socialdemokraterna_maj_panorama
Foto: Svenska Kyrkan

Låg andel av invånarna med i Svenska kyrkan

I Valsta är knappt var femte invånare med i Svenska kyrkan vilket är den lägsta siffran i kommunen. Resterande kyrkor i kommunen har färre än 50 procent av befolkningen som medlemmar.

centrum_artikel_host

Enligt färsk statistik från Newsworthy minskar medlemskapet i Svenska kyrkan stadigt, och snart kan mindre än hälften av Sveriges befolkning vara medlemmar. De senaste siffrorna avslöjar att endast cirka 52 procent av befolkningen var medlemmar år 2023, vilket markerar en betydande nedgång från de nära 95 procenten på 1970-talet. Sedan kyrkan blev fristående från staten år 2000 har medlemskapet minskat med över 30 procentenheter. Om trenden fortsätter som de senaste två decennierna, kan färre än hälften av Sveriges befolkning vara medlemmar inom en snar framtid.

I Sigtuna kommun reflekterar denna trend tydligt. Två av de fem församlingarna i kommunen har redan mindre än hälften av befolkningen som medlemmar. Valsta församling och Husby-Ärlinghundra församling passerade den 50-procentiga gränsen 2008 respektive 2016. Sedan millennieskiftet har antalet medlemmar minskat i samtliga fem församlingar i Sigtuna kommun. Valsta församling, specifikt, noterade endast 21 procent medlemmar, vilket gör det till den församling med den lägsta andelen medlemmar i hela Uppsala stift.

forstamaj_helsida
connys_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

mp_helsida_eu

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

eldsjal2024_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out
centrum_outsider_host
connys
nrh_sigtuna
mp_eu_outsider