centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Klart för fyrspår mellan Stockholm-Uppsala

Regeringen har fattat beslut om att satsa på utbyggnaden av spåren mellan Stockholm-Uppsala till fyrspår.

centrum_artikel_host

Det ska bli ytterligare två spår mellan den viktiga pendlingssträckan Uppsala-Stockholm i framtiden. Regeringen medverkar till en satsning på 10 miljarder kronor, dock saknas ytterligare tre för att realisera projektet.
– Detta är en delseger för oss som kämpat för att fyrspåret ska bli verklighet. Samtidigt krävs förtydligade besked om hur de närmare tre miljarder som saknas ska finansieras och hur flera viktiga kringsatsningar ska komma till. Däribland trimning och plattformsförlängningar likväl som ombyggnad av Märsta station, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd Region Stockholm och ordförande i Mälardalsrådet.

Sträckan är den pendlingsintensivaste i hela landet med tiotusentals resenärer varje dag. Knivsta kommun medverkar också i uppgörelsen då man ska bygga station i Alsike och bostäder i anslutning till spåren.
– Fyrspåret kommer att ge en bättre vardag för många och tillgång till fler talanger för näringslivet. Det kommer att stärka förutsättningarna för regional tillväxt och konkurrenskraft. Det är också viktigt för att knyta ihop regionen med en växande marknad i norr, säger Alexandra Hagen, vd White arkitekter.

Sju län medverkar i projektet, inte bara Stockholm och Uppsala. Fyrspåren är viktig för att binda ihop Stockholm-Arlanda-Uppsala med landets norra delar bland annat.

mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida
sigtunakampen_helsida
eldsjal2024_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

connys_helsida
centrum_host_helsida

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
connys
eldsjal2024_out
pantamera_out
centrum_outsider_host
sigtunakampen_outsider
mp_eu_outsider
eu_valet_outsider