Erik Wennberg, franchisetagare på FastighetsbyrånFoto: Pressbild

Mäklaren: Spekulanter från hela Stockholm bidrar till uppgången

Som märsta.nu tidigare rapporterat var prisuppgången på villor stor i kommunen, en bidragande orsak är att spekulanter från hela Storstockholm velat köpa.

Under hösten har det varit en kraftig prisuppgång på villor som märsta.nu kunde rapportera om tidigare i veckan. Bakgrunden till det är att villamarknaden präglats av en stor inflyttning och spekulanter från hela Storstockholm och innerstan enligt Fastighetsbyrån i Sigtuna/Märsta.
– För marknaden i stort har det varit kritiskt att fler tittat åt Sigtuna, då många lokala bostadsköpare suttit stilla och inväntat Arlandas och flygets återhämtning. Vi har också upplevt ett stort sug efter att bo lite större, ha trädgård och tomt samt möjligheter till arbete hemifrån. Prisutvecklingen inne i Stockholm och de närmst angränsande kommunerna har också varit en bidragande faktor till prisuppgången lokalt i Sigtuna. Det översta segmentet har något motsägelsefullt under en pandemi varit ett segment som gått otroligt starkt, där flera områden slagit tidigare prisrekord, uppger franchisetagare Erik Wennberg.

De låga räntorna och amorteringsfrihet under pandemin har också varit bidragande orsaker till att priserna gått upp. Enligt Wennberg säljs mycket via förhand då man fotar och gör en fastighet redo för försäljning innan den går ut på marknaden. Medelpriset för en villa i kommunen de senaste tolv månaderna var strax över 4,9 miljoner, det har sålts 252 villor. Prisökningen är nästan 10 procent på ett år.

Hyresförhandlingen går till skiljeman

Bostad Fastighetsägarna Stockholm har valt att vända sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd, som kommer att hantera hyresförhandlingarna för 2024 års hyror i elva stockholmskommuner.

Liten nedgång i bostadspriserna

Bostad Senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i Sigtuna kommun går upp med 1 procent under de senaste tre månaderna. Även i hela Stockholms län noteras en ökning på 1 procent för bostadsrätter.

Oron för höjda hyror växer hos hyresgäster

Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening