helsida_bostad
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Kampanj för att stoppa langning på Valborg

I samband med Valborg kommer kommunens preventionssamordnare att kampanja för att minska langningen.

centrum_artikel_host

Valborg har visat sig vara en av de första tillfällena som minderåriga kommer i kontakt med alkohol för första gången. Via Länsstyrelsen genomför kommunerna en gemensam kampanj utanför exempelvis Systembolag och man kommer även i kontakt med föräldrar via skolan.
– Om fler vägrar langa så kan vi minska alkoholskador och andra jobbiga saker som händer på fyllan, säger Marie Unander-Scharin, preventionssamordnare på Sigtuna kommun.

Vilka köper då ut alkohol till minderåriga? Oftast är det äldre vänner, vänners syskon eller kanske till och med familjemedlemmar. Många tänker även att det som förälder kan vara bättre att köpa ut för då vet man vad ens barn dricker. Det tänket håller Marie Unander-Scharin inte med om:
– Om fler vägrar langa så kan vi minska alkoholskador och andra jobbiga saker som händer på fyllan. Att våga säga nej betyder att du bryr dig!

Statistik visar att 40 procent av 17-åringarna och 19 procent av 15-åringarna i Sigtuna kommun får alkohol från kamrater eller kamraters syskon.

toppbanner
ungdomsarbete_helsida
EXTRA

Märstabo döms för våldtäkt mot barn

Notiser En man i 35-årsåldern från Märsta döms för våldtäkt mot barn. Enligt domen ska han ha utfört handlingar mot en flicka i 10-årsåldern som är att jämställa med våldtäkt.

centrum_sommar2022_helsida
pantamera_avc_helsida
defacto_helsida
connys_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

arbete_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
centrum_sommar_outsider2022
swedol_outsider
connys
pantamera_out