centrum_panorama_hostshopping
Foto: Riksbanken

Lägre lön för kvinnor

Kvinnorna i kommunen tjänar drygt 1000 kronor mindre i månaden än männen.

centrum_artikel_host

2021 års lönestatistik var unik, för första gången någonsin var nämligen kvinnornas medianlön högre än männens enligt Newsworthy. Utvecklingen går åt att kvinnor börjar tjäna mer än männen. I många kommuner har det redan skett ett skifte, men inte i Sigtuna, här tjänar kvinnor 1026 kronor mindre än männen. Kvinnans medianlön är på 32 755 kronor.

Några orsaker till att kvinnor tjänar mindre är att de arbetar mer deltid och att de generellt tar mer vabb och föräldrarledighet.
– Det får stora konsekvenser när det gäller livsinkomst och karriärutveckling. Kvinnor behöver öka sin närvaro på arbetsmarknaden, säger Charlotta Undén, projektledare på Sveriges kommuner och region, SKR.

i 14 av länets kommuner tjänar kvinnor mer kvinnor. Medianlönen för kvinnor i Sigtuna är 32755 kronor. Av grannkommunerna har kvinnor högre lön i Väsby men lägre i Bro och Vallentuna. Största skillnaden finns i Salem där kvinnor tjänar hela 2300 kronor mindre i månaden. Åt andra hållet är det i Täby där kvinnor har 2800 kronor mer än männen.

bygdensdag_helsida
centrum_host_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

seniormassa_pan
connys_helsida
pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

bygdensdag_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
connys
eu_valet_outsider
mp_eu_outsider
seniormassa_outsider
ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out
nrh_sigtuna