centrum_panorama_hostshopping

Mariakyrkan fyllde 775 år

Nyligen fyllde Mariakyrkan i Sigtuna hela 775 år: - Fönstren är ett sätt att låta vår tid lämna sitt bidrag till byggnaden, säger kyrkoherden Jakob Tronêt till tidningen Världen Idag.

centrum_artikel_host

Mariakyrkan invigdes 15:e augusti 1247 som en konventskyrka för den katolska Domenikanerorden och på måndagen högtidighölls 775-årsdagen med en jubileumsgudstjänst rapporterar tidningen Världen idag.

Cirka 200 deltagare medverkade i gudstjänsten som inkluderade ett tal av tidigare kyrkoherden och ärkebiskopen Gunnar Weman.
– Det var roligt och festligt, med ett stort kalas i kyrkan och tårta i församlingsgården, säger nuvarande kyrkoherden Jacob Tronêt till Världen idag.

Två nya kyrkofönster invigdes i samband med firandet. Det är glaskonstnären Sven-Bertil Svensson som gjort dem med inspiration av medeltida glasmåleri. De nya fönstren pryds av rosor och liljor som förknippats med jungfru Maria.

Mariakyrkan är unik i sitt slag att det den var en av de första kyrkorna som byggdes i tegel och utseendet är ungefär detsamma som på 1200-talet. Domenikanerbröderna förde med sit tekniken om att bränna tegel från kontinenten. Förvaltandet av Mariakyrkan har hög prioritet för kyrkoherden.
– Vi får påminna oss om att detta är en plats där människor har fått möta Gud genom historien och nu är det upp till oss att den får fortsätta vara det. Många söker sig till Mariakyrkan för att titta på gamla saker. Vi får ta vara på den möjligheten genom att se till att det också är en plats som inbjuder till bön och eftertanke, säger Tronêt enligt tidningen.

centrum_host_helsida

Sigtunabo ger ut ny bok om skolan

Kulturnyheter Sigtunabon John Steinberg som är fil.dr. i pedagogik vid Uppsala Universitet har gett ut en ny bok som vänder sig till lärare "Elevers lärande - Handledning i klassrummet".

oppethus_helsida_2023

Arlandasamlingars arkiv hamnar i Gävle

Kulturnyheter Järnvägsmuseet i Gävle får en del av Arlandasamlingarna: - Det är mest praktiskt eftersom vi har ytterligare ett arkiv här, det vill säga det järnvägshistoriska, säger Kjell Åström, samlingschef, till SVT Gävleborg.

pantamera_avc_helsida
moderat_pan_helsida
humbacken_helsida
connys_helsida
defacto_helsida
idol 2022

Albin föll i finalen

Nöjesnyheter Albin Tingwall räckte inte till i Idolfinalen utan fick ge sig mot Nike Sellmar: - Det gick inte att vinna mot Nike, det visste jag ju när jag fick reda på att jag skulle till final med henne, sa Albin till Aftonbladet.

Silverskatter ställs ut igen

Kulturnyheter Olika silverskatter ställs ut igen på Sigtuna Museum 1:a december: - Vikingatiden är ett begrepp laddat av spänning och äventyr. Med effektivare skepp och goda kontaktnät gav sig skandinaver ut på långa resor för handel och plundring. Om detta berättar vi i vår nya utställning, säger Ted Hesselbom, museichef för Sigtuna Museum & Art.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
connys
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
nrh
humbacken_outsider
oppethus_agy_2023_outsider
swedol_outsider