vinter_pan
Pierre Cengiz-Edstrand (MP)Foto: Pressbild
Olov Holst (M)Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Kaosartat i Kommunstyrelsen

Det var kaosartat i kommunstyrelsen på måndagen när kommunalrådet Pierre Cengiz-Edstrand (MP) inte röstade med Socialdemokraterna och Liberalerna.

centrum_artikel_host

Miljöpartiet deklarerade nyligen att man inte avser agera ”röstboskap” åt Socialdemokraterna och Liberalerna. På måndagens kommunstyrelsesammanträde kom ett smakprov på vad som kan hända när kommunalrådet Pierre Cengiz-Edstrand inte röstade med (S) och (L), helt plötsligt fick oppositionen majoritet. Enligt oppositionsrådet Olov Holst (M) ville Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S) då bordlägga ett ärende som oppositionen ville hantera.
– Därefter förlorade Socialdemokraterna och Liberalerna samtliga tretton voteringar, vilket måste vara något slags svenskt rekord i förlorade omröstningar för en ”majoritet” vid ett och samma möte. Socialdemokraterna och Liberalerna har med andra ord inte längre majoritet i kommunen då Miljöpartiet stödde oppositionen i samtliga voteringar.

Olov Holst anser att Ibrahim Khalifa i och med sitt agerande brutit mot lagen eftersom det fanns en majoritet i Kommunstyrelsen som ville behandla ärendet. Oppositionen svarade tillsammans med (MP) för att bordlägga i stort sett alla andra ärenden, de enda som behandlades var Wings-avtalet och anställningen av en ekonomichef.
– Det är häpnadsväckande vilka uttryck maktfullkomligheten tar sig när socialdemokraterna till slut inser att de inte längre har majoritet, säger Olov Holst (M) till märsta.nu

Oppositionen avser nu att anmäla Ibrahim Khalifa för brott mot kommunallagen. Anledningen till att ärendet inte kom upp ska ha varit att det skulle beredas ytterligare, något som Holst inte köper eftersom oppositionen under flera års tid fått handlingar och ärenden på sittande möte:
– Att förlora tretton voteringar vid ett och samma KS-möte visar att S och L inte längre kontrollerar en majoritet i kommunen. Då går det inte att regera i längden. Det är dags för S att inse att deras dagar vid makten är räknade, fortsätter Holst (M).

Två miljöpartier i kommunen
Under morgonen skickade Henrik Naglitsch, ersättare för Miljöpartiet i fullmäktige ut ett pressmeddelande med anledning av kaoset. Enligt pressmeddelandet har Pierre Cengiz-Edstrand gjort Sverigedemokraterna till vågmästare. Även förre ordföranden Elwood Overholt är delaktig i pressmeddelandet:
– Miljöpartiet i Sigtuna är nu i fritt fall. Den politik som Miljöpartiet i helgen enades om vid sin kongress är idag och på ett enda dygn helt bortsopad
av Pierre Cengiz Edstrand som skall föreställa MP:s kommunalråd i Sigtuna kommun, säger MPs tidigare ordförande i Sigtuna, Elwood Overholt.

Det finns nu två miljöpartier i kommunen, står det i pressmeddelandet. Även KF-ledamoten Karolina Windefalk agerar med Overholt och Nagltisch. Pierre Cengiz-Edstrand säger i ett svar till redaktionen att han har styrelsens och medlemmarnas förtroende att driva miljöpartistisk politik i kommunen.

Uppdaterad kl 9.28

vinter_helsida

Var tredje elev tar inte gymnasieexamen

Nyheter En ny genomgång av statistik från Skolverket avslöjar att i Sigtuna kommun klarade endast 70 procent av eleverna att ta gymnasieexamen inom tre år. Denna siffra speglar en nationell trend där nästan 30 procent av eleverna i hela landet inte når examen inom samma tidsram.

wenngarn_helsida
ica_helsida

Trafikolycka på E4:an vid Arlanda

Blåljus En trafikolycka som involverar fyra personbilar inträffade på E4 vid trafikplats 181 Arlanda i riktning mot Stockholm. Polisen kontaktades om händelsen och är på plats.

storemore_helsida
nrh_sigtuna

Fortsatta trygghetsvandringar i kommunen

Nyheter Sigtuna kommun har återigen genomfört en trygghetsvandring i samarbete med flera andra viktiga aktörer. Detta initiativ syftar till att få en heltäckande översikt av olika områden och att identifiera sätt att gemensamt öka tryggheten.

Vintertidtabellen startar 10 december

Nyheter Sommartidtabellen går i ide och 2024 års tidtabell träder i kraft den 10 december 2023 för kollektivtrafiken. Förändringarna är redan synliga på SL-appen och sl.se för resenärer som vill förbereda sig i förväg.

pantamera_avc_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu: Snöfall och kyligt väder förväntas

connys_helsida

Julgransflygning över Märsta 18 december

Nyheter Det närmar sig årets sista gång för Flygskolan att utföra julgransflygning med SK 60, och det blir en särskild händelse då det är den sista gången detta genomförs med detta flygplan. Den planerade formationsflygningen är tänkt att sträcka sig över Mälardalen och Östergötland den 18 december. Dock är exakt tid ännu inte fastställd.

Många tog ställning mot mäns våld mot kvinnor

Nyheter Valsta var under torsdagskvällen platsen för den årliga ljusmanifestationen med fokus på att uppmärksamma och bekämpa mäns våld mot kvinnor världen över. För femte året samlades engagerade individer och representanter från olika föreningar och organisationer för att stödja nolltolerans mot våldet.

joes-helsida

Inkomstklyftorna ökar i kommunen

Nyheter I Sigtuna kommun växer de ekonomiska klyftorna markant. I Til-Munkholmen-området är den disponibla inkomsten mer än dubbelt så hög jämfört med Centrala Valsta.

Morgonkollen

Notiser Kylig morgon med normal trafik och mindre påverkan på busstrafik i Sigtuna

defacto_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 23 november: märsta.nu informerar om väder, trafik och blåljus

oppethus_dec

Vädervarning i kommunen för onsdag

Notiser SMHI utfärdar en vädervarning för Sigtuna kommun med en Gul varning för Vind i kombination med snöfall. Under tiden från onsdag eftermiddag till natt mot torsdag förväntas en kombination av snöfall och kraftiga vindar skapa potentiella problem i trafiken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

swedol_outsider
pantamera_out
joes_outsider
ridskola_2020_outsider
oppethus_out
ica_outsider
nrh
wenngarn_outsider
connys
storemore_out
vinter_outsider