vinter_pan

Krönika: Valet är över

Den intensiva valrörelsen är över. Det var i år en relativt odramatisk valrörelse där de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade några större skiljelinjer.

centrum_artikel_host

Det har nu gått en vecka sedan kommuninvånarna röstade. Valdeltagandet gick ner någon procent och den borgerliga kommunledningen behåller makten. Som väntat återhämtade sig Socialdemokraterna efter katastrofvalet 2018 där en stor del av det låga valresultatet sannolikt kan kopplas till Uppdrag Granskning. Men trots att både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ökade så blev det inget skifte. Sju av tio nya mandat som fullmäktige utökades med gick alltså till oppositionen. Moderaterna knep tre nya och SD ett, Centerpartiet tappade ett mandat medan resterande koalitionspartier behöll sina mandat.

Redan i samband med KSO-Duellen märktes att det skulle bli en valrörelse som kanske mer kom att handla om rikspolitik än lokala frågor. Här hemma var oppositionsrådet Marie Axelsson (S) överens med Olov Holst om att man ska satsa på trygghet och skola. Skiljelinjen låg i bostadsbyggande, skolform och äldreomsorgen. Med tanke på att S plus V går framåt och kommunledningen backar får man dra slutsatsen att det finns ett visst stöd för Socialdemokraternas politk men inte tillräckligt för att driva förändring. Dessutom har äldreomsorgen historiskt rankats dåligt i Sigtuna kommun oavsett styre och oavsett om det är kommunal eller privat.

Jag spår en relativt odramatisk mandatperiod öven om kommunledningen tappat majoritet. Sverigedemokraterna har nämligen röstat för eller lagt ner rösterna i fullmäktige när det vankats voteringar om majoritetens förslag. Rune Öhlund och hans SD ska nu fokusera på att bemanna sina åtta platser i fullmäktige och erbjuda en alternativ politik till både kommunledningen och Socialdemokraterna. Det kravet bör de leva upp till med sina åtta mandat och hundratusentals kronor i partistöd årligen i i fyra. år. Den gångna mandatperioden har det varit tyst och Gert Höglund fått köra en one-man-show i fullmäktige utan att ha kompetens nog att göra det. Inga eller få motioner och inga eller få uttalanden kring sverigedemokratisk politik i fullmäktige.

SD skulle förvisso kunna ”utpressa” kommunledningen kring vissa frågor men de flesta av SD:s frågor rör rikspolitiska insatser och inte så mycket som kommunledningen kan göra något åt i Sigtuna. Som reducerad invandring och tuffare straff. Dock så lär dom inte ha så mycket mer att hämta hos det rödgröna blocket. Det lär alltså fortsatt vara stabilt styre och få kontroverser i politiska besluten fram till 2026.

  • Daniel Iskandar, chefredaktör
storemore_helsida
pantamera_avc_helsida
ica_helsida
joes-helsida

slutreplik Bostadskrisen är här och nu

Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

defacto_helsida
connys_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

oppethus_dec

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

nrh_sigtuna

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

vinter_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

centrum_host_helsida

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

slottsby_helsida

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
oppethus_out
pantamera_out
swedol_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
vinter_outsider
joes_outsider
slottsby_outsider
storemore_out
nrh
ica_outsider