vinter_pan
Lea Heed i samband med plockning i marsFoto: Privat

Lea Heed kan prisas för miljöengagemanget

Tonåringen Lea Heed som flera gånger plockat skräp runt om i kommunen kan utses till Årets ungdomshjälte av Aftonbladet.

centrum_artikel_host

Lea Heed har samlat till skräpplockning runt om i kommunen, hon och hennes initiativ lockar med kamratskap och fika. Hennes event via Facebook går ut på fika och plocka skräp. Nu kan hon utses till Årets ungdomshjälte.
– Det började med att jag och mina kompisar pratade om ”tänk om vi var fler människor som plockade skräp”. Det känns så hopplöst när man är ensam. För det är så här mycket skräp och så är man en person med en liten påse, säger Lea till Aftonbladet.

17-årige Lea bor i Sigtuna och studerar till singer/songwriter i Hammarby sjöstad. Hon har ett stort engagemang för miljöfrågor. Hon älskar naturen och blir upprörd över skräpet i naturen. Gruppen på Facebook heter Untrash Sigtuna. Sigtuna kommuns ungsomscoach Nike har också hjälpt till att få igång projektet. Kommunen har bidragit med pengar till skräpplockarpinnar, påsar och fika. Nu är det många som plockar skräp och fikar. Man blir alltid bjuden på kaffe, saft bullar och kakor.

Konceptet har spridit sig vidare och det ska öppna i Älvsjö där en av hennes kompisar vill starta upp Untrash Älvsjö. Hon välkomnar fler grupper på andra orter. I december får vi veta om Lea Heed vinner priset då Svenska hjältar-galan sänds via Aftonbladet.

pantamera_avc_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

ica_helsida
defacto_helsida

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kulturnyheter Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

vinter_helsida

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kulturnyheter Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

joes-helsida
oppethus_dec

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

storemore_helsida

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

slottsby_helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

nrh_sigtuna

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

connys_helsida

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kulturnyheter Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
oppethus_out
slottsby_outsider
storemore_out
swedol_outsider
joes_outsider
pantamera_out
vinter_outsider
ica_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider