Efter uppmärksamheten kring ”våldtäktsstatyn” på Arlandagymnasiet anser nästan hälften av de som röstat på märsta.nu att den ska bort.
Statyn på Arlandagymnasiet har onekligen engagerat trots att det var mer än 30 år sedan den sattes på platsen längst ner i Kunskapens hus. Sigtuna kommuns konstråd kommer nu att hantera frågan om statyns vara eller icke vara på nästa sammanträde. På märsta.nu har det varit en diskussion i frågan och 46 procent av 156 röstande (kl. 8.00) anser att den bör plockas bort, 40 procent tycker att den kan vara kvar och 15 procent svarar att ”De inte tänkt på den”.
På märsta.nu:s facebooksida är kritiken mot statyn inte lika stark som i riksmedia som uppmärksammat den på bred front. – Nu får väl folk ta och ge sig. Ett konstverk som stått i 34 år och nu ska det vara oanständigt, skriver en facebookanvändare på märsta.nu
En annan person tycker att det ”överdrivs”, en tredje ägnade inte en tanke åt statyn under sin tid på komvux och en fjärde tycker att debatten är på låg nivå. – Ska vi inte ta och plocka bort alla underklädes-affischer på stan också.
Nöjesnyheter Under onsdagskvällen hölls Grammisgalan, den årliga musikprisutdelningen som hyllar det bästa inom svensk musik. Bland de vinnarna fanns Märstaartisten ADAAM, som tillsammans med Loam var nominerad för låten "Fakka ur".
Nöjesnyheter Efter två års uppehåll på grund av pandemin är Brännplattan Open brännbollsturnering tillbaka i Sigtuna kommun. Evenemanget, som syftar till att utse kommunens bästa brännbollslag, kommer att hållas lördagen den 3 juni på Vikingafältet i Märsta.
Nöjesnyheter Sigtuna stad har en lång tradition av att fira Valborg med majbrasor och körsång. Sedan början av 1900-talet har invånarna i Sigtuna stad samlats för att välkomna våren med eld och sång. Ursprungligen tändes majbrasan på Harberget, men på 1920-talet tillkom traditionen med körsång och tal när Sigtunastiftelsen etablerades, och firandet hölls då uppe på Klockbacken. På 1950- och 1960-talen hölls firandet nere vid hamnen.
Kulturnyheter Stockholms läns museum har lanserat 10 000 bilder från länsbor i ett samtidsalbum: - Jätteroligt att vi nu har nått 10 000 fotografier i Samtidsbild. De uppladdade fotografierna en unik bild av det samtida livet och vardagen i vårt län som bidrar till vårt gemensamma kulturarv, säger museichef Annelie Kurttila.
Nöjesnyheter Sigtuna kommun förbereder sig för att välkomna våren med traditionsenligt firande av Valborgsmässoafton. På olika platser i kommunen kommer invånare och besökare att samlas för att fira med sång, vårtal, brasa och festligheter.
Kulturnyheter Kultur- och fritidsnämnden i Sigtuna kommun har nyligen beslutat om vilka som kommer att ta emot Kulturpriset och Årets ungdomsledare för år 2022. Priset delas ut till personer som utfört intressefyllt och framgångsrikt arbete inom kulturella eller idrottsliga områden i kommunen.
Kulturnyheter Efter tre års hårt arbete är det äntligen dags för Anna-Karin Wetzig att släppa sin första barnbok, Årstider. Boken är en lekfull inbjudan till att reflektera över skillnader i månader och årstider, och riktar sig till barn mellan 2 och 6 år.
Kulturnyheter Ungdomsstyrelsen och Söndagsskolagruppen arrangerade påskhälsning och överraskning för barnen i S:t Johannes Syrisk Ortodoxa kyrkan i Märsta, med syfte att sprida glädje och påminna om påskens betydelse.
Kulturnyheter Arkitektbyrån White som fått uppdraget att bygga det nya kultur- och aktivitetscentret i Valsta har som mål att skapa en uttrycksfull och inbjudande byggnad med fokus på delaktighet och trygghet.