sap_pan23
Abir Al-Sahlani och Gill BrodinFoto: Centerpartiet

Kvinna, liv, frihet

Tre ord som borde vara självklara under årets alla dagar. Inte bara den åttonde mars, på internationella kvinnodagen.

centrum_artikel_host

I Iran ser vi hur flickor förgiftas och mördas, för att de vill hävda sin rätt att vara fria. För sin rätt att få tänka självständigt. För sin rätt att kunna prata fritt. För sina möjligheter att välja vem man själv vill vara med – utan att någon annan kommer och dikterar ens liv och framtid. För sin rätt att bestämma över sin kropp.

Tyvärr är inte heller kvinnor och flickor i Sverige fredade. Många utsätts för kontrollerande och nedbrytande beteende från sin, i regel, manlige partner. Eller från män som tycker sig ha rätt till kvinnors och flickors kroppar, som köper kvinnor som en handelsvara som man kan använda och sen returnera när man är klar. Hederskulturen är ytterligare en varböld – som är ondskefull just för att det förtryckande beteendet i regel också kommer från föräldrar, syskon och släkt.

Centerpartiet är seriösa med att få ett stopp på mäns våld mot kvinnor. Vare sig det handlar om kontrollerande beteende eller fysiskt våld. Vi har just föreslagit ett nationellt lämna-program med en lämnapenning för kvinnor som vill lämna sina partners, liksom att skapa en nationell bostadskö för våldsutsatta.

På europeisk nivå driver Centerpartiet på för att EU ska ratificera Istanbulkonventionen – som kriminaliserar våld mot kvinnor, ger dem skydd och reglerar förebyggande åtgärder. På så sätt skulle opålitliga regeringar i EU, som stolt och öppet underminerar kvinnors rättigheter på nationell nivå, tvingas följa den överordnade EU-lagstiftningen i vår gemensamma kamp mot våldet mot kvinnor.

Europaparlamentet röstade nyligen för att uppmana de medlemsstater i EU som inte har antagit Istanbulkonventionen att göra det. SD var ett av partierna som avstod att rösta för. Kan vi verkligen räkna med att Sveriges regering trycker på för att EU ska anta konventionen när SD sitter i förarsätet? Regeringen måste förstå allvaret – och se till att Istanbulkonventionen blir verklighet i hela EU.

  • Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker (C)
  • Gill Brodin Gruppledare (C) Sigtuna
adhd_kommun
centrum_host_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

defacto_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

pantamera_avc_helsida

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

sap_sep23_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

moderat_fokus_helsida

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

connys_helsida

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

nrh_sigtuna

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.

Låt inte bostadsbristen gå ut över våldsutsatta personer

Insändare Bostadsbristen i Sigtuna kommun och i övriga Stockholms län utgör ett allvarligt problem, särskilt för dem som lever i våldsamma relationer och söker ny bostad. Dessa människor ställs inför svåra val, inklusive att fly från sina hem och söka skydd på skyddade boenden. Tyvärr är tillgången till denna typ av boenden ofta begränsad, vilket lämnar många utan någonstans att ta vägen.

hockeyskola_helsida

Vatten – en källa till sommarglädje!

Insändare Vatten är en förutsättning för allt liv och vårt viktigaste livsmedel. Att få uppleva friheten att simma eller bara plumsa omkring i vattenbrynet är något vi tar för självklart, liksom att badvattnet ska vara rent utan risk när barn och barnbarn får en kallsup.

joes-helsida

Blir det någon kommunalskattesänkning, M?

Insändare I Sigtuna-valrörelserna före maktskiftet 2017 pratade Moderaterna rätt mycket om kommunalskatten. Om de fick styra, skulle Sigtunas skattesats sänkas ner mot medelnivån i Stockholms län eller i vart fall till medelnivån i angränsade kommuner.

ica_helsida

Årsredovisning 2022

Insändare Vi lägger nu ännu ett år till handlingarna. Ett år som i hög grad präglats av mycket stora oroligheter i vår omvärld. Redan innan pandemin fanns det tecken på att världen var på väg in i en lågkonjunktur.

slutreplik: Viktigt att stärka ungdomarna

Insändare Det är sorgligt att se hur Moderaterna, som också en gång stod för arbetslinjen nu tycks ha förlorat riktningen helt när det gäller sommarjobb för ungdomarna i kommunen. I deras replik om kommunala sommarjobb visar de tydligt att de inte förstår vad det handlar om, nämligen att stärka ungdomarna och förbereda dem för det kommande arbetslivet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

centrum_outsider_host
kommun_adhd_outsider
connys
moderat_bli_medlem
kommun_skoterska_outsider
swedol_outsider
socialdem_sep23_outsider
ridskola_2020_outsider
joes_outsider
ica_outsider
nrh
hockeyskola_outsider
pantamera_out