centrum_panorama_hostshopping
Foto: Göteborg Energi

Laddbara bilar ökar i kommunen

Mer än fyra av tio nyregistrerade bilar i kommunen det första kvartalet i år var laddbara.

centrum_artikel_host

43 procent av alla nyregistrerade bilar det första kvartalet i år var rena elbilar eller laddhybrider. Det är en rekordstor andel enligt Newsworthy som analyserat siffrorna. Privatbilismen anses vara en av de värsta miljöbovarna då de bidrar med omkring 15 procent av alla växthusgaser som släpps ut i landet.

Fordonflottan i kommunen uppges vara på väg in i en stor omställning. 89 procent av alla sålda bilar var laddhybrider, det vill säga sådana som går att köra på både el men har en förbränningsmotor. Resterande var rena elbilar, totalt rör det sig om 290 nyregistrerade bilar det första kvartalet i år. Fossildrivna bilar utgjorde 57 procent. Där räknas även elhybrider in. Inga bilar med biodrivmedel registrerades. Bensinare stod också för drygt 40 procent.

Tydlig trend
Trenden är tydlig i kommunen, sedan 2018 har nyregistrering av laddbara fordon ökat och fossilbara bilar minskat
– Jag tror vi kommer se en fortsatt ökning, men kanske inte lika snabbt som under det senaste året. Många äger två bilar och man kan tänka sig att det är lättare att byta ut den första bilen till en elbil, säger Håkan Johansson, nationell samordnare för klimat och energifrågor på Trafikverket.

I ett länsperspektiv hade Solna flest laddbara bilar, där två av tre var laddbara av alla nyregistrerade. Ungefär på samma nivå ligger Danderyd och Sollentuna.

pantamera_avc_helsida
fritidsbanken_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
brobygget_2024

Flyg ställdes in: Man kastade sko

Blåljus En man kastade sin skog in i en fönsterruta när han fick besked om att hans flygplan ställts in i samband med de globala tekniska problemen som pågick under fredagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
connys
brobygget_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
fritidsbanken_outsider
klara_outsider