Foto: Swedavia

Kraftig ökning av resenärer på Arlanda under augusti

Under augusti månad 2023 har Swedavia sett en fortsatt återhämtning inom flygbranschen. För tredje månaden i rad reste över tre miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser.

centrum_artikel_host

Flygresandet ökade med åtta procent jämfört med augusti 2022. Denna ökning är huvudsakligen drivet av ökad efterfrågan på resor till Europa, även om tillväxttakten mattas något under augusti. Återhämtningen förväntas fortsätta under hösten, men det finns osäkerhetsfaktorer som kan påverka, inklusive en osäker ekonomisk utveckling och konjunkturläge.

Swedavias vd och koncernchef, Jonas Abrahamsson, noterar att under sommaren har över nio miljoner resenärer besökt deras flygplatser, inklusive ett växande antal utländska besökare. De har haft en generellt sett positiv operativ prestation på alla tio flygplatser. Den nya säkerhetskontrollen på Arlanda har förbättrat resenärernas upplevelse, och sedan dess öppnande har över 1,6 miljoner passerat med en genomsnittlig kötid på cirka 5 minuter. Dessutom ser de fram emot att välkomna resenärer till Arlandas nya marknadsplats under hösten.

Efterfrågan på resor, särskilt till Europa, fortsätter vara stark, och flygbolagen fortsätter att utveckla sina trafikprogram och lägga till ny trafik på Swedavias flygplatser. Trots en osäker omvärld med en svag ekonomisk utveckling bedöms återhämtningen troligen fortsätta under hösten, även om i en något långsammare takt. Dock finns det en viss osäkerhet framöver, även om det fortfarande finns en stor efterfrågan på resor, både privat och i arbetsrelaterat syfte.

Totalt reste över 3 miljoner resenärer via Swedavias flygplatser i augusti 2023, en ökning med 8 procent jämfört med samma månad 2022. Utrikesresandet ökade med 12 procent, medan inrikesresandet minskade med 4 procent jämfört med föregående år. Den ökade utrikesresandet var särskilt märkbar på Stockholm Arlanda Airport, som hade över 2,1 miljoner resenärer under månaden, en ökning med 10 procent jämfört med augusti föregående år. Utrikesresandet ökade med 12 procent på Arlanda, medan inrikesresandet minskade med 1 procent jämfört med samma månad året innan.

Ny godisbutik etablerar på Arlanda

Näringsliv Nu etablerar sig CandyKing på Terminal 5: - Konsumenterna möter en lösviktshylla med 200 sorter lösgodis att välja mellan i en inspirerande miljö. Både de som brukar handla lösvikt och de som handlar för första gången kommer få något utöver det vanliga, säger Mattias Jönsson, P&M Director, Cloetta.

storemore_helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

pantamera_avc_helsida

Taklagsfest vid Panattoni Park

Näringsliv Panattoni Park Rosersberg, en av Sveriges framstående logistikfastigheter, har nått en viktig milstolpe - takläggningen är nu avklarad. Med en yta på 40 000 kvm och belägen i Rosersberg norr om Stockholm, utgör detta projekt en strategisk satsning för Panattoni, en av Europas ledande utvecklare av moderna logistikfastigheter.

Ryanair utökar med linje till Kroatien från Arlanda

Näringsliv Ryanair planerar att utvidga sitt flygutbud från Arlanda när sommarprogrammet 2024 sparkar igång. Det nya tillskottet innebär en direktlinje till Dubrovnik i Kroatien, vilket markerar ett betydande steg för resenärer som söker upptäcka detta populära och internationellt kända turistmål.

joes-helsida
connys_helsida

Supersnabbladdare öppnar på OKQ8 i Arlandastad

Näringsliv Skellefteå Kraft lanserade en supersnabbladdare med två laddpunkter. Det här initiativet är en del av en stor plan för att bygga ut elbilsladdningsinfrastrukturen i Sverige. Målet är att skapa landets största nätverk med 800 laddpunkter fördelade över 300 OKQ8-stationer senast 2026.

centrum_host_helsida

KICKS inviger lager i Rosersberg

Näringsliv KICKS Group har tagit ett stort steg framåt i sin logistikstruktur med invigningen av sitt högautomatiserade omnilager, en investering på 200 miljoner som nu är i full drift i Rosersberg.

defacto_helsida
ica_helsida

Minskad tillgänglighet från Arlanda de senaste fem åren

Näringsliv En nyligen genomförd undersökning av tillgängligheten till Arlanda flygplats avslöjar en oroande trend för turismen till Sverige. Enligt analysen, utförd av Copenhagen Economics i samarbete med SEO Economic Research på uppdrag av Visit Sweden, Region Stockholm och Swedavia, har tillgängligheten till Arlanda från utlandet minskat med hela -25 procent mellan 2018 och 2023.

slottsby_helsida

Norwegian fortsätter satsningen på Arlanda

Näringsliv Norwegian Airlines meddelar en betydande expansion av sitt linjenät på både Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport inför sommarprogrammet 2024. Sammanlagt lanserar Norwegian sex nya linjer, varav två är helt nya destinationer.

Stark efterfrågan för resor med Norwegian

Näringsliv Norwegian redovisar starka trafiksiffror för oktober med 2,1 miljoner passagerare och en imponerande kabinfaktor på 86,1 procent. Efterfrågan på flygresor var särskilt hög under höstlovsveckorna i Norden, då många reste till olika destinationer i Europa. Det är värt att notera att 99,4 procent av planerade flygningar genomfördes, vilket visar på hög regularitet.

wenngarn_jul_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
slottsby_outsider
connys
centrum_outsider_host
wnngarn_jul_outsider
joes_outsider
ica_outsider
pantamera_out
storemore_out
nrh_sigtuna
swedol_outsider