Tillgången till böcker är oerhört viktig. Därför kämpar Vänsterpartiet för att så många som möjligt ska ha lätt att nå böckerna. Därför behövs det bibliotek i Valsta där högerstyret nu beslutat att ta bort böckerna.
I sitt svar om Valsta bibliotek hävdar högermajoriteten genom Lars Björling, Olov Holst och Karolina Holst att jag kommer med ”min” fakta. Men all den fakta jag presenterat kommer från förvaltningen – det vill säga samma källor som styret själv hänvisar till. Alla som känner mig vet att jag alltid önskar att det blir rätt när det kommer till siffror. Det hör nämligen till när man är statistiker.
Enligt de siffror som jag frågade efter så hade biblioteket i Valsta ungefär lika många utlån under hela 2019 som under hela 2020. Därför reagerade jag när högermajoriteten skrev: ”Det senaste året har det lånats ut ca tre till sex böcker i veckan.” vilket inte stämmer. I nästa debattinlägg skriver man att: ”Under 2020 sjönk antalet till bottennivån tre till sex böcker i veckan.”. Om Björling, Holst och Holst menar att det har funnits veckor som kommit ner i de siffrorna så vore det korrekta att skriva ut just det. Så nej, jag lever inte i en drömvärld när jag presenterar siffrorna för Valsta bibliotek. Men några som garanterat får svårare att nå sin drömvärld är de barn och unga i Valsta som växer upp under dagens borgerliga styre.
Siffrorna visar oavsett hur vi räknar att det finns mycket som behöver göras för att försöka öka utlåningen. Men att då ta bort böckerna är fel väg att gå. Att hänvisa till att det är färre som har klagat efter att man behövde stänga biblioteket i Valsta nu än i Sigtuna och Märsta tycker jag är konstigt. Är det så man ska avgöra vilket beslut man ska ta? Vi ska avgöra hur kommunens resurser ska fördelas till det bästa för kommunens alla invånare – oavsett hur röststarka de är. Samtidigt är det inte lätt för valstaborna att klaga på att ett bibliotek som många av dem inte ens har vetat om var öppet sedan stänger.
Det är tråkigt att ni gör det svårare för barnen och alla andra som bor i Valsta att nå sina litterära och verkliga drömvärldar. Själv så lovar jag att jag kommer göra allt jag kan för att få tillbaka böckerna och biblioteket till Valsta igen.
Niklas Andersson (V), gruppledare fullmäktige och ledamot Kultur- och fritidsnämnden
Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.
Insändare Moderaternas bostadspolitik är ett svek mot kommuninvånarna. Ikväll på kommunfullmäktige föreslår den moderatledda kommunledningen, med stöd av SD, att ytterligare 64 av SigtunaHems hyresrätter mitt i Sigtuna Stad ska få ombildas till bostadsrätter.
Insändare Socialdemokraterna skriver i sin replik att kommunledningen undviker siffrorna, men det verkar i själva verket som att de själva inte förstår hur en budgetprocess fungerar.
Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.
Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.
Insändare I betalda annonser går Socialdemokraterna ut med budskapet ”Stoppa Moderaternas nedskärningar i skolan”! Det ger en grovt felaktig bild av det arbete kommunledningen gör för att stärka skolan.
Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.
Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.
Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.
Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.
Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.
Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.
Insändare Bostadsbristen i Sigtuna kommun och i övriga Stockholms län utgör ett allvarligt problem, särskilt för dem som lever i våldsamma relationer och söker ny bostad. Dessa människor ställs inför svåra val, inklusive att fly från sina hem och söka skydd på skyddade boenden. Tyvärr är tillgången till denna typ av boenden ofta begränsad, vilket lämnar många utan någonstans att ta vägen.
Insändare Vatten är en förutsättning för allt liv och vårt viktigaste livsmedel. Att få uppleva friheten att simma eller bara plumsa omkring i vattenbrynet är något vi tar för självklart, liksom att badvattnet ska vara rent utan risk när barn och barnbarn får en kallsup.
Insändare Det luftas mycket missnöje i kommentarsfälten på Facebook och Instagram. Särskilt när det gäller samhällsfrågor, som exempelvis kommunal verksamhet.
Insändare Arbetslösheten i Stockholms län är 6,1 procent enligt Arbetsförmedlingen. I Sigtuna är samma siffra 8,5 procent. Det är problematiskt, dels därför att försörjning genom eget arbete är viktigt för individens välmående.
Insändare I Sigtuna-valrörelserna före maktskiftet 2017 pratade Moderaterna rätt mycket om kommunalskatten. Om de fick styra, skulle Sigtunas skattesats sänkas ner mot medelnivån i Stockholms län eller i vart fall till medelnivån i angränsade kommuner.
Insändare Vi lägger nu ännu ett år till handlingarna. Ett år som i hög grad präglats av mycket stora oroligheter i vår omvärld. Redan innan pandemin fanns det tecken på att världen var på väg in i en lågkonjunktur.
Insändare Det är sorgligt att se hur Moderaterna, som också en gång stod för arbetslinjen nu tycks ha förlorat riktningen helt när det gäller sommarjobb för ungdomarna i kommunen. I deras replik om kommunala sommarjobb visar de tydligt att de inte förstår vad det handlar om, nämligen att stärka ungdomarna och förbereda dem för det kommande arbetslivet.
Insändare I socialdemokraternas insändare rörande kommunala sommarjobb framkommer tydligt skillnaderna mellan våra partier. När Moderaterna ställer krav vill Socialdemokraterna återgå till kravlöshet och när Moderaterna tror att ett sommarjobb på den reguljära arbetsmarknaden är en bättre erfarenhet tror Socialdemokraterna på politiskt konstruerade jobb i kommunal verksamhet.
Insändare Vi socialdemokrater vill satsa fyra miljoner kronor mer än kommunledningen för att nästan 300 elever i årskurs 1 och 2 på gymnasiet ska bli garanterade kommunala sommarjobb. Oavsett om elever i gymnasiet har godkänt i matematik eller svenska anser vi att eleverna ska erbjudas sommarjobb och lovskola. Men det ena ska inte villkoras av det andra.
Insändare Marie Axelsson fortsätter oroa sig och gör ett grundligt jobb för att även försöka oroa andra. Problemet med att ropa varg för många gånger utan att vargen faktiskt kommer är att trovärdigheten minskar för varje gång.