Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildsnings- och arbetsmarknadsnämnden.Foto: Sigtuna kommun

Kritik mot Migrationsverketsplaner på återvändarcenter i Märsta

Sigtuna kommun står inför en oväntad utmaning när Migrationsverket beslutar att etablera ett återvändandecenter i Märsta. Migrationsverkets initiativ att öppna fem sådana center för personer med beslut om av- eller utvisning eller överföring till andra länder väcker starka reaktioner, speciellt med tanke på kommunens redan tunga ansvarstagande för nyanlända.

centrum_artikel_host

Det planerade boendet i Märsta väntas ha en kapacitet för 512 platser, men en definitiv slutbesiktning har ännu inte genomförts enligt Migrationsverket.

Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, uttrycker en stark känsla av överkörning från Migrationsverkets sida och beskriver beslutet som tondövt och obegripligt. Kommunen ställer sig kritisk till detta drag och oroar sig för dess påverkan på kommunen, särskilt när det gäller att erbjuda undervisning till barn i skolåldern.

Migrationsverket erkänner i ett pressmeddelande att placeringen av återvändandecentren kan innebära utmaningar för kommunerna, särskilt med tanke på undervisning för barn.

Sigtuna kommun har under 2022 tagit emot 243 nyanlända elever, och behovet av mottagande förblir högt även detta år. Lokalt har skolorna kämpat med att tillhandahålla adekvata skolplatser för de nya eleverna.

Kommundirektör Birgitta Pettersson uttrycker en stark oro över att än en gång behöva ta på sig ett tungt ansvar. Hon påpekar att kommunen tidigare haft dialoger med Migrationsverket angående deras situation och anser att den placerade anledningen till placeringen, närheten till en internationell flygplats som Arlanda, inte är tillräcklig för att motivera valet av plats för återvändandecentren.

ica_helsida
connys_helsida
centrum_host_helsida

Övervåningarna öppnas upp på Mälartåg

Notiser Från och med torsdagkväll och successivt under natten mot fredag den 8 december kommer övervåningarna på Mälartågs dubbeldäckare att åter öppnas för resenärer. Detta sker efter att en säkerhetsutredning konstaterat att ingen säkerhetsrisk föreligger.

storemore_helsida
wenngarn_jul_helsida
pantamera_avc_helsida

Tekniska Problem Störde VMA-testet

Nyheter Måndagens välkända VMA-test (Viktigt Meddelande till Allmänheten) ställdes inför oväntade tekniska hinder, vilket resulterade i att varningssignalen inte nådde stora delar av centrala Stockholm och norra delar av länet.

slottsby_helsida

Misstänkt brand i byggbarack

Blåljus Tidigt på morgonen den 5 december rapporterades en brandincident i Steninge slottsby, där en byggbarack på Mejeriets väg engagerade räddningstjänsten och polisen.

joes-helsida
defacto_helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
storemore_out
centrum_outsider_host
pantamera_out
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
joes_outsider
slottsby_outsider
wnngarn_jul_outsider
ica_outsider