Foto: Daniel Iskandar

Liten nedgång i bostadspriserna

Senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i Sigtuna kommun går upp med 1 procent under de senaste tre månaderna. Även i hela Stockholms län noteras en ökning på 1 procent för bostadsrätter.

Enligt rapporten som Newsworthy sammanställt sjunker priserna på bostadsrätter i 71 av Sveriges kommuner, medan de stiger i 34. I Stockholms län sjunker priserna i 16 av 24 kommuner där prisutvecklingen redovisats. Störst minskning noterades i Haninge med 11 procent medan priserna i Nynäshamn och Vaxholm steg med 4 procent.

Mellan september och november såldes 110 bostadsrätter i Sigtuna kommun till ett genomsnittligt pris på 2,1 miljoner kronor. I hela Stockholms län såldes 10 520 bostadsrätter till ett genomsnittligt pris av 4,1 miljoner kronor.

Samtidigt går priserna på villor i Sigtuna kommun ner med 1 procent under samma tidsperiod. I hela Stockholms län noterades en prisnedgång på 3 procent för villor. Priserna på villor sjunker i 109 av Sveriges kommuner och stiger i 39.

I Sigtuna kommun såldes 57 villor till ett genomsnittligt pris på 6,1 miljoner kronor mellan september och november. Mellan samma period förra året gjordes 39 villaaffärer. Under samma period noterades ingen försäljning av fritidshus i Sigtuna.

För fritidshus i Sigtuna rapporteras inga prisförändringar då antalet försäljningar var färre än 20. I hela Stockholms län såldes 140 fritidshus till ett genomsnittligt pris av 3,4 miljoner kronor. Priserna på fritidshus sjunker i 37 av landets kommuner och stiger endast i två.

Hyresförhandlingen går till skiljeman

Bostad Fastighetsägarna Stockholm har valt att vända sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd, som kommer att hantera hyresförhandlingarna för 2024 års hyror i elva stockholmskommuner.

Oron för höjda hyror växer hos hyresgäster

Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.

Bostadsmarknaden står sig stark

Bostad Bostadsmarkanden i kommunen visar inga röda siffror för varken bostadsrätter eller villor den senaste tremånadersperioden. Villapriserna har gått upp med hela tolv procent sedan juni.

Stor ökning av vräkningar som drabbar barn

Bostad Enligt färsk statistik från Kronofogden var det första halvåret i år många barn som drabbades av vräkningar: – Antalet barn som berörs ökar när det totala antalet vräkningar går upp. Det kan vara barn som mister sitt hem, men det kan också handla om barn som bor på deltid hos en förälder som vräks, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening