centrum_panorama_hostshopping
Foto: Cancerfonden/Sanna Percivall

Låg andel vaccinerade mot livmoderhalscancer i kommunen

Enligt den senaste informationen har Sigtuna kommun en låg andel vaccinerade mot livmoderhalscancer.

centrum_artikel_host

Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen bland kvinnor mellan 20 och 49 år, men tack vare forskning är det nu möjligt att vaccinera mot det virus, HPV, som orsakar sjukdomen. Sverige siktar på att bli det första landet i världen att utrota livmoderhalscancer till år 2027.

För att uppnå detta mål massvaccinerar Sveriges regioner kvinnor födda mellan 1994 och 1999, som löper en hög risk att drabbas av viruset. Vaccinationen är gratis för denna grupp, och målet är att minst 70 procent av dem ska vara vaccinerade före utgången av 2024. Hittills har endast cirka 33 procent av målgruppen vaccinerat sig i hela Sverige, och i Stockholm är andelen 37 procent, men det finns betydande skillnader mellan olika kommuner.

I Sigtuna kommun har endast 21 procent av målgruppen vaccinerat sig, vilket är en av de lägsta andelarna i Stockholm. För att nå målet om 70 procent behöver ytterligare minst 30 000 kvinnor i hela Stockholmsregionen vaccineras. Det är därför av stor vikt att kvinnor i den berörda målgruppen når informationen och tar sig till vaccinationsmottagningar för att skydda sig mot livmoderhalscancer.

mp_helsida_eu
seniormassa_pan

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

bygdensdag_helsida
eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
seniormassa_outsider
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
eu_valet_outsider
connys
bygdensdag_outsider