vinter_pan
Kompanichef, Löjtnant Daniel EhrnstenFoto: Pressbild/Hemvärnet
Ordergivning under övning Foto: Pressbild/Hemvärnet
Hemvärnet deltog i samband med bygget av tillfälligt sjukhus I ÄlvsjömässanFoto: Pressbild/Hemvärnet

Många vill gå med i Hemvärnet

Intresset för Hemvärnet har ökat de senaste veckorna och även i Sigtuna kommun märker man av ökningen: - Senaste beskedet är att det den senaste perioden inkommit lika många ansökningar som under ett normalår och jag tror att vi ser ungefär samma nivå hos oss lokalt, säger Löjtnant Daniel Ehrnsten, Kompanichef 232. Hvinskomp.

centrum_artikel_host

Sigtunabon Daniel Ehrnsten är kompanichef för 232 som omfattar Sigtuna kommun geografiska område. De senaste veckorna har fler visat intresse för att gå med i Hemvärnet.
– Det är en utmaning rent logistiskt, alla skall ju tas omhand så gott det går. Självklart är det ökade intresset väldigt uppskattat, och det visar att det finns människor där ute som faktiskt vill engagera sig, berättar Daniel Ehrnsten.

Beredskapsarbete i flera kommuner
Sigtuna kommun tillsammans med Upplands Väsby är kompani 232:s traditionella upptagningsområden.
– Det finns i sig ingen verksamhetskoppling till själva kommunen i sig annat än att vi har vår utgångspunkt här i Sigtuna, men självklart har vi bra kontakt och samarbete med de som arbetar med säkerhet och beredskapsarbete i kommunerna, säger Daniel Ehrnsten.

Hundratalet aktiva
Det finns ett hundratal aktiva soldater och chefer i olika befattningar, alla bor inte nödvändigtvis i kommunen då man rekryterar från hela Storstockholm och Uppsala. Det ökade intresset för Hemvärnet tror Daniel är kopplat till att folk i fått större insikt i hur sårbart vårt samhället är.
– Den vanligaste anledningen när jag frågar, är ofta att den som söker sig till oss känner att han eller hon vill ställa upp för samhället om det behövs. Men även att den som tidigare har genomfört värnplikt känner att det finns en utbildning i ryggsäcken som kan komma till användning i Hemvärnet, fortsätter Daniel.

Många vill hjälpa till
Men även händelserna i Europa är en anledning att fundera extra på vad just ”jag” kan göra för att hjälpa till, tror Daniel.
– Jag tror att de som nu ”vaknar till” gått och funderat en längre tid men nu gör slag i saken och letar efter något att engagera sig i. Då är Hemvärnet något man känner igen sedan tidigare eller ser i flödet på grund av kriget.

Träffas regelbundet
Hemvärnet träffas regelbundet ett par gånger per år, utöver övningstid så har man en verksamhet med kamratförening. Några särskilda åtgärder kopplade till Ukraina finns inte i nuläget men Hemvärnet har alltid en hög grundberedskap och för tillfället är den tillräcklig för att möta eventuella förändringar i säkerhetsläget för Sveriges del, enligt Daniel Ehrnsten.

Här kan du gå med i Hemvärnet

pantamera_avc_helsida
slottsby_helsida

Långa lastbilar kan få köra genom kommunen

Nyheter En banbrytande förändring i svensk vägtrafik kommer träda i kraft den 1 december när lastbilar får en utökad längd på upp till 34,5 meter. Detta innebär att fordonen nu kan bli nästan tio meter längre än tidigare tillåtet.

oppethus_dec
connys_helsida

Polisen varnar nu för bildelsstölder

Nyheter Ett ökande antal stölder av airbags, rattar, navigationsutrustning och byggmaskiner skapar oro i Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna. Företagsbilar och fordon med kostsamma verktygsuppsättningar är särskilt utsatta för denna typ av brott.

nrh_sigtuna
joes-helsida

Ny rapport: Så robust är Sigtuna kommun

Nyheter Sigtuna är på 19:e plats i länet av 26 kommuner och 97 i riket av 260 kommuner när WSP släpper sin årliga ranking över kommunernas förmåga att hantera kriser och motstå förändringar i en osäker omvärld.

storemore_helsida
ica_helsida

Var tredje elev tar inte gymnasieexamen

Nyheter En ny genomgång av statistik från Skolverket avslöjar att i Sigtuna kommun klarade endast 70 procent av eleverna att ta gymnasieexamen inom tre år. Denna siffra speglar en nationell trend där nästan 30 procent av eleverna i hela landet inte når examen inom samma tidsram.

defacto_helsida
vinter_helsida

Trafikolycka på E4:an vid Arlanda

Blåljus En trafikolycka som involverar fyra personbilar inträffade på E4 vid trafikplats 181 Arlanda i riktning mot Stockholm. Polisen kontaktades om händelsen och är på plats.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

vinter_outsider
joes_outsider
slottsby_outsider
swedol_outsider
pantamera_out
nrh
connys
oppethus_out
ridskola_2020_outsider
storemore_out
ica_outsider