Klimatfrågan kräver samarbete – inte isolering
Den M-SD-KD-SFS styrda majoriteten i Sigtuna kommun har beslutat att kommunen ska lämna Sveriges Ekokommuner – världens äldsta kommunnätverk för hållbar utveckling som i tre decennier samlat över 80 kommuner för gemensamt lärande, erfarenhetsutbyte och utveckling. Ett nätverk som möjliggör konkret samverkan för att möta en av vår tids största utmaningar.
Vi i Liberalerna ställer oss kritiska till beslutet.
Enligt underlaget framgår att kommunens miljö- och klimatarbete ska vara fokuserad på ”intern samordning” och att kommunen ”inte längre behöver” externa nätverk. Det är anmärkningsvärt och bakåtsträvande i en tid där de flesta har insett att miljö- och klimatfrågor är gränsöverskridande. De kan inte hanteras isolerat av enskilda kommuner – det kräver samarbete, inspiration och ständig utveckling. Även lokalt i Sigtuna kommun krävs samverkan och lärande mellan kommunen, näringslivet, civilsamhället samt invånare för att åstadkomma en hållbar utveckling.
Sigtuna kommun har varit medlem i Ekokommunerna sedan 1995, samma år som organisationen bildades. Det är alltså lagom till 30-årsjubileet vi nu lämnar det nätverk vi varit med och byggt upp. Den nuvarande kommunledningen saknar den politiska viljan att samverka i klimatfrågorna och verkar ha en introvert inställning till hållbar utveckling.
Att lämna Sveriges Ekokommuner kostar inte bara kunskap. Det skickar också en tydlig signal: klimatfrågorna är inte längre en politisk prioritet. När andra kommuner krokar arm för att driva klimatarbetet framåt, väljer vår kommunledning att backa och fokusera på “intern samordning”.
Sigtuna behöver mer samverkan och öppenhet mot omvärlden – inte mindre. Mer ambition – inte avveckling.
Vi säger nej till utträdet och ja till att Sigtuna kommun ska vara proaktiv i miljö- och klimatfrågorna!
- Pernilla Bergqvist (L), Gruppledare, Liberalerna i Sigtuna kommun
- Helen Kavanagh Berglund (L), Vice ordförande, Liberalerna i Sigtuna kommun
redaktion@marsta.nu