centrum_panorama_hostshopping
Marie Unander-Scharin (C)Foto: Insändarbild

Klockan klämtar för jämställdheten

Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

centrum_artikel_host

Vi ser det som sker i delar av EU. Aborträtten har i princip avskaffats i Polen. I Ungern tvingas kvinnor som vill göra abort att först lyssna på ”fostrets hjärtslag”. Samtidigt som ytterhögern i EU-parlamentet försöker smyga in förändringar som nekar kvinnor rätten till preventivmedel.

Centerpartiet är en politisk kraft som aldrig viker ner sig. Vi är dom som varje dag arbetar målmedvetet för ett liberalt, fritt och jämställt Europa, för våra systrar och döttrar. Och tillsammans med andra likasinnade partier i EU vill vi bygga en bättre union och framtid för oss alla.

Vi får inte ta friheten och demokratin för givet, särskilt inte kvinnors rättigheter som Europas extremister kraftsamlar för att inskränka. Sverige behöver representeras av partier som prioriterar jämställdheten och kvinnors rättigheter.

Därför lovar vi dig som väljare inför EU-valet:
Alla ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp. Precis som vi vill att aborträtten ska skrivas in i Sveriges grundlag, vill Centerpartiet också att aborträtten ska skrivas in i EU-stadgan, EU:s grundlag.

Stärka kampen mot människohandel och trafficking. Centerpartiet vill att resten av EU förbjuder sexköp, med inspiration från den svenska sexköpslagen. I en union av demokratier ska ingen människa vara en handelsvara.

Ett nej ska vara ett nej i hela Europa. För Centerpartiet är det självklart att fortsätta kampen för att sex utan samtycke ska ses som våldtäkt i varje EU-land.

EU lever upp till Istanbulkonventionen. Konventionens syfte är att skydda kvinnor och flickor mot alla former av våld, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, och att förebygga, lagföra och avskaffa våld mot kvinnor och våld i hemmet. Konventionen har satt en ny och hög internationell standard på området. Nu måste också EU leva upp till konventionens mål.

Klockan klämtar för jämställdheten i Europa. Självklara friheter, som vi länge tagit för givna hotas på allvar. Vi kan inte hoppas på att någon annan löser problemen. Rösta på de liberala krafter som håller gränsen mot ultrakonservativa, högerpopulistiska och antiliberala partier. Rösta för ett tryggare, friare och mer jämställt Europa för dig och dina barn. Rösta på Centerpartiet.

  • Muharrem Demirok (C), partiledare
  • Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker
  • Malin Bergman, förbundsordförande Centerkvinnorna
  • Marie Unander-Scharin, ordförande Centerkvinnorna Sigtuna kommun

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

centrum_host_helsida

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

brobygget_2024

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

pantamera_avc_helsida

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

fritidsbanken_helsida

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

connys_helsida

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

eu-valet

Hjälp naturen att hjälpa oss

Insändare Idag är det biologiska mångfaldens dag. En dag när vi behöver påminna oss om vårt beroende av den värld som omger oss. En dag att stanna upp och se över hur vi behandlar vår natur.

eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Insändare Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
brobygget_outsider
klara_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
fritidsbanken_outsider
centrum_outsider_host