kommun_skoterska
Foto: Göteborg Energi

Laddbara bilar ökar i kommunen

Mer än fyra av tio nyregistrerade bilar i kommunen det första kvartalet i år var laddbara.

centrum_artikel_host

43 procent av alla nyregistrerade bilar det första kvartalet i år var rena elbilar eller laddhybrider. Det är en rekordstor andel enligt Newsworthy som analyserat siffrorna. Privatbilismen anses vara en av de värsta miljöbovarna då de bidrar med omkring 15 procent av alla växthusgaser som släpps ut i landet.

Fordonflottan i kommunen uppges vara på väg in i en stor omställning. 89 procent av alla sålda bilar var laddhybrider, det vill säga sådana som går att köra på både el men har en förbränningsmotor. Resterande var rena elbilar, totalt rör det sig om 290 nyregistrerade bilar det första kvartalet i år. Fossildrivna bilar utgjorde 57 procent. Där räknas även elhybrider in. Inga bilar med biodrivmedel registrerades. Bensinare stod också för drygt 40 procent.

Tydlig trend
Trenden är tydlig i kommunen, sedan 2018 har nyregistrering av laddbara fordon ökat och fossilbara bilar minskat
– Jag tror vi kommer se en fortsatt ökning, men kanske inte lika snabbt som under det senaste året. Många äger två bilar och man kan tänka sig att det är lättare att byta ut den första bilen till en elbil, säger Håkan Johansson, nationell samordnare för klimat och energifrågor på Trafikverket.

I ett länsperspektiv hade Solna flest laddbara bilar, där två av tre var laddbara av alla nyregistrerade. Ungefär på samma nivå ligger Danderyd och Sollentuna.

hockeyskola_helsida

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

joes-helsida
EXTRA

Grov misshandel på buss

Blåljus Under natten till söndag inträffade en allvarlig misshandel på en buss mellan Märsta och Sigtuna där fem okända gärningspersoner är nu misstänkta för brottet. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

nrh_sigtuna

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 24 september: märsta.nu ger dig den senaste informationen

centrum_host_helsida

Man misstänkts för våldsamt motstånd och olaga hot på Arlanda

Blåljus Under de tidiga morgontimmarna på utspelade sig en händelse på Terminal 5 vid en av Sveriges mest trafikerade flygplatser, där en man greps av polisen efter att ha misstänkts för våldsamt motstånd mot tjänstemän. Händelsen ägde rum i avgångshallen på terminalen och ledde till ett pådrag av polis och säkerhetsvakter.

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu, din dagliga uppdatering om vad som händer i kommunen. Här är dagens sammanfattning:

connys_helsida

Fler parkeringsplatser utanför Forum

Nyheter Arbetet med att utöka antalet parkeringsplatser vid Forum, beläget i korsningen Ringvägen/Stockholmsvägen i Märsta, har nu påbörjats. Detta efterlängtade projekt är en välkommen nyhet för anställda och besökare i området.

pantamera_avc_helsida

Landshövdingen besökte kommunen

Nyheter Landshövdingen Anna Kinberg-Batra besökte Sigtuna kommun den 21 september. Under besöket betonade hon vikten av Arlanda och dess omgivningar för tillväxt, säkerhet och hållbarhet både för regionen och hela landet.

adhd_kommun
moderat_fokus_helsida
defacto_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

ica_helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

socialdem_sep23_outsider
nrh
kommun_skoterska_outsider
centrum_outsider_host
ica_outsider
swedol_outsider
pantamera_out
kommun_adhd_outsider
moderat_bli_medlem
joes_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
hockeyskola_outsider