centrum_panorama_hostshopping
Foto: Astma och allergiförbundet

Läkare frågar sällan om rökvanor

Knappt var tredje läkare på vårdcentral i kommunen frågar om patienternas rökvanor enligt en kartläggning.

centrum_artikel_host

Trots att rökning är den enskilt största riskfaktorn för sjukdom och död är det bara knappt 3 av 10 läkare i kommunen som frågar om patienten röker enligt Nationell patientenkät som Doctrin sammanställt.
– Att sluta röka är en av de viktigaste hälsofrämjande insatser man kan göra och därför bör frågan om rökning alltid ställas vid ett vårdmöte. Det är olyckligt, men inte konstigt att frågan om rökning prioriteras ned med tanke på den tidspressade arbetssituation Sveriges allmänläkare har, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy, chefläkare Doctrin och docent Karolinska Institutet.

Exakt siffra för kommunen var att 28 procent av läkarna frågade patienter om rökvanor, i Väsby som hade högsta siffran var det 33 procent. Länets lägsta siffra finns i Nynäshamn med 22 procent. Dock är det fler läkare som börjar fråga om rökvanorna enligt Doktrin.
– Det är positivt att allt fler patienter får frågan, men med tanke på den stressig arbetsmiljön inom vården finns det skäl att hitta andra sätt för att säkerställa att frågan tas med till exempel genom digitala verktyg om vi ska nå målet om Rökfritt Sverige 2025, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy.

centrum_host_helsida
brobygget_2024
connys_helsida
fritidsbanken_helsida
pantamera_avc_helsida

Flyg ställdes in: Man kastade sko

Blåljus En man kastade sin skog in i en fönsterruta när han fick besked om att hans flygplan ställts in i samband med de globala tekniska problemen som pågick under fredagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
brobygget_outsider
ridskola_2020_outsider
klara_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
fritidsbanken_outsider