eu_valet_panorama
Foto: Pressbild/Cambio Vaccin

Kommuninvånarna bland de sämsta i länet på vaccinering

I Sigtuna kommun har sju av tio vaccinerat sig med en första dos mot covid-19 vilket är lägre än länssnittet och en av de lägsta siffrorna i länet.

centrum_artikel_host

Bara Södertälje och Botkyrka har lägre vaccinationstäckning än Sigtuna kommun, sju av tio har tagit en första dos här mot cirka två av tre i de nämna kommunerna. En anledning till lägre vaccinationstäckning är delvis en yngre befolkning än på övriga håll i länet. Vaccinationsgraden i kommunen bland 40-plussare är sju av tio och äldre har över 80 procents täckning. Men yngre än 40 har 56 procent för 30-39 år och 18-29 har 50 procents täckning. Samtliga siffror gäller en första dos.
– Vi ser ett stort intresse för vaccinering i regionen och det är viktigt att vi nu fortsätter vaccinera oss för att minska risken för en ökad smittspridning i höst och för att skydda oss själva och våra familjer och vänner från risken att bli allvarligt sjuk, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Enligt Thyberg har nästan varannan mellan 16-17 vaccinerat sig i regionen med en dos.
– Jag blir glad av att se det stora intresset som finns bland ungdomarna att vaccinera sig. För att underlätta vaccination av ungdomar i gymnasieåldern kommer vi i samarbete med kommunerna i Södertälje och Upplands-Bro i nästa vecka ha vaccinationsbussar med drop in-tider ståendes i anslutning till några av gymnasieskolorna, säger Magnus Thyberg.

sigtunakampen_helsida
centrum_host_helsida
eldsjal2024_helsida
pantamera_avc_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

connys_helsida
mp_helsida_eu

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
sigtunakampen_outsider
mp_eu_outsider
nrh_sigtuna
connys
eldsjal2024_out
eu_valet_outsider