centrum_panorama_hostshopping
Foto: Miljöpartiet/montage märsta.nu

Låt korna beta, inte bara i Sverige utan i hela EU!

Betande kor på fälten är en underbar svensk sommarvy. Många känner stolthet över synen, och känner sig trygga med att svenska kor behandlas väl.

centrum_artikel_host

Men att kor får vara ute är ingenting som hade hänt om inte djurvänner kämpat stenhårt för att lagstifta om deras rättigheter. Astrid Lindgren var sedan avgörande för den så kallade betesrätten, som gör att i alla fall kor enligt lagen ska få vistas utomhus.

Men under 18 månader står ändå 1 500 kor inlåsta, utan att få känna vinden, göra glädjesprång eller ligga i gräset och värmas av solens strålar. Detta som en del av ett experiment, framdrivet av LRF. Och om landsbygdsminister Peter Kullgren får som han vill, kommer det bli den nya normen.

Regeringen undersöker nu hur man kan ”stärka det svenska jordbrukets konkurrenskraft”. En av idéerna som regeringen har bett en utredare titta på är om produktionen kan öka om korna aldrig får komma ut. Detta är ett bisarrt feltänk.

Att ta bort betesrätten och sänka det svenska djurskyddet skulle vara en attack mot kossorna, men vore också att vanära vår främsta barnboksförfattares arv. Något man knappast hade sett komma från nationalromantiska konservativa och Sverigedemokrater.

Om man verkligen är ute efter att hitta sätt som gör att svenska bönder inte behöver konkurrera med animalieprodukter producerat med lägre miljö- och djurskyddskrav, så behöver man naturligtvis driva på för högre djurvälfärd inom EU, inte lägre i Sverige. Vi i Miljöpartiet kommer ta strid för betesrätten, både i Sverige, men också i EU. Vi vill också inkludera tjurar och grisar, som idag saknar den här rätten. Vi vill införa både lagkrav, men också ekonomiska incitament kopplat till djurvälfärd. Regeringen skulle också kunna införa en antibiotikaskatt. Då gynnar vi de svenska producenterna, som ju inte matar djuren med antibiotika. Det finns andra sätt att stärka konkurrenskraften än att låta djuren betala priset.

Låt svenskarna fortsätta vara stolta över bland det svenskaste vi har. Låt korna beta, både i Sverige och i hela EU!

  • Rebecka Le Moine, Riksdagsledamot (MP), Djurpolitisk talesperson
  • Isabella Lövin, kandidat till EU-parlamentet
  • Tove Björlin, Miljöpartiet de gröna i Sigtuna kommun

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

brobygget_2024

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

fritidsbanken_helsida

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

connys_helsida
eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

pantamera_avc_helsida
eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

eu-valet

Hjälp naturen att hjälpa oss

Insändare Idag är det biologiska mångfaldens dag. En dag när vi behöver påminna oss om vårt beroende av den värld som omger oss. En dag att stanna upp och se över hur vi behandlar vår natur.

centrum_host_helsida
eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Insändare Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

mp_tack_helsida
eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_tack_outsider
fritidsbanken_outsider
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
nrh_sigtuna
connys
centrum_outsider_host
brobygget_outsider