Erik Wennberg, sigtunabo och franchisetagare på Fastighetsbyrån i Märsta/SigtunaFoto: Pressbild

Mäklaren: Därför fortsätter villapriserna uppåt

Sigtuna kommun har sett skenande priser på villamarknaden under pandemin: - Sigtuna verkar just nu vara mycket eftertraktat och personer som flyttar in till kommunen står för en historiskt sett stor andel av alla som kommer på våra visningar, säger Erik Wennberg, franchisetagare för Fastighetsbyrån i Sigtuna/Märsta.

märsta.nu rapporterade under lördagen om bostadspriserna som gått upp på villasidan med fem procent senaste kvartalet och cirka tio procent under pandemiåret.
– Vi märker att köparna som jobbat i stabila branscher som under pandemin gått starkare än förväntat, söker efter större boende och gärna en bit utanför storstaden.
Sigtuna verkar just nu vara mycket eftertraktat och personer som flyttar in till kommunen står för en historiskt sett stor andel av alla som kommer på våra visningar, säger Erik Wennberg på Fastighetsbyrån i Märsta/Sigtuna.

När det gäller bostadsrätter är det alltså en nedgång, något som skiljer sig från grannkommunerna enligt Wennberg.
– Främsta orsak är enligt vår analys att de som normalt står för efterfrågan för mindre lägenheter, 1-3 rum och kök är unga personer eller pensionärer. De unga köparna som är anställda på flygplatsen eller på hotell och konferensanläggningar är förmodligen i stor utsträckning permitterade eller varslade, vilket har fått en stor grupp människor att bli oförmögna att förändra sin boendesituation. Samtidigt är pensionärerna mindre rörliga och många väljer att inte ge sig ut på visning på grund av de risker det medför för hälsan, uppger Wennberg.

Oron för höjda hyror växer hos hyresgäster

Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.

Bostadsmarknaden står sig stark

Bostad Bostadsmarkanden i kommunen visar inga röda siffror för varken bostadsrätter eller villor den senaste tremånadersperioden. Villapriserna har gått upp med hela tolv procent sedan juni.

Stor ökning av vräkningar som drabbar barn

Bostad Enligt färsk statistik från Kronofogden var det första halvåret i år många barn som drabbades av vräkningar: – Antalet barn som berörs ökar när det totala antalet vräkningar går upp. Det kan vara barn som mister sitt hem, men det kan också handla om barn som bor på deltid hos en förälder som vräks, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening