moderat_pan_nov
Foto: Göteborg Energi

Laddbara bilar ökar i kommunen

Mer än fyra av tio nyregistrerade bilar i kommunen det första kvartalet i år var laddbara.

centrum_artikel_host

43 procent av alla nyregistrerade bilar det första kvartalet i år var rena elbilar eller laddhybrider. Det är en rekordstor andel enligt Newsworthy som analyserat siffrorna. Privatbilismen anses vara en av de värsta miljöbovarna då de bidrar med omkring 15 procent av alla växthusgaser som släpps ut i landet.

Fordonflottan i kommunen uppges vara på väg in i en stor omställning. 89 procent av alla sålda bilar var laddhybrider, det vill säga sådana som går att köra på både el men har en förbränningsmotor. Resterande var rena elbilar, totalt rör det sig om 290 nyregistrerade bilar det första kvartalet i år. Fossildrivna bilar utgjorde 57 procent. Där räknas även elhybrider in. Inga bilar med biodrivmedel registrerades. Bensinare stod också för drygt 40 procent.

Tydlig trend
Trenden är tydlig i kommunen, sedan 2018 har nyregistrering av laddbara fordon ökat och fossilbara bilar minskat
– Jag tror vi kommer se en fortsatt ökning, men kanske inte lika snabbt som under det senaste året. Många äger två bilar och man kan tänka sig att det är lättare att byta ut den första bilen till en elbil, säger Håkan Johansson, nationell samordnare för klimat och energifrågor på Trafikverket.

I ett länsperspektiv hade Solna flest laddbara bilar, där två av tre var laddbara av alla nyregistrerade. Ungefär på samma nivå ligger Danderyd och Sollentuna.

humbacken_helsida

Fritidsbanken firar ett år i Humbacken

Nöjesnyheter På lördag firar Fritidsbanken ett år i kommunen och i samband med det kommer man finnas i Humbacken: - Totalt har vi lånat ut över 13 500 sport- och fritidsprylar till över 6 000 personer i alla åldrar som aktiverat sig fysiskt på sin fritid, berättar Ola Holmberg, platschef på Fritidsbanken.

Välbesökt jobbmässa på Arlanda

Nyheter Arlandas jobbmässa blev välbesökt och många var intresserade av jobb på flygplatsen: - Vi är givetvis mycket glada över det stora intresse som finns för att arbeta på Stockholm Arlanda Airport och för de många olika arbetsmöjligheter som flygplatsen erbjuder, kommenterar VD och koncernchefen Jonas Abrahamsson.

defacto_helsida

Så blir nya Kulturcentret i Valsta

Nyheter Valsta Torgs nya Kultur- och aktivitetscenter har röstats fram: - Det här ska bli en plats för människor att mötas, stimuleras och utvecklas som kommer att stärka hela kommunens attraktivitet, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

connys_helsida
centrum_host_helsida
moderat_pan_helsida
pantamera_avc_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
connys
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
humbacken_outsider
oppethus_agy_2023_outsider
nrh
swedol_outsider