moderat_fokus_pan
Foto: Riksbanken

Inkomstklyftor ökar i kommunen

Inkomstklyftorna växer i Sigtuna kommun, enligt en nyligen genomförd sammanställning från Statistiska centralbyrån (SCB). Mellan åren 2015 och 2021 har andelen invånare som bor i hushåll med låg ekonomisk standard ökat i kommunen.

centrum_artikel_host

Enligt den senaste statistiken från SCB bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning i hushåll med låg ekonomisk standard år 2021, vilket är en ökning med drygt en halv procentenhet sedan 2015. Under samma period ökade andelen med hög ekonomisk standard ungefär lika mycket, till 5,7 procent.

”I 216 av landets 290 kommuner ökade andelen invånare i hushåll med låg ekonomisk standard mellan 2015 och 2021. Samtidigt ökade andelen med hög ekonomisk standard i 198 kommuner”, säger Johan Lindberg, utredare på SCB.

I Sigtuna kommun har andelen invånare med låg ekonomisk standard också ökat sedan 2015. ”I Sigtuna kommun bodde 15,9 procent av invånarna i hushåll med låg ekonomisk standard år 2021. Det är en ökning med 2,5 procentenheter sedan 2015”, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB.

Andelen personer i hushåll med hög ekonomisk standard i kommunen var relativt oförändrad mellan 2015 (5,0 procent) och 2021 (4,8 procent).

”Generellt i Sverige växer grupperna med låg ekonomisk standard i en större omfattning än grupperna med hög standard”, säger Johan Lindberg.

Trenden med ökande inkomstklyftor är inte unik för Sigtuna kommun utan förekommer i stora delar av Sverige. För att motverka denna trend krävs det en aktiv politik som fokuserar på att minska skillnaderna och öka möjligheterna till utbildning, arbete och bostad.

Denna text genererades med en textrobot

pantamera_avc_helsida
ica_helsida
centrum_host_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

defacto_helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

nrh_sigtuna

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

sap_sep23_helsida
skanela_helsida
moderat_fokus_helsida
joes-helsida

Morgonkollen

Notiser Sigtuna kommun, 15 september 2023 - Här är Morgonkollen med märsta.nu för den 15 september:

connys_helsida

Ung Företagsamhet och Sigtuna kommun inspirerar nior att utforska framtiden och utmana fördomar om yrkesval

Nyheter Vilka fördomar och förväntningar finns det egentligen kring vem som väljer vilket yrke? Den frågan, tillsammans med många andra, ställs till kommunens alla 550 nior under temadagen "Framtidskoll," som arrangeras av Ung företagsamhet i samarbete med Sigtuna kommun. Lokala förebilder från olika yrkesroller kommer att dela med sig av sina erfarenheter och ge eleverna en unik inblick i arbetslivet.

hockeyskola_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ica_outsider
connys
pantamera_out
hockeyskola_outsider
skanela_outsider
joes_outsider
ridskola_2020_outsider
socialdem_sep23_outsider
centrum_outsider_host
swedol_outsider
nrh
moderat_bli_medlem