defacto_pan2020
Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

centrum_artikel_host

I augusti var 863 invånare i Sigtuna kommun arbetslösa i minst ett år, en ökning med 20 personer jämfört med månaden innan, rapporterar Newsworthy. Det motsvarar 3,3 procent av arbetskraften i kommunen. Trots ökningen är detta en minskning på 0,8 procentenheter jämfört med samma månad föregående år.

En intressant observation är den åldersmässiga uppdelningen bland de långtidsarbetslösa. Bland de 863 personerna är 192 personer i åldersgruppen 55 till 65 år, medan 39 personer tillhör åldersgruppen 18 till 24 år. Den äldre gruppen har en högre andel långtidsarbetslösa med 4,0 procent, medan den yngre gruppen har en långtidsarbetslöshet på 1,6 procent. Denna trend återspeglas också på nationell nivå, där långtidsarbetslösheten är högre bland äldre individer.

Vidare visar statistiken att av de 863 långtidsarbetslösa i Sigtuna kommun är 161 födda i Sverige, medan 702 är födda utomlands. Detta resulterar i en långtidsarbetslöshet på 1,1 procent bland de födda i Sverige, jämfört med betydligt högre 6,0 procent bland de födda utomlands. Denna trend speglas även i hela landet, där arbetslösheten bland utrikesfödda är högre än bland inrikesfödda.

De senaste siffrorna ger en inblick i arbetsmarknadens utmaningar och dynamik i Sigtuna kommun. Trots att det har skett en viss minskning på årsbasis, är det viktigt att fortsätta övervaka och adressera den ökande långtidsarbetslösheten, särskilt bland äldre och utrikesfödda grupper, för att säkerställa en stabil och inkluderande arbetsmarknad för alla invånare.

defacto_helsida
adhd_kommun
nrh_sigtuna

Kommunen växer mest i Skånela och Märsta

Nyheter Sigtuna kommun har under de senaste åren varit på stark tillväxtspår, och enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har befolkningen ökat betydligt. Vid årsskiftet 2023 hade kommunen nått en befolkning på 51 876 invånare, en ökning med imponerande 20 procent under den senaste tioårsperioden.

mp_ute_helsida

Man greps med vapen och kniv

Blåljus En dramatisk händelse utspelade sig idag på Terminal 5 på när en man greps vid säkerhetskontrollen med ett vapen och en kniv i sitt handbagage.

SJ utökar trafiken till Arlanda

Nyheter Från och med den 10 december 2023 kommer SJ att implementera en spännande ny tidtabell som kommer att påverka resenärer över hela landet. En av de mest efterlängtade förändringarna är återinförandet av direkttåg mellan Stockholm och Uppsala, som lovar att minska restiden mellan de två städerna avsevärt.

ica_helsida
connys_helsida

Mälardslasrådet träffas om Arlandas framtid

Politik 70 politiker från Mälardalsrådets infrastruktursamarbete kommer att samlas på Clarion Hotel Arlanda Airport för att diskutera och fatta beslut om framtiden för transportnätverket i Stockholm-Mälarregionen. Målet är att förbättra regionens internationella tillgänglighet och öka konkurrenskraften.

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida

Idoler och fältare gör gemensam sak mot psykisk ohälsa

Nyheter I en inspirerande sammanslagning av engagemang och kreativitet samlades Sigtuna kommuns fältassistenter Pelle, Camilla, Roger och Carina tillsammans med välkända artister och en passionerad föreläsare i Råbergshallen förra lördagen. Syftet med evenemanget var att sprida medvetenhet om psykisk hälsa och samla in medel till förmån för Suicide Zero.

joes-helsida

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

EXTRA

Grov misshandel på buss

Blåljus Under natten till söndag inträffade en allvarlig misshandel på en buss mellan Märsta och Sigtuna där fem okända gärningspersoner är nu misstänkta för brottet. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 24 september: märsta.nu ger dig den senaste informationen

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
pantamera_out
joes_outsider
connys
kommun_adhd_outsider
centrum_outsider_host
kommun_skoterska_outsider
ica_outsider
mp_ute_outsider