centrum_panorama_hostshopping
Ira Stomberg visar upp Sigtuna online på ryskaFoto: Insändarbild

Ira startar digital guidning i Sigtuna

Rosersbergaren Ira Stomberg som tillvardags arbetar som guide börjar med digitala guider istället: -Jag arbetar som turistguide och har förstås blivit påverkad av den senaste tidens händelser. Alla kunder har avbokat, helt enkelt, berättar Ira för märsta.nu

centrum_artikel_host

Sigtuna som normalt sett skjuder av liv längs Stora gatan med turister och guider är nästan helt folktomt. Inga turister kommer längre och alla guider håller sig hemma på grund av arbetsbrist. Men guiden Ira Stomberg från Rosersberg har fått en idé om digitala guidningar via YouTube och Instagram. Det får hon till och med betalt för.

Nästa vecka ska hon filma i Sigtuna:
– Det blir ett bra tillfälle att sprida mer om vår närmiljö och visa upp roliga och intressanta utflyktsmål i kommunen. Det är så trist att se alla gator tomma när många håller sig hemma, men då kan vi åtminstone göra virtuella guidningar, berättar hon.

Ira kommer att fortsätta med de virtuella guidade visningarna i olika former, både live och i inspelade filmer under den tid som vi ska hålla social distans.
– Min kanal är på ryska med rysktalande som målgrupp – vilket lockar ryska turister. I februari har jag även startat en engelskspråkig kanal för att sprida ytterligare.
Jag har även gått ihop med andra guidar från andra länder och börjat samarbeta kring virtuella guidningar. Och det har blivit väldigt uppskattad hos våra tittare. Nu vill jag visa upp min hemkommun på samma sätt.

Nytt konstverk invigs i Märsta Centrum

Kulturnyheter Invigningen av Märsta Centrums nya konstverk, som ursprungligen skulle ha ägt rum den 25 maj, har nu blivit framflyttad till den 16 juni kl. 12:00. Invigningen kommer att ske i samband med Märsta Centrums sommarfest.

connys_helsida

uppdaterad Philip Alouch Årets Eldsjäl i Valsta

Märstafolket Philip Alouch, en välkänd och uppskattad profil i Valsta, har utsetts till Årets Eldsjäl av Vi är Valsta. Alouch, som föddes och växte upp i Valsta, känner sig hedrad över att ha blivit både nominerad och utvald för denna utmärkelse. Trots att han ogärna står i centrum, är han tacksam över erkännandet.

pantamera_avc_helsida
mp_tack_helsida
vårfester

Vårfester runt om i kommunen

Nöjesnyheter Lördagen 25 maj är det Vårfest runt om i kommunen med Kulturskolans dag i Sigtuna och Märsta, Mellan Hägg och Syren samt Bygdens Dag i Österby. Dessvärre ställdes Vårfesten i Märsta Centrum in med kort varsel.

fritidsbanken_helsida
brobygget_2024

Nytt koncept för Sigtuna Möte

Nöjesnyheter Sigtuna Möte, en årlig tradition med sina rötter i det sista jordbruksmötet från 1912, tar i år en annorlunda form. Istället för två dagars marknad har arrangörerna valt att koncentrera allt till en enda dag – lördagen den 31 augusti.

centrum_host_helsida

Över 700 nya svenska medborgare i kommunen

Kulturnyheter Under 2023 fick över 700 invånare i Sigtuna kommun möjligheten att kalla sig svenska medborgare. För att fira denna viktiga milstolpe bjuder kommunen in till den årliga medborgarskapsceremonin på Borgmästarängen den 6 juni, Sveriges nationaldag.

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
brobygget_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
pantamera_out
centrum_outsider_host
mp_tack_outsider
fritidsbanken_outsider