moderat_fokus_pan
Kanotklubben Mälarpiraterna är kritiska till de nya planerna för GarnsvikenFoto: Street view/Google

Kanotklubben kritiska till nya planer för Garnsviken

Kommunledningen vill ta ett helhetsgrepp om Garnsvikens strand där Kanotklubben huserar, något som Kanotklubben anser hotar hela föreningens existens.

centrum_artikel_host

Kanotklubben Mälarpiraterna som håller till vid Garnsvikens strand längs Vibyvägen är kritiska till kommunledningen planer för området. I ett mail till märsta.nu skriver Mälarpiraterna att de nya planerna hotar föreningens existens. Dels för att man inte anvisats ny plats samt att man inte erbjudit sig att lösa in de byggnader som föreningen investerat medel i.
– Det är byggnader som klubben själv har bekostat, det är alla förrådsbyggnader, samlingslokal, dusch- och toalettbyggnad samt bryggor, säger Kerstin Öberg på Kanotklubben Mälarpiraterna.

En bra motionssport
Föreningen har flera gånger prisats för sitt arbete med barn- och ungdomar. Under sommaren hade man också 268 barn och vuxna som testade på kanot gratis. Det som föreningen riktar kritik mot är att förvaringsplatserna för kanot och kajak försvinner vilket kan medföra att man måste sälja av den, dessutom har föreningen hyrt ut kajaker till allmänheten under säsongen vilket i så fall upphöra.
– Kanotidrott kan bedrivas hela livet och är en bra motionsverksamhet, speciellt när man börjar komma upp i pensionsåldern då paddling är ett mycket bra sätt att röra hela kroppen, fortsätter Öberg.

Vill undvika långa arrendeavtal
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) är förvånad över Kanotklubbens tonläge och påståenden om att Kommunstyrelsen vill att verksamheten upphör. Holst menar på att det finns flera skäl till uppsägningen av avtalet mellan kommunen och Mälarpiraterna som löper ut 2030. Bland dessa är att det antagits riktlinjer om att inte teckna långa arrendeavtal om annat än i undantagsfall.
– Marken som arrenderas ut, och som ägs av kommunens skattebetalare, låses upp för långa tidsperioder där det i princip är omöjligt att häva arrendet även om arrendatorn inte sköter sig. Detta är dock inte fallet med kanotklubben som skött sina åtaganden på ett rimligt sätt. Men, vi vill inte ha för långa arrendeavtal med någon. Vi kommer i stället använda hyresinstrumentet i större utsträckning framöver och alltså inte bara i detta fall, förklarar Olov Holst.

Holst menar dock att nuvarande avtal med Mälarpriaterna är felaktigt då det innefattar en allmän plats och den inläggningsramp för båtar som finns där.
– Allmän plats ska vara just allmän plats och tillgänglig för allmänheten. Det är den inte idag. Samma sak gäller båtrampen.

Garnsviken ska utvecklas
Den aktuella platsen är även föremål för ett större projekt som syftar till att utveckla platsen och göra den mer tillgänglig för allmänheten. Det pågår en konstruktiv dialog med Vattenskidklubben som enligt Holst är konstruktiv och man hade även önskat en lika konstruktiv dialog med Mälarpiraterna.
– Vi har aldrig stängt dörren för en dialog med kanotklubben om hur deras verksamhet ska kunna finnas kvar och kanske tom utvecklas. Den dörren verkar kanotklubben nu själva vilja stänga på grund av sitt aggressiva beteende. Vi samarbetar mer än gärna med ideella föreningar som berikar vår kommun med sina verksamheter. Men vi gör det inte med föreningar som beter sig som kanotklubben nu uppenbarligen gör.

”Kanotklubben verkar ha stängt dörren”
Holst tillbakavisar bestämt påståendet om att man vill att föreningen upphör på grund av att Kanotklubben är för ”ful”. Dock är han inte en anhängare av de containrar som finns i anslutning till klubben och man vill hellre bygga andra byggnader som är anpassade till miljön.
– Tanken är naturligtvis att dessa byggnader också ska anpassas till kanotklubbens behov. Men den dörren verkar nu kanotklubben vilja stänga och då kommer vi se över behov och användningsområde för eventuella nya byggnader.

Vattenskidklubben positiva
märsta.nu har även tagit del av ett mail från Sigtuna Vattenskidklubb och Sigtuna Beachvolley som är positiva till de nya planerna. I mailet framgår att Sigtuna VSK och Beachvolley vill samarbeta med kommunen för ”kommande utveckling och förslag”.
– Vår verksamhet och utövande har fortsatt stadigt att öka. Vi behöver moderna möjligheter till omklädning, dusch och toalett. Vi kommer fortsätta att bedriva verksamhet på vattenområde och delar av landområdet, uppger Sigtuna VSK och Beachvolley i mailet till kommunen.

connys_helsida
moderat_fokus_helsida
hockeyskola_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

ica_helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

joes-helsida

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
sap_sep23_helsida
skanela_helsida

Morgonkollen

Notiser Sigtuna kommun, 15 september 2023 - Här är Morgonkollen med märsta.nu för den 15 september:

nrh_sigtuna

Ung Företagsamhet och Sigtuna kommun inspirerar nior att utforska framtiden och utmana fördomar om yrkesval

Nyheter Vilka fördomar och förväntningar finns det egentligen kring vem som väljer vilket yrke? Den frågan, tillsammans med många andra, ställs till kommunens alla 550 nior under temadagen "Framtidskoll," som arrangeras av Ung företagsamhet i samarbete med Sigtuna kommun. Lokala förebilder från olika yrkesroller kommer att dela med sig av sina erfarenheter och ge eleverna en unik inblick i arbetslivet.

defacto_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
connys
moderat_bli_medlem
centrum_outsider_host
pantamera_out
nrh
joes_outsider
ica_outsider
hockeyskola_outsider
skanela_outsider
ridskola_2020_outsider
socialdem_sep23_outsider