Foto: Pressbild

Kvarter i Stadsängarna prisas

Kvarteret Gläntan i Sigtuna Stadsängar prisas med Arkitekturpriset för 2022.

Gretas Glänta prisas med Sigtuna kommuns Arkitekturpriset 2022. Motiveringen lyder:
”Bostadskvarteret som är det första i Sigtuna stadsängar visar genom en hög arkitektonisk nivå i linje med Sigtuna kommuns vision för området. Stor variationsrikedom i färg, material och form skapar en dynamisk variation. Det är ett kvarter med en stark identitet som hämtat inspiration från Sigtuna gamla stadskärna. Butikslokalerna som vänder sig mot Silvertorget bidrar till spontana möten i en levande stadsdel. Den upphöjda gården präglas av välkomnande, småskalighet och närhet. På soliga dagar kommer kvällssolen in till de gemensamma ytorna mellan huskropparna och på regniga dagar letar sig regnvattnet fram och ger gården grönska genom de cortenröda dagvattenkanalerna.”

Byggherre är Bonava och arkitekturen har Jan Ytterborn svarat för. Arkitekturpriset instiftades för att Sigtuna kommun vill uppmärksamma ny, om- och tillbyggnad, parker och torg eller åtgärder i kulturmiljö. Objektet ska ha färdigställts de senaste tre åren. 16:e juni hålls en ceremoni i kvarteret för att uppmärksamma priset.
– Vinnaren har visat att goda förebilder, genomtänkta lösningar med hållbarhetsfokus och känsla för platsen ger ett riktigt bra slutresultat. Jag hoppas att det här kan inspirera andra aktörer och arkitekter som ska bygga framtidens Sigtuna, säger Mikael Mattson, Sigtuna kommuns stadsarkitekt som är en av de som suttit med i juryn.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening