Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Länsstyrelsen varnar för lågt bostadsbyggande

Länsstyrelsen varnar för bostadsbrist i framtiden i hela länet. I Sigtuna kommun startas bygget av 320 bostäder i år.

320 bostäder byggstarts i kommunen i år och 229 startade förra året. Totalt i länet under 2023 och 2024 förväntas drygt 18 000 bostäder färdigställas. Byggandet tar fart mer i år än förra året men det är endast 35 hyresrätter som byggs i kommunen och resterande är övrig upplåtelseform för 2024. Förra året var det dock klart flest lägenheter som färdigställdes, 198 stycken av 229.

Lågkonjunkturen anses ha spelat en avgörande roll för bostadsbyggandet, planen var att det för 2024 skulle startas 22 000 bostäder, antalet är halverat till 11 000. Höga produktionskostnader är också ett problem. Samtliga kommuner har skruvat ner sina förväntningar när det gäller bostadsbyggande enligt Länsstyrelsens rapport.
– Samtidigt som det är bra att kommunerna skruvar ner sina förväntningar är det naturligtvis oroande med tanke på den långsiktiga bostadsförsörjningen och länets tillväxt, säger Nanny Andersson Sahlin, utvecklingsledare i bostadsförsörjningsfrågor på Länsstyrelsen.

Hyresförhandlingen går till skiljeman

Bostad Fastighetsägarna Stockholm har valt att vända sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd, som kommer att hantera hyresförhandlingarna för 2024 års hyror i elva stockholmskommuner.

Liten nedgång i bostadspriserna

Bostad Senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i Sigtuna kommun går upp med 1 procent under de senaste tre månaderna. Även i hela Stockholms län noteras en ökning på 1 procent för bostadsrätter.

Oron för höjda hyror växer hos hyresgäster

Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.

Bostadsmarknaden står sig stark

Bostad Bostadsmarkanden i kommunen visar inga röda siffror för varken bostadsrätter eller villor den senaste tremånadersperioden. Villapriserna har gått upp med hela tolv procent sedan juni.

Stor ökning av vräkningar som drabbar barn

Bostad Enligt färsk statistik från Kronofogden var det första halvåret i år många barn som drabbades av vräkningar: – Antalet barn som berörs ökar när det totala antalet vräkningar går upp. Det kan vara barn som mister sitt hem, men det kan också handla om barn som bor på deltid hos en förälder som vräks, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening