moderat_sep_pan

Mariakyrkan fyllde 775 år

Nyligen fyllde Mariakyrkan i Sigtuna hela 775 år: - Fönstren är ett sätt att låta vår tid lämna sitt bidrag till byggnaden, säger kyrkoherden Jakob Tronêt till tidningen Världen Idag.

centrum_artikel_host

Mariakyrkan invigdes 15:e augusti 1247 som en konventskyrka för den katolska Domenikanerorden och på måndagen högtidighölls 775-årsdagen med en jubileumsgudstjänst rapporterar tidningen Världen idag.

Cirka 200 deltagare medverkade i gudstjänsten som inkluderade ett tal av tidigare kyrkoherden och ärkebiskopen Gunnar Weman.
– Det var roligt och festligt, med ett stort kalas i kyrkan och tårta i församlingsgården, säger nuvarande kyrkoherden Jacob Tronêt till Världen idag.

Två nya kyrkofönster invigdes i samband med firandet. Det är glaskonstnären Sven-Bertil Svensson som gjort dem med inspiration av medeltida glasmåleri. De nya fönstren pryds av rosor och liljor som förknippats med jungfru Maria.

Mariakyrkan är unik i sitt slag att det den var en av de första kyrkorna som byggdes i tegel och utseendet är ungefär detsamma som på 1200-talet. Domenikanerbröderna förde med sit tekniken om att bränna tegel från kontinenten. Förvaltandet av Mariakyrkan har hög prioritet för kyrkoherden.
– Vi får påminna oss om att detta är en plats där människor har fått möta Gud genom historien och nu är det upp till oss att den får fortsätta vara det. Många söker sig till Mariakyrkan för att titta på gamla saker. Vi får ta vara på den möjligheten genom att se till att det också är en plats som inbjuder till bön och eftertanke, säger Tronêt enligt tidningen.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida
defacto_helsida
ungdomsarbete_helsida
toppbanner

Summer Squeeze utökas till två dagar

Kulturnyheter Sigtuna Summer Squeeze är tillbaka för tredje gången och för första gången är det ett pandemifritt evenemang: - Jag ser fram emot att möta Sigtunapubliken med den gamla ruinen som inramning. Min sommar har varit fylld av spelningar över hela Sverige och Sigtuna Summer Squeeze blir ett av mina sista sommar-gigg, säger gitarristen Janne Schaffer som uppträder på lördagen.

centrum_sommar2022_helsida

Mest klickat i juli

Nöjesnyheter Har du varit bortrest eller kanske kopplat bort från nyheterna i sommar? Lugn, här hittar du juli månads mest klickade.

Sigtunas rådhus öppnar upp för Pride-vigslar

Nöjesnyheter Sigtunas Rådhus kommer under Pride-veckan första veckan i augusti att öppna upp för drop-in-vigslar en dag: - Vi vill bidra till att sprida glädje och kärlek och stå stolta tillsammans i kärlekens tecken. Det gör vi bland annat genom att under Pride-veckan bjuda in till drop-in vigslar i Sveriges minsta och mysigaste rådhus, säger Anna Lakmaker, vd på Destination Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

arbete_outsider
nrh
pantamera_out
centrum_sommar_outsider2022
swedol_outsider
connys
ridskola_2020_outsider