Marta Aguirre, gruppledare (V)Foto: Insändarbild

Låt badhusen fortsätta vara kommunalt drivna

I ett extrainsatt sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden beslutade majoriteten, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna samt Samling för Sigtuna, att privatisera kommunens badhus.

Ärendet var extremt påskyndat, med målet att hela upphandlingen ska vara klar innan sommaren. Att använda argument som att personalen mår dåligt av väntandet är för mig ett svagt försök att rättfärdiga beslutet. Det handlar inte om personalens välmående – det handlar om att skynda på en process som riskerar att göra våra gemensamma resurser till vinstmaskiner för privata aktörer.

När jag kom till Märsta tillsammans med min familj i början av 80-talet minns jag att mina föräldrar, bland mycket annat, var oerhört glada över att det fanns ett kommunalt badhus. Från första året vi bodde här har mina föräldrar alltid köpt årskort på badet. Jag lärde mig inte bara att simma där, utan fick också möjlighet att komma i kontakt med föreningslivet genom att simma för Märsta SS. Jag blev aldrig mer än en medioker simmare, men för mina föräldrar var det en chans att få en kontaktyta in i Sverige, i en brokig men inkluderande gemenskap. Jag kan inte undvika att tänka på hur privatdrivna anläggningar skulle påverka den känsla av gemenskap och tillgänglighet som vi och många andra kommuninvånare med oss har fått från badhusen.

Privatisering av våra kommunala verksamheter genom upphandlingar innebär att privata företag får ta över driften av viktiga samhällsresurser. Men till vilket pris? För det första riskerar vi att se kraftiga prishöjningar för invånarna. För det andra innebär det att privata aktörer ofta pressar villkoren för personalen för att spara pengar och öka vinsten. Detta påverkar både de anställda och de invånare som behöver tillgång till dessa resurser.

Jag ser en farlig parallell mellan denna privatisering och min egen erfarenhet från pendeltågen. Beslutet att ta bort tågvärdarna var inte bara ett misslyckat försök att vända förlust till vinst – det har lett till försämrad säkerhet, minskad service och stora problem för resenärerna. När vi privatiserar vår välfärd kommer vi få företag som i sin jakt på vinst kommer att försämra villkoren för de som arbetar, och vi som invånare får betala priset med sämre kvalitet och tillgång.

Vänsterpartiet anser att simanläggningar som Midgårdsbadet och Sigtuna Fritidscenter är en central del av vår gemensamma välfärd och folkhälsa. De ska förbli offentligt drivna för att säkerställa att alla invånare – oavsett ekonomisk bakgrund – har möjlighet att ta del av dessa resurser. Det handlar inte om att skapa vinst, utan om att ge alla en chans att utveckla sina simkunskaper, träna och ta hand om sin hälsa.

Vi i Vänsterpartiet säger ett tydligt nej till privatiseringen och kräver att kommunen fortsätter driva dessa anläggningar. Det är en fråga om att skydda både personalens arbetsvillkor och invånarnas rätt till tillgång till våra gemensamma viktiga resurser.

  • Marta Aguirre (V) Gruppledare och ledamot i Kultur- och Fritidsnämnden.

Den moderatledda kommunledningen blundar för ungdomarnas verklighet!

Insändare Den moderatledda kommunledningen blundar för ungdomarnas verklighet! Unga i Sigtuna kommun har idag svårt att få jobb. Men istället för att agera väljer den moderatledda kommunledningen att blunda för verkligheten genom att prioritera skattesänkningar före våra ungdomars framtid. Vi vill istället införa en sommarjobbsgaranti för samtliga ungdomar i årskurs nio och på gymnasiet.

Arlandautredaren – Norman – har både rätt och fel!

Insändare Helt rätt har han när det gäller att förhandla bort stationsavgiften på 149:- till A-train som omöjliggör resande för de flera tusental som arbetar dagligen på själva flygplatsen, andra flygrelaterade jobb eller andra verksamheter inom det vidare Arlandaområdet.

repliken: Inga äldre flyttas – om de inte själva väljer det

Insändare Thomas Brandell (S) och David Lundqvist (S) frågar om ännu fler äldre ska flyttas från Sigtuna till andra kommuner. Låt oss vara tydliga. Vi flyttar inga äldre till andra kommuner och vi tvingar inte någon att mot sin vilja flytta från Sigtuna. Att påstå något sådant är insinuant. Brandell (S) och Lundqvist (S), båda ledamöter i vård- och omsorgsnämnden, borde veta bättre.

Barnens trygghet till lägstbjudande

Insändare Arbetarklassen får samhället att fungera. Vi kör bussarna, vårdar de sjuka, bygger vägar och så mycket, mycket mer. Ändå lyssnar ingen när de viktiga besluten ska tas. Det finns ingen fungerande dialog med facken i dag och därför måste politikerna börja stå till svars för sina beslut.

Klimatfrågan kräver samarbete – inte isolering

Insändare Den M-SD-KD-SFS styrda majoriteten i Sigtuna kommun har beslutat att kommunen ska lämna Sveriges Ekokommuner – världens äldsta kommunnätverk för hållbar utveckling som i tre decennier samlat över 80 kommuner för gemensamt lärande, erfarenhetsutbyte och utveckling. Ett nätverk som möjliggör konkret samverkan för att möta en av vår tids största utmaningar.

Europadagen är en påminnelse om att frihet inte är gratis

Insändare Den 9 maj firas Europadagen – ett tillfälle att uppmärksamma den fred, frihet och demokrati som Europasamarbetet byggts på sedan andra världskriget. För oss liberaler är EU långt mer än byråkrati i Bryssel – det är en livlina för Europasamarbete, solidaritet och säkerhet.

Starkt stöd kräver rätt modell

Insändare Det finns mycket att undra om hur den nya fördelningsmodellen för förskolor och grundskolor påverkar respektive enheters möjlighet att nå sina mål. Majoritetens löfte om att den ska utvärderas och vid behov justeras välkomnas, det kommer vi bevaka noga. Den överskuggande orsaken till förändringen var att stärka grundfinansieringen, något man kan göra även utan att minska på den socio-ekonomiska ersättningen.

Den nya modellen stärker stödet

Insändare Vi håller med Socialdemokraterna (S) om att det krävs krafttag i politiken för att klara skolans kompensatoriska uppdrag. Och det är precis det vi tar när vi ifrågasätter gamla modeller och tar in expertis för att forma en ny och mer träffsäker resursfördelningsmodell.

Säkrare bedömning för rätt stöd

Insändare I slutet av 2024 beslutades det att ändra det kommunala stödet till förskolor och grundskolor från januari 2025. Den nya modellen för resursfördelning togs fram av ett konsultbolag på uppdrag av den sittande majoriteten.

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening