helsida_bostad
Lea Heed i samband med plockning i marsFoto: Privat

Lea Heed kan prisas för miljöengagemanget

Tonåringen Lea Heed som flera gånger plockat skräp runt om i kommunen kan utses till Årets ungdomshjälte av Aftonbladet.

centrum_artikel_host

Lea Heed har samlat till skräpplockning runt om i kommunen, hon och hennes initiativ lockar med kamratskap och fika. Hennes event via Facebook går ut på fika och plocka skräp. Nu kan hon utses till Årets ungdomshjälte.
– Det började med att jag och mina kompisar pratade om ”tänk om vi var fler människor som plockade skräp”. Det känns så hopplöst när man är ensam. För det är så här mycket skräp och så är man en person med en liten påse, säger Lea till Aftonbladet.

17-årige Lea bor i Sigtuna och studerar till singer/songwriter i Hammarby sjöstad. Hon har ett stort engagemang för miljöfrågor. Hon älskar naturen och blir upprörd över skräpet i naturen. Gruppen på Facebook heter Untrash Sigtuna. Sigtuna kommuns ungsomscoach Nike har också hjälpt till att få igång projektet. Kommunen har bidragit med pengar till skräpplockarpinnar, påsar och fika. Nu är det många som plockar skräp och fikar. Man blir alltid bjuden på kaffe, saft bullar och kakor.

Konceptet har spridit sig vidare och det ska öppna i Älvsjö där en av hennes kompisar vill starta upp Untrash Älvsjö. Hon välkomnar fler grupper på andra orter. I december får vi veta om Lea Heed vinner priset då Svenska hjältar-galan sänds via Aftonbladet.

centrum_sommar2022_helsida
connys_helsida
toppbanner
pantamera_avc_helsida
defacto_helsida

Mariakyrkan fyllde 775 år

Kulturnyheter Nyligen fyllde Mariakyrkan i Sigtuna hela 775 år: - Fönstren är ett sätt att låta vår tid lämna sitt bidrag till byggnaden, säger kyrkoherden Jakob Tronêt till tidningen Världen Idag.

ungdomsarbete_helsida

Summer Squeeze utökas till två dagar

Kulturnyheter Sigtuna Summer Squeeze är tillbaka för tredje gången och för första gången är det ett pandemifritt evenemang: - Jag ser fram emot att möta Sigtunapubliken med den gamla ruinen som inramning. Min sommar har varit fylld av spelningar över hela Sverige och Sigtuna Summer Squeeze blir ett av mina sista sommar-gigg, säger gitarristen Janne Schaffer som uppträder på lördagen.

Mest klickat i juli

Nöjesnyheter Har du varit bortrest eller kanske kopplat bort från nyheterna i sommar? Lugn, här hittar du juli månads mest klickade.

Sigtunas rådhus öppnar upp för Pride-vigslar

Nöjesnyheter Sigtunas Rådhus kommer under Pride-veckan första veckan i augusti att öppna upp för drop-in-vigslar en dag: - Vi vill bidra till att sprida glädje och kärlek och stå stolta tillsammans i kärlekens tecken. Det gör vi bland annat genom att under Pride-veckan bjuda in till drop-in vigslar i Sveriges minsta och mysigaste rådhus, säger Anna Lakmaker, vd på Destination Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

arbete_outsider
swedol_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
connys
centrum_sommar_outsider2022