centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Många stora barngrupper i förskolan

Det är för stora barngrupper i förskolorna i kommunen och Lärarfacken kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek.

centrum_artikel_host

64 procent av de åldersindelade barngrupperna i förskolan är för stora enligt Lärarförbundet. Barngrupperna ska enligt Skolverket inte vara större än 12 barn och för äldre barn är det 15 barn. I Sigtuna kommun är det 64 procent av alla barngrupper som är för stora. 2019 i samband med den förra undersökningen var det 58 av barngrupperna som var för stora.
– Det är tydligt att Skolverkets rekommendationer inte har nått hela vägen. Vi kräver därför en lagstiftning för att komma tillrätta med förskolornas stora barngrupper. Det är faktiskt obegripligt att politikerna inte redan har tagit denna situation på allvar, säger Johanna Jaara Åstrand, tillträdande ordförande för Sveriges Lärare.

80 barngrupper för stora
Enligt ett pressmeddelande från Lärarförbundet så bidrar stora barngrupper till stress bland både barn och personal samt försämrar möjligheter till god pedagogisk undervisning. Sigtuna är dock långt ifrån den största syndaren, i Nynäshamn är det 87 procent av barngrupperna som är för stora och i Södertälje 80 procent. Väsby ligger på liknande nivå som Sigtuna, Vallentuna är på 47 procent och lägsta siffran finns på Värmdö med 12 procent. Sigtuna har 80 av 124 barngrupper är för stora.

pantamera_avc_helsida
fritidsbanken_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
brobygget_2024
mp_tack_helsida

Beslut om Kultur- och Aktivitetscenter i Valsta

Politik I gårdagens kommunfullmäktige, den 18 juni, beslutades det att bygga ett nytt kultur- och aktivitetscenter i Valsta. Centret ska bli en mötesplats med aktiviteter för barn och unga, och byggstarten är planerad till våren 2025.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

fritidsbanken_outsider
centrum_outsider_host
brobygget_outsider
mp_tack_outsider
pantamera_out
nrh_sigtuna
connys
ridskola_2020_outsider