centrum_panorama_hostshopping
Abir Al-Sahlani och Gill BrodinFoto: Centerpartiet

Kvinna, liv, frihet

Tre ord som borde vara självklara under årets alla dagar. Inte bara den åttonde mars, på internationella kvinnodagen.

centrum_artikel_host

I Iran ser vi hur flickor förgiftas och mördas, för att de vill hävda sin rätt att vara fria. För sin rätt att få tänka självständigt. För sin rätt att kunna prata fritt. För sina möjligheter att välja vem man själv vill vara med – utan att någon annan kommer och dikterar ens liv och framtid. För sin rätt att bestämma över sin kropp.

Tyvärr är inte heller kvinnor och flickor i Sverige fredade. Många utsätts för kontrollerande och nedbrytande beteende från sin, i regel, manlige partner. Eller från män som tycker sig ha rätt till kvinnors och flickors kroppar, som köper kvinnor som en handelsvara som man kan använda och sen returnera när man är klar. Hederskulturen är ytterligare en varböld – som är ondskefull just för att det förtryckande beteendet i regel också kommer från föräldrar, syskon och släkt.

Centerpartiet är seriösa med att få ett stopp på mäns våld mot kvinnor. Vare sig det handlar om kontrollerande beteende eller fysiskt våld. Vi har just föreslagit ett nationellt lämna-program med en lämnapenning för kvinnor som vill lämna sina partners, liksom att skapa en nationell bostadskö för våldsutsatta.

På europeisk nivå driver Centerpartiet på för att EU ska ratificera Istanbulkonventionen – som kriminaliserar våld mot kvinnor, ger dem skydd och reglerar förebyggande åtgärder. På så sätt skulle opålitliga regeringar i EU, som stolt och öppet underminerar kvinnors rättigheter på nationell nivå, tvingas följa den överordnade EU-lagstiftningen i vår gemensamma kamp mot våldet mot kvinnor.

Europaparlamentet röstade nyligen för att uppmana de medlemsstater i EU som inte har antagit Istanbulkonventionen att göra det. SD var ett av partierna som avstod att rösta för. Kan vi verkligen räkna med att Sveriges regering trycker på för att EU ska anta konventionen när SD sitter i förarsätet? Regeringen måste förstå allvaret – och se till att Istanbulkonventionen blir verklighet i hela EU.

  • Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker (C)
  • Gill Brodin Gruppledare (C) Sigtuna

De vill att vi flyttar från kommunen

Insändare Den borgerliga minoriteten i Sigtuna – med stöd av SD – ser gärna att vi, de äldsta kommunmedlemmarna, när vi behöver bo på särskilt boende (Säbo), flyttar ut från kommunen. Detta framgick tydligt vid ett långt sammanträde i Äldre- och omsorgsnämnden nu i slutet av mars. Det framgick också klart, att man inte följer sin egen Vision 2030 om Sigtuna som ”en bra kommun genom hela livet.”

defacto_helsida
ica_helsida

repliken: Moderaterna har tappat kontrollen

Insändare Aktörer som inte kan leverera god omsorg av våra äldre ska motverkas, inte belönas med förlängda avtal. Idag har Sigtuna kommun Sveriges tredje lägsta brukarnöjdhet inom hemtjänsten samtidigt som kommunens särskilda boenden har tredje lägst brukarnöjdhet bland Stockholms läns kommuner, enligt socialstyrelsen. Ändå menar den moderatledda kommunledningen att införandet av valfriheten är en kvalitetshöjande insats.

pantamera_avc_helsida

Valfrihet för Sigtuna kommuns äldre är nu på plats

Insändare Den politiska ledningen i Sigtuna kommun har allt sedan den tillträdde arbetat intensivt för ökad valfrihet inom äldreomsorgen, eller för den delen inom alla kommunala välfärdstjänster. Vi ser det som självklart idag att kunna välja läkarmottagning, tandläkare, sjukhustjänster och apotek, men inom äldreomsorgen har det dröjt. Kommunen har varit bunden av avtal som hindrat valfrihet. Dessa har nu löpt ut och nya avtal som istället öppnar upp för valfrihet är på plats, vilket aldrig hade hänt med en Socialdemokratiskt ledd kommunledning.

Personalfientlig politik drabbar Märstas pendlare

Insändare Personalfientlig politik drabbar Märstas pendlare Märstabor som tar SL:s pendeltåg till jobbet är luttrade vid det här laget. De senaste åren har bjudit på många inställda avgångar och förseningar. Resenärer tvingas ständigt ha en plan b i bakfickan för att ta sig hem eller till jobbet om kollektivtrafiken sviker.

dack_helsida
centrum_host_helsida

repliken: Plakatpolitik löser inte problemet

Insändare I en insändare skriver Miljöpartiet (MP) att vi i den styrande kommunledningen vill skydda skjutandet av fyrverkerier. Det stämmer inte. Vi tror att samtliga partier i Kommunfullmäktige är överens om att det vore bra med begränsningar eller till och med förbud mot smällare och fyrverkerier på allmän plats. Däremot anser vi att vi måste angripa problemet på ett sätt som både har stöd i lagstiftningen och har en möjlighet att fungera på riktigt.

joes-helsida

Inskränkt frihet för vem?

Insändare Nyårsafton och andra högtider ska vara festliga för dem som vill fira. Miljöpartiet vill att Sigtuna, som flera andra kommuner, ordnar ett nyårsfirande för kommuninvånarna med till exempel en ljusshow, som är vacker utan att vara skrämmande för människor och djur.

connys_helsida
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Insändare Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

slutreplik: Ömma tår?

Insändare Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Insändare Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Insändare Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
dack_outsider
swedol_outsider
joes_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
ica_outsider
nrh