moderat_pan_nov

Krönika: Valet är över

Den intensiva valrörelsen är över. Det var i år en relativt odramatisk valrörelse där de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade några större skiljelinjer.

centrum_artikel_host

Det har nu gått en vecka sedan kommuninvånarna röstade. Valdeltagandet gick ner någon procent och den borgerliga kommunledningen behåller makten. Som väntat återhämtade sig Socialdemokraterna efter katastrofvalet 2018 där en stor del av det låga valresultatet sannolikt kan kopplas till Uppdrag Granskning. Men trots att både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ökade så blev det inget skifte. Sju av tio nya mandat som fullmäktige utökades med gick alltså till oppositionen. Moderaterna knep tre nya och SD ett, Centerpartiet tappade ett mandat medan resterande koalitionspartier behöll sina mandat.

Redan i samband med KSO-Duellen märktes att det skulle bli en valrörelse som kanske mer kom att handla om rikspolitik än lokala frågor. Här hemma var oppositionsrådet Marie Axelsson (S) överens med Olov Holst om att man ska satsa på trygghet och skola. Skiljelinjen låg i bostadsbyggande, skolform och äldreomsorgen. Med tanke på att S plus V går framåt och kommunledningen backar får man dra slutsatsen att det finns ett visst stöd för Socialdemokraternas politk men inte tillräckligt för att driva förändring. Dessutom har äldreomsorgen historiskt rankats dåligt i Sigtuna kommun oavsett styre och oavsett om det är kommunal eller privat.

Jag spår en relativt odramatisk mandatperiod öven om kommunledningen tappat majoritet. Sverigedemokraterna har nämligen röstat för eller lagt ner rösterna i fullmäktige när det vankats voteringar om majoritetens förslag. Rune Öhlund och hans SD ska nu fokusera på att bemanna sina åtta platser i fullmäktige och erbjuda en alternativ politik till både kommunledningen och Socialdemokraterna. Det kravet bör de leva upp till med sina åtta mandat och hundratusentals kronor i partistöd årligen i i fyra. år. Den gångna mandatperioden har det varit tyst och Gert Höglund fått köra en one-man-show i fullmäktige utan att ha kompetens nog att göra det. Inga eller få motioner och inga eller få uttalanden kring sverigedemokratisk politik i fullmäktige.

SD skulle förvisso kunna ”utpressa” kommunledningen kring vissa frågor men de flesta av SD:s frågor rör rikspolitiska insatser och inte så mycket som kommunledningen kan göra något åt i Sigtuna. Som reducerad invandring och tuffare straff. Dock så lär dom inte ha så mycket mer att hämta hos det rödgröna blocket. Det lär alltså fortsatt vara stabilt styre och få kontroverser i politiska besluten fram till 2026.

  • Daniel Iskandar, chefredaktör

Inskränkt frihet för vem?

Insändare Nyårsafton och andra högtider ska vara festliga för dem som vill fira. Miljöpartiet vill att Sigtuna, som flera andra kommuner, ordnar ett nyårsfirande för kommuninvånarna med till exempel en ljusshow, som är vacker utan att vara skrämmande för människor och djur.

centrum_host_helsida
yrkesutbildning
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Insändare Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

slutreplik: Ömma tår?

Insändare Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

moderat_pan_helsida
connys_helsida
höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Insändare Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

pantamera_avc_helsida

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Insändare Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

defacto_helsida
ica_helsida

En liberal skolpolitik för framtiden

Insändare Liberalerna gick till val på att göra så att svensk skola fungerar bättre för alla. Att stoppa stök och otrygghet. Att ge eleverna riktiga skolböcker. Att sätta kunskapen först. Nu levererar vi det vi lovade.

repliken: Vinterpengen har inte höjts på fem år

Insändare Små insatser kan ge stora förändringar skriver Centerns Gill Brodin och Marie Unander-Scharin. Och det är verkligen små insatser det rör sig om. Beloppet har inte höjts sedan det infördes och att Vänsterpartiet i år, när förvaltningen går med miljonöverskott, ville dubbla summan håller man tyst om.

Sigtuna bör välkomna Bromma-flyget till Arlanda

Insändare En av de frågor som den nya regeringen får på sitt bord är förslaget att flytta flygtrafiken på Bromma till Arlanda. Swedavia vill ha en sådan förändring. S-MP-regeringen har låtit utreda saken i två omgångar. Den senaste utredningen är nu ute på remiss fram till 31 oktober. Utredningarna utgår från att det är möjligt att följa Swedavias förslag.

Stoppa uttagen från SigtunaHem!

Insändare Hyresförhandlingarna för 2023 drar snart igång, förhandlingen med SigtunaHem startar under oktober månad. Vi vet inte hur högt yrkande blir i år, men vi befarar att det blir mycket högre än vad det brukar vara.

Små insatser kan ge stora förändringar

Insändare Sigtuna kommun betalar året runt ut försörjningsstöd till ett antal familjer i kommunen. Dessa familjer har ingenting över när allt är betalt. Barn som lever i fattigdom tillsammans med sina föräldrar.

repliken: Nej, en bostad kan inte vara hur liten som helst

Insändare I en insändare den 4 september har styrelsen för hyresgästföreningen ställt frågan om en bostad kan vara hur liten som helst? Svaret är givetvis nej, vilket Hyresgästföreningen mycket väl borde känna till. Utformning av bostäder för permanent boende ska uppfylla en rad krav som Boverket utfärdar.

valet2022

Det oppositionsrådet föreslår är redan igång

Insändare I en insändare hävdar Marie Axelsson att trygghetsutvecklingen i Sigtuna kommun går åt fel håll. Hon baserar detta på ett program av SVT’s Uppdrag Granskning (UG). UG’s slutsats baseras på att Valsta fördes upp på polisens lista över utsatta områden för något år sedan. Med detta som bas hävdar Axelsson sedan att jag tappat kontrollen. Det är rätt magstarkt.

valet2022

Upp till bevis, Gill Brodin

Insändare När Miljöpartiet satt med i den politiska majoriteten var Sigtuna en ansedd miljökommun som låg i topp i alla mätningar. På fyra år har nuvarande kommunledning inte lyckats prestera ett framåtsyftande miljö- och klimatarbete, tvärtom. Kommunen tillhör nu bottenskiktet bland landets kommuner.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
swedol_outsider
centrum_outsider_host
connys
nrh
ica_outsider
ridskola_2020_outsider