moderat_pan_nov
Felicia Callmar, säkerhetsstrategFoto: Sigtuna kommun
Åsa Svensson, beredskapsansvarigFoto: Sigtuna kommun

Krisberedskapsvecka uppmärksammas på lördag

Denna vecka är det Krisberedskapsvecka i hela landet och det uppmärksammas i Märsta Centrum under Krisberedskapsdagen.

centrum_artikel_host

1:a oktober, alltså på lördag, är det Krisberedskapsdagen i Märsta Centrum som uppmärksammas som en del av Krisberedskapsveckan. I år är fokus mat- och livsmedelsförsörjning.
– Vi har en beredskapsplan, vi har kapaciteten och vi har inte minst kunskapen att leverera trygg och säker mat till invånare även i krissituationer. Vi kan på kort varsel ställa om till krisläge, vilket var något vi fick öva på när kriget i Ukraina bröt ut och det kom krigsflyktingar till våra tillfälliga boenden i kommunen. Vi är en vältrimmad verksamhet som vet vad som förväntas av oss, säger Åsa Ericsson på kommunenens Måltidsservice och är beredskapsansvarig.

Redan idag har Sigtuna kommun en verksamhet kopplad till mat och måltider med anledning av kriget i Ukraina när man tog emot flyktingar. Dessutom lagas en stor mängd mat, cirka 10 000 portioner, till skolor och förskolor, särskilda boenden. Det är cirka 20 procent av alla kommuninvånare som förses med mat från Sigtuna kommuns Matenhet

Kommunerna har ett stort ansvar i samband med kris enligt Åsa Ericsson.
– Vi följer ansvarsprincipen. Det vi gör på vanliga vardagar ska vi kunna göra även i kris. Vi har en prioriteringsordning där vissa verksamheter går före andra. Generellt sett är det barnomsorg och särskilda boenden som prioriteras, och sedan finns det utrymme att justera det beroende på krisens karaktär.

Varje enskild individ har också ett ansvar i händelse av kris.
– Kommunen inte kan förse alla med mat, utan vi följer en prioriteringsordning. Se till att vara förberedd genom att ha ett litet lager hemma med mat, vatten, ett första-hjälpen-kit, en ficklampa, kanske tändstickor och batterier. Det räcker långt och du kommer tacka dig själv i fall det behövs. Tänk bara vad praktiskt vid något så vanligt som ett elavbrott, förklarar Felicia Callmar, säkerhetsstrateg i Sigtuna kommun

I sambans med Krisberedskapsdagen kommer Polisen, Brandkår, 232 Insatskompaniet, Svenska Lottakåren och Frivilliga resursgruppen att finnas i på plats i Centrum. Det kommer att finnas en scen där olika frågor diskuteras och hanteras.

advent_kyrka_helsida

Ljusmanifestation för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor

Notiser En Ljusmanifestation hölls i Valsta i torsdags för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor: - Vi är tacksamma för att varje år få vara med och bidra med en aktiv ståndpunkt mot våldet mot kvinnor och det är en självklarhet för oss att medverka med andra föreningar, organisationer och kommunen kring frågan, sa Sibtain Govani från Shiamuslimska församlingen i Valsta

defacto_helsida
centrum_host_helsida
moderat_pan_helsida
pantamera_avc_helsida
dackskifte_helsida
busshållsplatsmordet

Rättegång utan misstänkt i HD

Notiser Högsta domstolen tog upp Busshållsplatsmordet på tisdagen - Men den misstänkte som är delgiven inställde sig inte då han befaras vara i Sierra Leone.

agy_oppethus
connys_helsida

Uppgraderar vädervarning

Nyheter SMHI uppgraderar vädervarningen för söndagen till en Orange varning gällande Sigtuna kommun och större delen av länet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

pantamera_out
nrh
ridskola_2020_outsider
connys
dackskifteoutsider
kyrka_outsider_advent
swedol_outsider
centrum_outsider_host