Foto: Pressbild

Kommunledningen återtar kontrollen över äldreomsorgen

Det är fullt förståeligt att Socialdemokraterna tar i från tårna i sin replik på vår insändare om de valfrihetsreformer som nu äntligen är på plats. Hur ska man annars kunna slingra sig ur det faktum att man inte har lyckats leverera en god äldreomsorg under sitt eget styre?

Det är snudd på oförskämt mot kommunens invånare att inte Socialdemokraterna vill kännas vid hur illa det var ställt med brukarnöjdheten när de styrde. Sakta, men säkert, återtar kommunledningen kontrollen över äldreomsorgen. Vi ser det bland annat i den senaste medborgarundersökningen, där förtroendet för äldreomsorgen är högre än rikssnittet. Vi ser det också inom hemtjänsten, som i de senaste mätningarna från Socialstyrelsen ökade med 10 procent i brukarnöjdhet. Det är ett resultat av att vi såg den kris som äldreomsorgen var i när vi tillträdde och faktiskt valde att prioritera ett arbete för förbättring. Inte minst när det gäller hemtjänsten. Däremot är vi medvetna om att det kommer att ta tid innan vi är i mål, så nu gäller det att fortsätta med det arbete som är påbörjat.

Från den 1 april i år kan äldre i behov av hemtjänst välja mellan tre olika utförare. Det är ett nytt avtal, med helt andra förutsättningar än det som tecknades för några år sedan. En av de största skillnaderna från föregående avtal är att det finns tydliga incitament för utförarna att öka nöjdheten hos de äldre, något som vi efterhand kan se att det tidigare avtalet saknade. Det är med andra ord ett avtal som belönar goda prestationer och inte något annat.

Från den 1 maj i år kan äldre i behov av ett särskilt boende välja fritt mellan 17 olika boenden. Tidigare har de varit tvungna att välja ett av boendena som är i kommunal regi, där plats fanns bör tilläggas, även om de kanske hellre hade velat bo någon annanstans. Nu finns alternativet att även välja privat boende inom kommunens gränser eller något annat upphandlat boende som lockar. Allt detta inom en radie på 3,5 mil.

Syftet med den omfattande valfrihetsreform som kommunledningen nu drivit igenom är att äldre själva ska få välja vilken utförare som får komma hem till dem och hjälpa dem i vardagen. Äldre ska själva ha en möjlighet att välja vilket boende de ska flytta till när de behöver mer omfattande omsorg. De ska också känna sig trygga i att det är verksamheter som är professionellt styrda. Det är ett system som ser äldre för de individer de är och respekterar att de kan ta egna beslut. Den här kommunledningen reducerar inte äldre till en grupp som behöver anpassa sig till hur politiker anser att de bör leva sina liv när de är i behov av stöd.

Under valrörelsen 2022 deklarerade Socialdemokraterna vid flera tillfällen att de var för valfrihet inom äldreomsorgen. Men lita inte på det, de har även gång på gång tidigare tydligt markerat att de principiellt är emot att någon annan utförare än kommunen ska ha hand om omsorgen för de äldre. Man kan inte ha kakan och samtidigt äta den! S gör frågan om äldreomsorgen till en ideologisk fråga där vi politiker ska avgöra hur du får leva ditt liv utan valmöjligheter. Vi är övertygade om att du är bättre lämpad att själv göra dessa val.

Den nuvarande kommunledningen kommer att fortsätta arbeta för upprätthålla och utveckla valfrihet inom äldreomsorgen. Det är fullt möjligt, kanske till och med rimligt, att det finns äldre och anhöriga i kommunen som inte välkomnar denna reform. Däremot var just valfrihet inom äldreomsorgen en prioriterad fråga för oss i valrörelsen 2022. Med facit i hand så är det fortfarande samma partier som samarbetar som kommunledning. Kommunens invånare var tillfrågade och de gjorde sitt val.

  • Kerstin Eriksson (KD), ordförande Äldre- och Omsorgsnämnden
  • Josefin Brodd (M), vice ordförande Äldre- och Omsorgsnämnden

Den moderatledda kommunledningen blundar för ungdomarnas verklighet!

Insändare Den moderatledda kommunledningen blundar för ungdomarnas verklighet! Unga i Sigtuna kommun har idag svårt att få jobb. Men istället för att agera väljer den moderatledda kommunledningen att blunda för verkligheten genom att prioritera skattesänkningar före våra ungdomars framtid. Vi vill istället införa en sommarjobbsgaranti för samtliga ungdomar i årskurs nio och på gymnasiet.

Arlandautredaren – Norman – har både rätt och fel!

Insändare Helt rätt har han när det gäller att förhandla bort stationsavgiften på 149:- till A-train som omöjliggör resande för de flera tusental som arbetar dagligen på själva flygplatsen, andra flygrelaterade jobb eller andra verksamheter inom det vidare Arlandaområdet.

repliken: Inga äldre flyttas – om de inte själva väljer det

Insändare Thomas Brandell (S) och David Lundqvist (S) frågar om ännu fler äldre ska flyttas från Sigtuna till andra kommuner. Låt oss vara tydliga. Vi flyttar inga äldre till andra kommuner och vi tvingar inte någon att mot sin vilja flytta från Sigtuna. Att påstå något sådant är insinuant. Brandell (S) och Lundqvist (S), båda ledamöter i vård- och omsorgsnämnden, borde veta bättre.

Barnens trygghet till lägstbjudande

Insändare Arbetarklassen får samhället att fungera. Vi kör bussarna, vårdar de sjuka, bygger vägar och så mycket, mycket mer. Ändå lyssnar ingen när de viktiga besluten ska tas. Det finns ingen fungerande dialog med facken i dag och därför måste politikerna börja stå till svars för sina beslut.

Klimatfrågan kräver samarbete – inte isolering

Insändare Den M-SD-KD-SFS styrda majoriteten i Sigtuna kommun har beslutat att kommunen ska lämna Sveriges Ekokommuner – världens äldsta kommunnätverk för hållbar utveckling som i tre decennier samlat över 80 kommuner för gemensamt lärande, erfarenhetsutbyte och utveckling. Ett nätverk som möjliggör konkret samverkan för att möta en av vår tids största utmaningar.

Europadagen är en påminnelse om att frihet inte är gratis

Insändare Den 9 maj firas Europadagen – ett tillfälle att uppmärksamma den fred, frihet och demokrati som Europasamarbetet byggts på sedan andra världskriget. För oss liberaler är EU långt mer än byråkrati i Bryssel – det är en livlina för Europasamarbete, solidaritet och säkerhet.

Starkt stöd kräver rätt modell

Insändare Det finns mycket att undra om hur den nya fördelningsmodellen för förskolor och grundskolor påverkar respektive enheters möjlighet att nå sina mål. Majoritetens löfte om att den ska utvärderas och vid behov justeras välkomnas, det kommer vi bevaka noga. Den överskuggande orsaken till förändringen var att stärka grundfinansieringen, något man kan göra även utan att minska på den socio-ekonomiska ersättningen.

Den nya modellen stärker stödet

Insändare Vi håller med Socialdemokraterna (S) om att det krävs krafttag i politiken för att klara skolans kompensatoriska uppdrag. Och det är precis det vi tar när vi ifrågasätter gamla modeller och tar in expertis för att forma en ny och mer träffsäker resursfördelningsmodell.

Säkrare bedömning för rätt stöd

Insändare I slutet av 2024 beslutades det att ändra det kommunala stödet till förskolor och grundskolor från januari 2025. Den nya modellen för resursfördelning togs fram av ett konsultbolag på uppdrag av den sittande majoriteten.

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening