vinter_pan
Vikingaskålar som hittats i Märsta Foto: Stockholms läns museum

Länsmuseet kommer till Märsta

I september kommer Stockholms läns museum att slå sig ner i Kulturlänken i Märsta i syfte att prata om Märstas historia och framtid samt komma över bilder och dokument som finns bevarade bland allmänheten.

centrum_artikel_host

märsta.nu har tidigare rapporterat om att Stockholm Läns Museum intresserat sig för Märsta som hembygd. Nu tar man nästa steg och mobiliserar i Märsta under 11 dagar i september. Märstabor och andra kan då besöka museet i Kulturlänken för att prata nutid, framtid och historia. Om man har bilder och historiska dokument så kan man ta med dessa för inscanning.
– Stockholms läns museum har i uppdrag att vara verksam i hela länet och under 2016 arbetar vi bland annat med ett pilotprojekt som vi kallar Platsverkstan. Genom att besöka olika platser i länet i samarbete med andra kulturaktörer, denna gång med Sigtuna museum och Konsthall Märsta, vill vi skapa verktyg för dialog, kunskapsöverföring och reflektion kring plats, planering och historia, berättar
Annelie Kurttila, enhetschef för Publik och kunskap på Stockholms läns museum.

Platsverkstaden i Märsta kommer att ha ett antal aktiviteter berättarworkshops samt diskussioner och konst- och arkeoligivandringar. Man kan också ordna en egen aktivitet om man vill.
– Alla är välkomna till oss för att berätta! Vi hoppas att många vill vara med och diskutera Märstas kulturhistoria och framtida utveckling. Vårt besök i Märsta kommer att avslutas med en utställning som vi gemensamt skapar utifrån veckornas tidigare aktiviteter, fortsätter Annelie.

vinter_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

wenngarn_helsida
storemore_helsida

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kulturnyheter Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

pantamera_avc_helsida

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kulturnyheter Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

defacto_helsida
ica_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

nrh_sigtuna

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

connys_helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

oppethus_dec

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

joes-helsida

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kulturnyheter Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh
oppethus_out
ica_outsider
swedol_outsider
pantamera_out
joes_outsider
storemore_out
wenngarn_outsider
vinter_outsider
connys
ridskola_2020_outsider