centrum_panorama_hostshopping
Foto: UC

Konkurserna fortsätter upp i kommunen

Konkurserna i kommunen fortsätter upp och har ökat med 85 procent på ett år.

centrum_artikel_host

Under förra årets först nio månader var det 17 konkurser i kommunen, siffran hittills i år är 31 vilket är en ökning på 85 procent enligt UC. Sju av länets kommuner visar en ökning av konkurserna, i tio kommuner har konkurserna minskat och i cirka nio av kommunerna är antalet konkurser på samma nivå som för ett år sedan.

Enligt UC är det minskade konkurser inom hotell- och restaurang, transport och detaljhandel. Men konkurserna för enskilda näringsidkare ökar.
– En enskild näringsverksamhet är en mycket vanlig företagsform, men det är också en företagsform där du som privatperson och ensam ägare driver och ansvarar för företaget. Om verksamheten växer kraftigt och något oväntat händer kan du snabbt stå med stora skulder. De drabbade företagarna fastnar i en skuldfälla. Nu när aktiekapitalet sänktes under 2020 till 25 000 kr borde fler ha möjlighet att ombilda sin verksamhet till ett aktiebolag, där ägarna har ett större skydd om bolaget går i konkurs. Nedgången av antalet konkurser från 2019 kan ha att göra med att fler då ombildade sina verksamheter till aktiebolag till följd av att de var berörda av osäkerheten när samhället stängde ner, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
fritidsbanken_helsida
connys_helsida
brobygget_2024

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

klara_outsider
centrum_outsider_host
connys
pantamera_out
brobygget_outsider
fritidsbanken_outsider
ridskola_2020_outsider