panorama_stationshusen
Kristóf Gábor Pampuk ligger bakom namninsamlingen mot flytten av ROS.Foto: Privat

Många protesterar mot flytt av Risk- och räddning

Omkring 1000 personer har skrivit på mot flytten av Risk- och räddning från Rosersberg: - Det är en perfekt miljö för oss, säger initiativtagaren Kristóf Gábor Pampuk till märsta.nu

centrum_artikel_host

märsta.nu kunde tidigare rapportera om att Risk och räddningsprogrammet i Rosersberg ska flyttas från sin nuvarande plats till Arlandagymnasiet. Där kommer den i huvudsak att bli en teoretisk kurs som en del av Barn- och fritidsprogrammet.

1000 har skrivit under
En namninsamling har lockat ca 1000 underskrifter. Initiativtagare till den är Kristóf Gábor Pampuk som går i åk2. Han kommer själv inte att drabbas av flytten eftersom den är planerad till 2020. Men han tycker att det är oerhört tråkigt och ett kortsiktigt beslut från kommunen.
– Många som går ROS gör det för att bli brandman, polis eller kanske militär, de som går Barn- och fritid gör det kanske för att bli lärare.

Lär känna framtida arbetskamrater
Kristóf Gábor Pampuk lyfter fram att det idag finns en ömsesidig respekt i sin nuvarande klass mot varandra eftersom man vet att det kanske är en framtida arbetskamrat.
– Om man skulle börja med vår profil just för barn och fritid, skulle det leda till att klasser skulle delas in i grupper beroende intressen. Det skulle leda till försämrad trygghet och samarbete. Det är en extrasak att vi har vår skollokal väldigt nära polisernas, brandmännens och militärens praktikplats. Det är en perfekt miljö för oss eftersom vi får se våra ”hjältar” nästan varje dag.

Många vill byta skola
Enligt Kristóf Gábor Pampuk är det även många som funderar på att byta skola om en flytt blir verklighet till 2020.
– De vill inte gå i en stor skola, så det kanske är en lösning för kommunen på kort sikt men kommer att ha negativa effekter längre fram.

Påverkar inte någon fram till 2020
Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M) poängterar att profilen och profilkursen kommer att kvarstå för dem som börjar hösten 2019. De elever som påbörjat utbildningen ht 2018 berörs inte alls av förändringen som träder i kraft 2020.
– I de praktiska momenten blir det ingen förändring för de nuvarande eleverna. Vi har inför starten av barn- och fritidsprogrammet initierat samtal med både Arlanda och Attunda kring upplägg och utförande av de praktiska momenten och vi har även kontakt med den aktör som idag finns i Rosersberg, säger Mattias Askerson.

Cykelutmaning för Naturklasser på Arlandagymnasiet

Nyheter Eleverna på Arlandagymnasiet tar pedalen till en ny nivå med en spännande cykelutmaning som pågår just nu. Initiativet kommer från deras biologilärare Mathias Alterman, och det har redan väckt stor entusiasm bland eleverna.

mp_helsida_eu

Olivia från Rosersberg med på Unga Forskare om ChatGPT i skolan

Nyheter Olivia Karlsson, en gymnasieelev från Rosersberg som studerar på NTI Sollentuna, deltog nyligen i Unga Forskare, Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Tillsammans med en klasskamrat utförde Olivia ett projekt om ChatGPT, en artificiell intelligens för textgenerering.

eldsjal2024_helsida
connys_helsida

Trenden: Fler vill bli flygtekniker

Nyheter Unga visar ökat intresse för flygteknikutbildningen, trots tidigare utmaningar under pandemin. Arlandagymnasiet är en av sju gymnasier som erbjuder utbildningen.

centrum_host_helsida
lärargalan 2023

Arlandagymnasiets flyktekniklärare kan prisas

Nyheter Abed Aslan, lärare på flygteknikutbildningen, är nominerad "Årets lärare" vid Lärargalan i Sverige. Lärargalan är en årlig händelse som syftar till att hylla och uppmärksamma landets bästa lärare i olika kategorier. I år har Abed Aslan blivit den stolta utvalda kandidaten från Sigtuna kommun, utsedd av Lärargalans jury.

forstamaj_helsida

Elever fick lyssna till lokala entreprenörer

Nyheter Ett flertal entreprenörer bjöds in till Kulturum för att inspirera åk9-elever inför framtidens yrkes- och gymnasieval. 600 entusiastiska elever intog Kulturum för att ta del av alla inspirerande tal.

Ungdomarna startade kiosk vid Steningebadet

Nyheter Systrarna öppnade nyligen en kiosk på Steningebadet: - Idén kom från att vi tyckte att det saknades ett café eller kiosk där man kan köpa en glass att svalka sig med. Inte bara det utan också att ville vi jobba under sommaren, skriver systarna i ett mail till märsta.nu

pantamera_avc_helsida

Elever från S:t Olofs skola ställer ut

Nyheter Elever på S:t Olofs skola har under en längre period arbetat med temat identitet och känslor för att främja den psykiska hälsan bland högstadieeleverna. Genom att skapa en valfri lerfigur och skriva en dikt, har eleverna fått reflektera över sig själva och den kommun de lever i.

påsklov

Brobygget har öppet hela påsklovet

Nyheter Under påsklovet kommer Sigtuna kommun att hålla igång aktiviteter för barn och unga: - Alla firar ju inte påsk så för många barn- och ungdomar är den veckan precis som en vanlig vecka förutom att skolan är stängd och det är lov. Dessutom jobbar många föräldrar även på röda dagar så då fyller det en ännu större funktion att vi kan erbjuda någonstans att ta vägen. Vi erbjuder också mellanmål till alla besökare på loven, berättar Monica Fries, föreningskonsulent i Sigtuna kommun.

Nu blir det studentfirande igen

Nyheter För första gången på två år får studenterna springa ut från Arlandagymnasiet igen: - Jag ser fram emot att vi äntligen ska få fira dagen på vårt vis, något som vi bara får uppleva en gång. Det är trist för de som gått ut innan oss och jag är tacksam att vi får fira studenten på ett vanligt sätt. Man vill ju ha med sin familj, berättar studenten Theresia Aslan.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
connys
nrh_sigtuna
pantamera_out
stationshusen_outsider