helsida_bostad
Så ser mandatfördelningen ut i kommunenFoto: Grafik/SVT

Kommunledningen tappar majoritet

Det blåa blocket i kommunen är fortfarande störst men tappar majoriteten i kommunen: - Det finns ett antal alternativ men det är för tidigt att tala om dem innan vi ser det slutgiltiga resultatet, kommenterade kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M)

centrum_artikel_host

Klicka i bildsliden för grafik med valresultat

Det såg mörkt ut för Moderaterna i början av valet när rösträkningen inleddes men allt eftersom kvällen gick och traditionellt blåa distrikt räknades så blev det en återhämtning. När samtliga distrikt räknades stod det klart att kommunledningen dock tappat majoriteten. Man samlar nu 29 mandat och är beroende av något annat parti för att få igenom sin politik.

Sverigedemokraterna är vågmästare i fullmäktige i dagsläget med sina åtta mandat. Man går inte fram lika mycket i kommunen som på riksnivå utan ökar bara med ett enda mandat och även exakt en procent.

Socialdemokraterna blev valets vinnare och kommer tillbaka från katastrofvalet 2018. Man tar även sex mandat men ser ut att hamna i opposition. Samtidigt ökar Vänsterpartiet med ett mandat till 4 medan MP behåller sina två mandat. Det rödgröna blocket samlar 24 mandat.

Vilka som styr i kommunen är således inte klart. Nu ska det förhandlas. Ett tänkbart alternativt är ett blågrönt styre där Miljöpartiet kommer in. En sådan konstellation har fungerat i både Region Stockholm och i andra kommuner. Oklart än så länge hur kommunledningen ser på sina alternativ. Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) vill inte kommentera det preliminära valresultatet i nuläget.

märsta.nu återkommer under dagen med kommentarer.

defacto_helsida
EXTRA

Märstabo döms för våldtäkt mot barn

Notiser En man i 35-årsåldern från Märsta döms för våldtäkt mot barn. Enligt domen ska han ha utfört handlingar mot en flicka i 10-årsåldern som är att jämställa med våldtäkt.

connys_helsida
centrum_sommar2022_helsida
toppbanner
ungdomsarbete_helsida
pantamera_avc_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

nrh
connys
centrum_sommar_outsider2022
swedol_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
arbete_outsider