moderat_fokus_pan
Marie Unander-Scharin, preventionssamordnare i Sigtuna kommunFoto: Arkiv

Marie leder unga bort från droger och kriminalitet

Sigtuna kommun har under en tid arbetat preventivt mot både ungdomar och föräldrar för att minska droganvändning och risk att hamna i kriminalitet: - Det är lätt att sätta in åtgärder när skadan redan är skedd, men det finns mycket man kan göra för att förebygga ett beroende hos barn och unga, säger Marie Unander-Scharin, prevention- och säkerhetssamordnare på Sigtuna kommun.

centrum_artikel_host

Risken finns alltid för ungdomar att testa tobak, alkohol och narkotika eller kanske hamna i kriminalitet. Men Sigtuna kommun har genom ett antal åtgärder arbetat med att fokusera på risk- och skyddsfaktorer, det vill säga arbeta förebyggande. Några konkreta saker är bland annat föräldragrupper för föräldrar med barn mellan 3-12 år, föräldrar uppmanas stärka barnens självkänsla, relationer i familjen hanteras och hur konflikter kan förebyggas.

Olika stödgrupper och ANDT-undervisning
Det finns också en stödgrupp för fördrar med barn som har bland annat ADHD, ADD, Aspergers syndrom och Tourettes. Samverkansgruppen SSPF mellan Socialtjänst, polis, rektor och kurator, fältare har syfte att vända trenden för ungdomar som skolkar mycket och misstänks begå brott. Slutligen finns det också en ANDT-undervisning som vänder sig till elever i årskurs 5-6 och högstadiet där en skolsköterska eller kurator pratar med eleverna samt i anslutning till det även arrangerar ett föräldramöte:
– Vi vill ge föräldrar en bild av hur barnen resonerar kring ANDT-frågor för att de ska förstå hur de kan påverka alkoholintag och senarelägga alkoholdebuten hos sina barn, säger Marie Unander-Scharin, preventionssamordnare i Sigtuna kommun.

Mälardslasrådet träffas om Arlandas framtid

Politik 70 politiker från Mälardalsrådets infrastruktursamarbete kommer att samlas på Clarion Hotel Arlanda Airport för att diskutera och fatta beslut om framtiden för transportnätverket i Stockholm-Mälarregionen. Målet är att förbättra regionens internationella tillgänglighet och öka konkurrenskraften.

sap_sep23_helsida
adhd_kommun

Idoler och fältare gör gemensam sak mot psykisk ohälsa

Nyheter I en inspirerande sammanslagning av engagemang och kreativitet samlades Sigtuna kommuns fältassistenter Pelle, Camilla, Roger och Carina tillsammans med välkända artister och en passionerad föreläsare i Råbergshallen förra lördagen. Syftet med evenemanget var att sprida medvetenhet om psykisk hälsa och samla in medel till förmån för Suicide Zero.

ica_helsida

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

pantamera_avc_helsida
defacto_helsida
EXTRA

Grov misshandel på buss

Blåljus Under natten till söndag inträffade en allvarlig misshandel på en buss mellan Märsta och Sigtuna där fem okända gärningspersoner är nu misstänkta för brottet. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 24 september: märsta.nu ger dig den senaste informationen

joes-helsida

Man misstänkts för våldsamt motstånd och olaga hot på Arlanda

Blåljus Under de tidiga morgontimmarna på utspelade sig en händelse på Terminal 5 vid en av Sveriges mest trafikerade flygplatser, där en man greps av polisen efter att ha misstänkts för våldsamt motstånd mot tjänstemän. Händelsen ägde rum i avgångshallen på terminalen och ledde till ett pådrag av polis och säkerhetsvakter.

nrh_sigtuna

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu, din dagliga uppdatering om vad som händer i kommunen. Här är dagens sammanfattning:

connys_helsida

Fler parkeringsplatser utanför Forum

Nyheter Arbetet med att utöka antalet parkeringsplatser vid Forum, beläget i korsningen Ringvägen/Stockholmsvägen i Märsta, har nu påbörjats. Detta efterlängtade projekt är en välkommen nyhet för anställda och besökare i området.

Landshövdingen besökte kommunen

Nyheter Landshövdingen Anna Kinberg-Batra besökte Sigtuna kommun den 21 september. Under besöket betonade hon vikten av Arlanda och dess omgivningar för tillväxt, säkerhet och hållbarhet både för regionen och hela landet.

moderat_fokus_helsida
centrum_host_helsida
hockeyskola_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
socialdem_sep23_outsider
connys
hockeyskola_outsider
ica_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
swedol_outsider
joes_outsider
nrh
moderat_bli_medlem
kommun_skoterska_outsider
kommun_adhd_outsider