socialdemokraterna_maj_panorama
Marie Unander-Scharin (C)Foto: Insändarbild

Klockan klämtar för jämställdheten

Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

centrum_artikel_host

Vi ser det som sker i delar av EU. Aborträtten har i princip avskaffats i Polen. I Ungern tvingas kvinnor som vill göra abort att först lyssna på ”fostrets hjärtslag”. Samtidigt som ytterhögern i EU-parlamentet försöker smyga in förändringar som nekar kvinnor rätten till preventivmedel.

Centerpartiet är en politisk kraft som aldrig viker ner sig. Vi är dom som varje dag arbetar målmedvetet för ett liberalt, fritt och jämställt Europa, för våra systrar och döttrar. Och tillsammans med andra likasinnade partier i EU vill vi bygga en bättre union och framtid för oss alla.

Vi får inte ta friheten och demokratin för givet, särskilt inte kvinnors rättigheter som Europas extremister kraftsamlar för att inskränka. Sverige behöver representeras av partier som prioriterar jämställdheten och kvinnors rättigheter.

Därför lovar vi dig som väljare inför EU-valet:
Alla ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp. Precis som vi vill att aborträtten ska skrivas in i Sveriges grundlag, vill Centerpartiet också att aborträtten ska skrivas in i EU-stadgan, EU:s grundlag.

Stärka kampen mot människohandel och trafficking. Centerpartiet vill att resten av EU förbjuder sexköp, med inspiration från den svenska sexköpslagen. I en union av demokratier ska ingen människa vara en handelsvara.

Ett nej ska vara ett nej i hela Europa. För Centerpartiet är det självklart att fortsätta kampen för att sex utan samtycke ska ses som våldtäkt i varje EU-land.

EU lever upp till Istanbulkonventionen. Konventionens syfte är att skydda kvinnor och flickor mot alla former av våld, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, och att förebygga, lagföra och avskaffa våld mot kvinnor och våld i hemmet. Konventionen har satt en ny och hög internationell standard på området. Nu måste också EU leva upp till konventionens mål.

Klockan klämtar för jämställdheten i Europa. Självklara friheter, som vi länge tagit för givna hotas på allvar. Vi kan inte hoppas på att någon annan löser problemen. Rösta på de liberala krafter som håller gränsen mot ultrakonservativa, högerpopulistiska och antiliberala partier. Rösta för ett tryggare, friare och mer jämställt Europa för dig och dina barn. Rösta på Centerpartiet.

  • Muharrem Demirok (C), partiledare
  • Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker
  • Malin Bergman, förbundsordförande Centerkvinnorna
  • Marie Unander-Scharin, ordförande Centerkvinnorna Sigtuna kommun
eldsjal2024_helsida

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

forstamaj_helsida
mp_helsida_eu

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

connys_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

pantamera_avc_helsida

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

centrum_host_helsida

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
eldsjal2024_out
connys
pantamera_out
mp_eu_outsider
nrh_sigtuna