eldsjal2024_pan
Foto: Göteborg Energi

Laddbara bilar ökar i kommunen

Mer än fyra av tio nyregistrerade bilar i kommunen det första kvartalet i år var laddbara.

centrum_artikel_host

43 procent av alla nyregistrerade bilar det första kvartalet i år var rena elbilar eller laddhybrider. Det är en rekordstor andel enligt Newsworthy som analyserat siffrorna. Privatbilismen anses vara en av de värsta miljöbovarna då de bidrar med omkring 15 procent av alla växthusgaser som släpps ut i landet.

Fordonflottan i kommunen uppges vara på väg in i en stor omställning. 89 procent av alla sålda bilar var laddhybrider, det vill säga sådana som går att köra på både el men har en förbränningsmotor. Resterande var rena elbilar, totalt rör det sig om 290 nyregistrerade bilar det första kvartalet i år. Fossildrivna bilar utgjorde 57 procent. Där räknas även elhybrider in. Inga bilar med biodrivmedel registrerades. Bensinare stod också för drygt 40 procent.

Tydlig trend
Trenden är tydlig i kommunen, sedan 2018 har nyregistrering av laddbara fordon ökat och fossilbara bilar minskat
– Jag tror vi kommer se en fortsatt ökning, men kanske inte lika snabbt som under det senaste året. Många äger två bilar och man kan tänka sig att det är lättare att byta ut den första bilen till en elbil, säger Håkan Johansson, nationell samordnare för klimat och energifrågor på Trafikverket.

I ett länsperspektiv hade Solna flest laddbara bilar, där två av tre var laddbara av alla nyregistrerade. Ungefär på samma nivå ligger Danderyd och Sollentuna.

steningekompani_helsida
centrum_host_helsida
aldreomsorg_helsida

Bevakningsbolaget Avarn riskerar böter

Nyheter Transports skyddsombud har slagit larm om bristerna i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Efter en inspektion på Arlanda flygplats riskerar bevakningsbolaget Avarn Security böter på upp till 100 000 kronor om inga åtgärder vidtas.

storemore_helsida

Stor risk för gräsbrand i Sigtuna kommun

Notiser Under fredagen varnar SMHI för en hög risk för gräsbrand i Sigtuna kommun och omkringliggande områden. Det torra vädret har ökat risken för att gräsbränder lätt kan uppstå och spridas i det torra fjolårsgräset.

spedition_helsida
connys_helsida
eldsjal2024_helsida
pantamera_avc_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
storemore_out
ridskola_2020_outsider
outsider_aldreomsorg
connys
centrum_outsider_host
stentekompani_outsider
spedition_outsider
eldsjal2024_out
pantamera_out