socialdemokraterna_maj_panorama
Foto: Pressbild

Kommunledningen återtar kontrollen över äldreomsorgen

Det är fullt förståeligt att Socialdemokraterna tar i från tårna i sin replik på vår insändare om de valfrihetsreformer som nu äntligen är på plats. Hur ska man annars kunna slingra sig ur det faktum att man inte har lyckats leverera en god äldreomsorg under sitt eget styre?

centrum_artikel_host

Det är snudd på oförskämt mot kommunens invånare att inte Socialdemokraterna vill kännas vid hur illa det var ställt med brukarnöjdheten när de styrde. Sakta, men säkert, återtar kommunledningen kontrollen över äldreomsorgen. Vi ser det bland annat i den senaste medborgarundersökningen, där förtroendet för äldreomsorgen är högre än rikssnittet. Vi ser det också inom hemtjänsten, som i de senaste mätningarna från Socialstyrelsen ökade med 10 procent i brukarnöjdhet. Det är ett resultat av att vi såg den kris som äldreomsorgen var i när vi tillträdde och faktiskt valde att prioritera ett arbete för förbättring. Inte minst när det gäller hemtjänsten. Däremot är vi medvetna om att det kommer att ta tid innan vi är i mål, så nu gäller det att fortsätta med det arbete som är påbörjat.

Från den 1 april i år kan äldre i behov av hemtjänst välja mellan tre olika utförare. Det är ett nytt avtal, med helt andra förutsättningar än det som tecknades för några år sedan. En av de största skillnaderna från föregående avtal är att det finns tydliga incitament för utförarna att öka nöjdheten hos de äldre, något som vi efterhand kan se att det tidigare avtalet saknade. Det är med andra ord ett avtal som belönar goda prestationer och inte något annat.

Från den 1 maj i år kan äldre i behov av ett särskilt boende välja fritt mellan 17 olika boenden. Tidigare har de varit tvungna att välja ett av boendena som är i kommunal regi, där plats fanns bör tilläggas, även om de kanske hellre hade velat bo någon annanstans. Nu finns alternativet att även välja privat boende inom kommunens gränser eller något annat upphandlat boende som lockar. Allt detta inom en radie på 3,5 mil.

Syftet med den omfattande valfrihetsreform som kommunledningen nu drivit igenom är att äldre själva ska få välja vilken utförare som får komma hem till dem och hjälpa dem i vardagen. Äldre ska själva ha en möjlighet att välja vilket boende de ska flytta till när de behöver mer omfattande omsorg. De ska också känna sig trygga i att det är verksamheter som är professionellt styrda. Det är ett system som ser äldre för de individer de är och respekterar att de kan ta egna beslut. Den här kommunledningen reducerar inte äldre till en grupp som behöver anpassa sig till hur politiker anser att de bör leva sina liv när de är i behov av stöd.

Under valrörelsen 2022 deklarerade Socialdemokraterna vid flera tillfällen att de var för valfrihet inom äldreomsorgen. Men lita inte på det, de har även gång på gång tidigare tydligt markerat att de principiellt är emot att någon annan utförare än kommunen ska ha hand om omsorgen för de äldre. Man kan inte ha kakan och samtidigt äta den! S gör frågan om äldreomsorgen till en ideologisk fråga där vi politiker ska avgöra hur du får leva ditt liv utan valmöjligheter. Vi är övertygade om att du är bättre lämpad att själv göra dessa val.

Den nuvarande kommunledningen kommer att fortsätta arbeta för upprätthålla och utveckla valfrihet inom äldreomsorgen. Det är fullt möjligt, kanske till och med rimligt, att det finns äldre och anhöriga i kommunen som inte välkomnar denna reform. Däremot var just valfrihet inom äldreomsorgen en prioriterad fråga för oss i valrörelsen 2022. Med facit i hand så är det fortfarande samma partier som samarbetar som kommunledning. Kommunens invånare var tillfrågade och de gjorde sitt val.

  • Kerstin Eriksson (KD), ordförande Äldre- och Omsorgsnämnden
  • Josefin Brodd (M), vice ordförande Äldre- och Omsorgsnämnden
eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

centrum_host_helsida

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

connys_helsida
pantamera_avc_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

eldsjal2024_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

forstamaj_helsida

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

mp_helsida_eu

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
centrum_outsider_host
pantamera_out
mp_eu_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna