Foto: Socialdemokraterna

Liberalernas förluster är större än segrarna

Man vet inte om man skratta eller gråta när Liberalerna i Sigtuna kommun uttrycker glädje över vilka viktiga socialliberala segrar partiet fått igenom i SD-regeringens nationella budget för 2024.

centrum_artikel_host

I artikeln kan man läsa följande: ”Liberalerna gör skillnad i regeringen. Med vår politik blir Sverige grönare, friare och mer socialliberalt. Vi tar ansvar för framtiden.”

Som socialdemokrat blir man mest beklämd när man ser den ynkliga budgeten och inser vilka uppoffringar Liberalerna fått göra. Låt mig nämna några exempel:

Liberalerna har sagt ja till:
• SD:s krav om att sänka reduktionsplikten för bensin- och dieselfordon. Beslutet gör att utsläppen i Sverige kommer att öka med 10 miljoner ton fram till år 2030.

• SD:s krav om att införa en angiverilag som i slutänden kan innebära att personal inom skola, vård och socialtjänst tvingas ange papperslösa barn, elever och patienter som de möter i sin yrkesutövning.

• Att skära ned på anslaget det brottförebyggandearbetet i kommunerna med 170 miljoner kronor. För varje krona de lägger på att bryta rekryteringen av unga till gängkriminaliteten så lägger de istället 8 kr på att avskaffa plastpåseskatten.

• Satsningen på Polisen visade sig bli 0 kronor.

• Oförändrade anslag till idrottsrörelsen innebär att en stor del av satsningen äts upp av den höga inflationen.

Listan kan göras mycket längre än så. Om jag var liberal skulle jag vara försiktig med att ropa hurra över den budget som nu presenterats. SD har dikterat villkoren och Liberalerna har vikt ned sig. Politiken som nu bedrivs kommer inte att göra Sverige till ett tryggare och grönare land, tvärtom. Den bidrar till att skapa ett farligare Sverige med djupare klyftor.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd
wenngarn_jul_helsida
storemore_helsida
centrum_host_helsida
joes-helsida

slutreplik Bostadskrisen är här och nu

Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

ica_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

pantamera_avc_helsida
defacto_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

connys_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

slottsby_helsida

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

wnngarn_jul_outsider
centrum_outsider_host
connys
pantamera_out
storemore_out
ridskola_2020_outsider
slottsby_outsider
nrh_sigtuna
joes_outsider
swedol_outsider
ica_outsider