eldsjal2024_pan
Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen

Lägre andel långtidsarbetslösa

870 personer var långtidsarbetslösa i kommunen förra månaden vilket är en minskning jämfört med förra årets siffror.

centrum_artikel_host

Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik avslöjar en minskning av långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun jämfört med samma period föregående år enligt siffror från Arbetsförmedlingen som Newsworthy sammanställt. I oktober var 870 invånare arbetslösa i minst ett år, vilket är sju färre än föregående månad. Detta motsvarar 3,4 procent av arbetskraften, en nedgång med 0,5 procentenheter från året innan.

Speciellt intressant är minskningen av individer som varit utan arbete i minst två år. Antalet sjönk från 552 till 485 personer, motsvarande 1,9 procent av arbetskraften i oktober 2023.

I jämförelse är långtidsarbetslösheten högre i Botkyrka, där den når 5,0 procent, medan Täby, Vallentuna och Värmdö har lägst andelar på 1,2 procent. I Stockholms län var 32 488 personer, 2,5 procent, långtidsarbetslösa i oktober, en ökning med 57 personer från månaden innan.

Nationellt sett var ungefär 138 000 personer långtidsarbetslösa, 2,6 procent av arbetskraften. Det är en nedgång på 0,4 procentenheter jämfört med året innan.

Bland de långtidsarbetslösa i Sigtuna är 198 personer mellan 55 och 65 år och 38 är mellan 18 och 24 år. Andelen arbetslösa inom den äldre gruppen är 4,1 procent jämfört med 1,5 procent bland de yngre. Liknande mönster syns på riksnivå med högre långtidsarbetslöshet bland äldre.

Ytterligare skillnader syns mellan Sverigefödda och de födda utomlands. Långtidsarbetslösheten är betydligt högre bland utrikesfödda, 6,0 procent jämfört med 1,2 procent bland Sverigefödda.

Utbildningsnivån spelar också roll. Bland de långtidsarbetslösa saknar 313 personer gymnasieutbildning, vilket motsvarar 7,8 procent av denna grupp. Detta jämfört med 2,4 procent bland dem med gymnasieutbildning och 3,0 procent bland dem med vidareutbildning efter gymnasiet.

pantamera_avc_helsida
spedition_helsida
eldsjal2024_helsida

Bevakningsbolaget Avarn riskerar böter

Nyheter Transports skyddsombud har slagit larm om bristerna i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Efter en inspektion på Arlanda flygplats riskerar bevakningsbolaget Avarn Security böter på upp till 100 000 kronor om inga åtgärder vidtas.

connys_helsida

Stor risk för gräsbrand i Sigtuna kommun

Notiser Under fredagen varnar SMHI för en hög risk för gräsbrand i Sigtuna kommun och omkringliggande områden. Det torra vädret har ökat risken för att gräsbränder lätt kan uppstå och spridas i det torra fjolårsgräset.

storemore_helsida
aldreomsorg_helsida
centrum_host_helsida
steningekompani_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
connys
centrum_outsider_host
pantamera_out
eldsjal2024_out
stentekompani_outsider
spedition_outsider
storemore_out
outsider_aldreomsorg