valstadagen_pan
Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämndenFoto: Pressbild

Insatser för att öka lärarbehörighet

I kommunens samtliga skolor är strax över 61 procent av alla lärare behöriga, Sigtuna kommun som huvdudman för sina skolor satsar på att få fler behöriga lärare.

centrum_artikel_host

Skolan i kommunen är uppdelad i fristående och kommunala huvudmän, när samtliga skolor slås ihop i samband med en ranking så visar det sig att drygt 6 av 10 lärare har behörighet. Em siffra som är missvisande för Sigtuna kommuns del som huvudman då man i kommunens skolor har 75 procent legitimerade och behöriga i minst ett ämne.
– Vad som är viktigt att komma ihåg är att vi jämfört med andra kommuner har många modersmålslärare. Vi är stolta över att vi kan erbjuda lärare i vår kommun som kan undervisa på 63 olika språk. Men en faktor som spelar in här, kopplat till antalet behöriga lärare, är att Skolverket inte kräver att just modersmålslärare ska vara legitimerade, något som det är extra stor brist på i Sverige, förklarat Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Strävar efter fler behöriga
Målet är dock att alla lärare ska vara behöriga, något som de flesta kommuner i länet strävar efter, men konkurrensen att anställa lärare är stor och det råder en brist på legitimerade lärare i många ämnen. Sigtuna kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare och höga löner kombineras tillsammans med andra insatser för förbättrad arbetsmiljö, som införandet av Sociala team som enligt Bergqvist avlastar lärare samt att man erbjuder kompetensutveckling och karriärmöjligheter.
– i har även startat upp ett partnerskap med Uppsala Universitet när det gäller lärarstudenter och samverkan med forskare. Just nu pågår det även en kampanj som berättar hur det är att arbeta som lärare i Sigtuna kommun, säger Bergqvist.

defacto_helsida

Morgonkollen

Notiser I dagens Morgonkollen med märsta.nu presenterar vi de senaste uppdateringarna om vädret, kollektivtrafiken, trafiksituationen och blåljusrapporter i Märsta.

sommar i sigtuna kommun

Nyrenoverade Midgårdsbadet öppnar på fredag

Nyheter På fredag öppnar Midgårdsbadet som renoverats inför den kommande sommaren med en ny vattenreningsteknik: - Jag är oerhört glad och nöjd över att vi fått till den nya biologiska badvattenreningen på utebadet. Det innebär att vi nu kan fortsätta att leverera ett bra badvatten de kommande 20-30 åren, för så länge håller det här nya reningssystemet, och vara det uppskattade vattenhål som så många besöker varje sommar, säger bad och simhallschefen Tapani Röyttä.

mp_helsida
valstadagen

Villainbrott i Sigtuna

Blåljus Ett säkerhetsbolag slog larm till polisen efter att ha mottagit ett kameralarm om ett pågående inbrott i en villa belägen i Sigtuna. En okänd person hade lyckats ta sig in i bostaden genom baksidan, vilket ledde till att det uppstod skador inomhus. Vid polisens ankomst fanns ingen person kvar på platsen.

Wenngarns_cafe_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu om det senaste vädret, blåljushändelser, kollektivtrafiken och trafiksituationen i kommunen. Här är en sammanfattning av morgonens nyheter:

joes-helsida
pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida

Morgonkollen

Notiser märsta.nu välkomnar läsarna till ännu en dag med den dagliga Morgonkollen för att hålla sig uppdaterade om det senaste som händer i kommunen. Här är de senaste nyheterna för den 2 juni.

Nationaldagsfirande i Sigtuna och Valsta

Nyheter Invånarna i Sigtuna och Valsta ser fram emot att fira den svenska nationaldagen den 6 juni med en dag full av festligheter och samhörighet. Borgmästarängen i Sigtuna stad och Valsta centrum förbereder sig för att bli epicentrum för det spännande firandet, där invånare i alla åldrar förväntas samlas.

elon_helsida
nrh_sigtuna

Stulen moped hittades och återlämnades

Blåljus I en snabb och framgångsrik insats återlämnade polisen en stulen moped till dess ägare efter en kontroll i Valsta under tisdagen. Händelsen inträffade klockan 16:50 och resulterade i att den efterlysta mopeden nu har tagits bort från vägtrafikregistret.

ica_helsida

Morgonkollen

Notiser märsta.nu ger dig den senaste morgonkollen med aktuella nyheter och information för dagen. Här är sammanfattningen:

connys_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

mp_outsider
joes_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
swedol_outsider
ica_outsider
wenngarn_outsider
connys
nrh
valstadagen_outsider
student_outsider