Den intensiva valrörelsen är över. Det var i år en relativt odramatisk valrörelse där de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade några större skiljelinjer.
Det har nu gått en vecka sedan kommuninvånarna röstade. Valdeltagandet gick ner någon procent och den borgerliga kommunledningen behåller makten. Som väntat återhämtade sig Socialdemokraterna efter katastrofvalet 2018 där en stor del av det låga valresultatet sannolikt kan kopplas till Uppdrag Granskning. Men trots att både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ökade så blev det inget skifte. Sju av tio nya mandat som fullmäktige utökades med gick alltså till oppositionen. Moderaterna knep tre nya och SD ett, Centerpartiet tappade ett mandat medan resterande koalitionspartier behöll sina mandat.
Redan i samband med KSO-Duellen märktes att det skulle bli en valrörelse som kanske mer kom att handla om rikspolitik än lokala frågor. Här hemma var oppositionsrådet Marie Axelsson (S) överens med Olov Holst om att man ska satsa på trygghet och skola. Skiljelinjen låg i bostadsbyggande, skolform och äldreomsorgen. Med tanke på att S plus V går framåt och kommunledningen backar får man dra slutsatsen att det finns ett visst stöd för Socialdemokraternas politk men inte tillräckligt för att driva förändring. Dessutom har äldreomsorgen historiskt rankats dåligt i Sigtuna kommun oavsett styre och oavsett om det är kommunal eller privat.
Jag spår en relativt odramatisk mandatperiod öven om kommunledningen tappat majoritet. Sverigedemokraterna har nämligen röstat för eller lagt ner rösterna i fullmäktige när det vankats voteringar om majoritetens förslag. Rune Öhlund och hans SD ska nu fokusera på att bemanna sina åtta platser i fullmäktige och erbjuda en alternativ politik till både kommunledningen och Socialdemokraterna. Det kravet bör de leva upp till med sina åtta mandat och hundratusentals kronor i partistöd årligen i i fyra. år. Den gångna mandatperioden har det varit tyst och Gert Höglund fått köra en one-man-show i fullmäktige utan att ha kompetens nog att göra det. Inga eller få motioner och inga eller få uttalanden kring sverigedemokratisk politik i fullmäktige.
SD skulle förvisso kunna ”utpressa” kommunledningen kring vissa frågor men de flesta av SD:s frågor rör rikspolitiska insatser och inte så mycket som kommunledningen kan göra något åt i Sigtuna. Som reducerad invandring och tuffare straff. Dock så lär dom inte ha så mycket mer att hämta hos det rödgröna blocket. Det lär alltså fortsatt vara stabilt styre och få kontroverser i politiska besluten fram till 2026.
Insändare I Marie Axelssons insändare ser vi en tydlig skillnad mellan moderat och socialdemokratisk politik. Moderaterna ser till att en tydlig plan och långsiktighet finns i projekten innan planerna sätts i verket. Socialdemokraterna vill sätta sprätt på skattepengar utan att veta om satsningarna ger effekt eller inte.
Insändare Sigtuna kommun fick 7,5 miljoner kronor från staten för att bekämpa brott och otrygghet i området Valsta men använde bara 3 miljoner. Resten fick skickas tillbaka. Pinsamt.
Insändare En skolmiljö som präglas av trygghet och studiero är en förutsättning för elevers lärande, men otryggheten i den svenska skolan har ökat över tid.
Insändare Vi tackar Socialdemokraterna för deras svar och välkomnar en fortsatt debatt om vår politik och regeringens arbete. Att föra en öppen och saklig dialog är avgörande, särskilt i dessa tider av ökad politisk polarisering.
Insändare Bl a på Mejerivägen i Steninge. Det är Stockholms bostadsförmedling som påannonserade detta för en tid sedan. Och utsåg Sigtuna kommun som den överlag enklaste att få förstahandskontrakt i.
Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.
Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.
Insändare Man vet inte om man skratta eller gråta när Liberalerna i Sigtuna kommun uttrycker glädje över vilka viktiga socialliberala segrar partiet fått igenom i SD-regeringens nationella budget för 2024.
Insändare Nu har byggnationen av fler parkeringsplatser i anslutning till den s.k. Forum-parkeringen i centrala Märsta äntligen påbörjats. Det är ett välkommet tillskott, inte minst för alla de lärare som arbetar på Ekillaskolan och Centralskolan.
Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.
Insändare Moderaternas bostadspolitik är ett svek mot kommuninvånarna. Ikväll på kommunfullmäktige föreslår den moderatledda kommunledningen, med stöd av SD, att ytterligare 64 av SigtunaHems hyresrätter mitt i Sigtuna Stad ska få ombildas till bostadsrätter.
Insändare Socialdemokraterna skriver i sin replik att kommunledningen undviker siffrorna, men det verkar i själva verket som att de själva inte förstår hur en budgetprocess fungerar.
Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.
Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.
Insändare I betalda annonser går Socialdemokraterna ut med budskapet ”Stoppa Moderaternas nedskärningar i skolan”! Det ger en grovt felaktig bild av det arbete kommunledningen gör för att stärka skolan.
Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.
Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.
Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.
Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.
Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.