Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen

Lägre andel långtidsarbetslösa

870 personer var långtidsarbetslösa i kommunen förra månaden vilket är en minskning jämfört med förra årets siffror.

centrum_artikel_host

Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik avslöjar en minskning av långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun jämfört med samma period föregående år enligt siffror från Arbetsförmedlingen som Newsworthy sammanställt. I oktober var 870 invånare arbetslösa i minst ett år, vilket är sju färre än föregående månad. Detta motsvarar 3,4 procent av arbetskraften, en nedgång med 0,5 procentenheter från året innan.

Speciellt intressant är minskningen av individer som varit utan arbete i minst två år. Antalet sjönk från 552 till 485 personer, motsvarande 1,9 procent av arbetskraften i oktober 2023.

I jämförelse är långtidsarbetslösheten högre i Botkyrka, där den når 5,0 procent, medan Täby, Vallentuna och Värmdö har lägst andelar på 1,2 procent. I Stockholms län var 32 488 personer, 2,5 procent, långtidsarbetslösa i oktober, en ökning med 57 personer från månaden innan.

Nationellt sett var ungefär 138 000 personer långtidsarbetslösa, 2,6 procent av arbetskraften. Det är en nedgång på 0,4 procentenheter jämfört med året innan.

Bland de långtidsarbetslösa i Sigtuna är 198 personer mellan 55 och 65 år och 38 är mellan 18 och 24 år. Andelen arbetslösa inom den äldre gruppen är 4,1 procent jämfört med 1,5 procent bland de yngre. Liknande mönster syns på riksnivå med högre långtidsarbetslöshet bland äldre.

Ytterligare skillnader syns mellan Sverigefödda och de födda utomlands. Långtidsarbetslösheten är betydligt högre bland utrikesfödda, 6,0 procent jämfört med 1,2 procent bland Sverigefödda.

Utbildningsnivån spelar också roll. Bland de långtidsarbetslösa saknar 313 personer gymnasieutbildning, vilket motsvarar 7,8 procent av denna grupp. Detta jämfört med 2,4 procent bland dem med gymnasieutbildning och 3,0 procent bland dem med vidareutbildning efter gymnasiet.

centrum_host_helsida
slottsby_helsida
defacto_helsida

Övervåningarna öppnas upp på Mälartåg

Notiser Från och med torsdagkväll och successivt under natten mot fredag den 8 december kommer övervåningarna på Mälartågs dubbeldäckare att åter öppnas för resenärer. Detta sker efter att en säkerhetsutredning konstaterat att ingen säkerhetsrisk föreligger.

joes-helsida
ica_helsida
wenngarn_jul_helsida

Tekniska Problem Störde VMA-testet

Nyheter Måndagens välkända VMA-test (Viktigt Meddelande till Allmänheten) ställdes inför oväntade tekniska hinder, vilket resulterade i att varningssignalen inte nådde stora delar av centrala Stockholm och norra delar av länet.

connys_helsida

Misstänkt brand i byggbarack

Blåljus Tidigt på morgonen den 5 december rapporterades en brandincident i Steninge slottsby, där en byggbarack på Mejeriets väg engagerade räddningstjänsten och polisen.

pantamera_avc_helsida
storemore_helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
slottsby_outsider
swedol_outsider
joes_outsider
storemore_out
wnngarn_jul_outsider
ica_outsider
connys
nrh_sigtuna