kommun_skoterska
Foto: Sigtuna kommun
Niklas Andersson (V)Foto: Vänsterpartiet
Marie Axelsson (S)Foto: Pressbild
Olov Holst (M)Foto: Marie-Therese Karlberg

Kritik mot att kommunen anlitade lobbyist för 614 000

Sigtuna kommun anlitade Lobbyföretaget Rud Pedersen till att bland annat skriva ett brev till regeringen för 85 000 kronor: - Jag tycker det är viktigt att man förankrar inom Kommunstyrelsen att man tänker skriva ett sånt brev och att man berättar vad det kommer att kosta, då kan kommunens politiker ta ställning till det, säger Marie Axelsson (S), oppositionsråd, till Upsala Nya Tidning.

centrum_artikel_host

UNT avslöjar att Sigtuna kommun använt sig av kända lobbyistföretaget Rud Pedersen till olika kommunikationsinsatser och lobbyverksamhet för kommunen sedan 2020. Uppdrag som hittills kostat kommunen 614 000 kronor, en summa som är under gränsen för upphandling enligt LOU. I Rud Pedersen medverkar förre finansministern och moderatpolitikern Anders Borg. Bland annat skrev Rud Pedersen ett brev till regeringen om krisstöd under corona på grund av att Sigtuna drabbas hårt på grund av Arlanda.
– Vi hade Anders Borg som jobbade igenom det här! Det ligger långt över det jag skulle mäkta med att skriva och dessutom inte har kompetensen till. Det var helt nödvändigt, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande, enligt UNT.

V: Borde förankrats i KS
Oppositionen är kritiska till kommunledningens agerande. Niklas Andersson (V) anser att det är slöseri att anlita en PR-byrå för något som man skulle kunna göra själva i kommunen. Dessutom borde det förankras i kommunstyrelsen innan man beställer tjänsten.
– Vi borde ha tjänstemän i kommunen som kan göra det där, uppger Andersson för UNT.

Oppositionsrådet Marie Axelsson (S) är inne på samma spår och vill se att det förankras i kommunstyrelsen så att politiker kan ta ställning till det. Enligt UNT:s rapportering har kommunen köpt in en uppföljning av en undersökning om segregation i kommunen, Public ”Affairs-hjälp” som innefattade ett möte med Arlandautredaren Peter Norman, hjälp inför Almedalen där kommunen hade heldag om Arlanda.

Holst: Fattade inte besluten
Olov Holst tillbakavisar kritiken som riktats mot honom. I ett mail till märsta.nu poängterar han att det inte är ett hemligt beslut som tagits utan att det är kommundirektören som fatta beslutet.
– Hon har all rätt att göra det och fattar dagligen en lång rad beslut som vare sig vi i kommunledningen eller oppositionen vet om. Det gäller för övrigt hela förvaltningen. Vi politiker kan inte och ska inte vara inblandade på detaljnivå. Vi styr via budget, verksamhetsplaner, diverse styrdokument och inte minst via den delegationsordning fullmäktige fattat beslut om.

Upphandlingarna har inte gjorts av Holst själv utan kommundirektören har varit den som både upphandlat och fattat beslut enligt Holst. Holst menar vidare att det är omöjligt att upphandla en Public affair-firma om man inte känner någon där eftersom alla konsulter som arbetar på den typ av firmor är föregett politiker eller fortfarande aktiva fritidspolitiker.
– Någon politiker i kommunen känner med stor sannolikhet alltid någon som jobbar på PA-firman. Bl.a. därför togs beslutet av kommundirektören som utvärderade offerten och gjorde beställningen. Att jag, lite löst, råkar känna en av konsulterna är därför helt irrelevant

Arbetet bakom brevet kostade
Gällande brevet för 85 000 kronor så säger Holst att det betalats för en djup analys av krisläget i Sigtuna kommun under pandemin och vilka lämpliga åtgärder som skulle kunna accepteras av regeringen efter en beräkning av hur mycket de skulle kosta samt hur snabbt man skulle kunna få hjälp hos en ansvarig minister. Kommunen betalade för det omfattande arbetet bakom och inte själva brevet, enligt Olov Holst.
– Brevet hade jag själv, eller någon tjänsteman, kunnat skriva. Det var det omfattande arbetet som låg bakom brevet vi betalade för.

mp_ute_helsida
ica_helsida
pantamera_avc_helsida

Kommunen växer mest i Skånela och Märsta

Nyheter Sigtuna kommun har under de senaste åren varit på stark tillväxtspår, och enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har befolkningen ökat betydligt. Vid årsskiftet 2023 hade kommunen nått en befolkning på 51 876 invånare, en ökning med imponerande 20 procent under den senaste tioårsperioden.

adhd_kommun

Man greps med vapen och kniv

Blåljus En dramatisk händelse utspelade sig idag på Terminal 5 på när en man greps vid säkerhetskontrollen med ett vapen och en kniv i sitt handbagage.

SJ utökar trafiken till Arlanda

Nyheter Från och med den 10 december 2023 kommer SJ att implementera en spännande ny tidtabell som kommer att påverka resenärer över hela landet. En av de mest efterlängtade förändringarna är återinförandet av direkttåg mellan Stockholm och Uppsala, som lovar att minska restiden mellan de två städerna avsevärt.

connys_helsida
centrum_host_helsida

Mälardslasrådet träffas om Arlandas framtid

Politik 70 politiker från Mälardalsrådets infrastruktursamarbete kommer att samlas på Clarion Hotel Arlanda Airport för att diskutera och fatta beslut om framtiden för transportnätverket i Stockholm-Mälarregionen. Målet är att förbättra regionens internationella tillgänglighet och öka konkurrenskraften.

nrh_sigtuna
defacto_helsida

Idoler och fältare gör gemensam sak mot psykisk ohälsa

Nyheter I en inspirerande sammanslagning av engagemang och kreativitet samlades Sigtuna kommuns fältassistenter Pelle, Camilla, Roger och Carina tillsammans med välkända artister och en passionerad föreläsare i Råbergshallen förra lördagen. Syftet med evenemanget var att sprida medvetenhet om psykisk hälsa och samla in medel till förmån för Suicide Zero.

joes-helsida

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

EXTRA

Grov misshandel på buss

Blåljus Under natten till söndag inträffade en allvarlig misshandel på en buss mellan Märsta och Sigtuna där fem okända gärningspersoner är nu misstänkta för brottet. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 24 september: märsta.nu ger dig den senaste informationen

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
kommun_adhd_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
nrh
kommun_skoterska_outsider
pantamera_out
ica_outsider
mp_ute_outsider
connys
joes_outsider