eu_valet_panorama
Arlandagymnasiet är enda gymnasium i Sigtuna kommun som erbjuder ett teknikprogramFoto: Sigtuna kommun

Ingenjörer efterlyser fler tjejer till teknikprogrammet

Teknikutbildning är inte så populärt bland tjejer i Sigtuna kommun, bara drygt en procent väljer ett sådant program enligt Sveriges Ingenjörer.

centrum_artikel_host

Andelen som väljer teknikprogram generellt sett är låg i landet, länet och i kommunen. I länet är det tjejer i Täby och Nynäshamn som har högst andel med 4,7 respektive 4,5 procent. Sigtuna är näst sämst i länet med 1,2 procent, bara en tiondel bättre än Lidingö. Siffrorna bygger på en rapport som Sveriges Ingenjörer tagit fram. I Sigtuna kommun är det bara Arlandagymnasiet som erbjuder teknikprogram.
– Vår nya rapport konstaterar att ett lågt antal tjejer på teknikprogrammet får konsekvenser för ingenjörsutbildningarna. Av de tjejer som går på teknikprogrammet söker omkring var tredje sig vidare till en ingenjörsutbildning. Det är en betydligt högre andel än från övriga program. Därför är det ytterst oroande att andelen tjejer som söker sig till teknikprogrammet minskat markant de senaste åren, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

eldsjal2024_helsida
seniormassa_pan

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

bygdensdag_helsida
centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu
connys_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
bygdensdag_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
eldsjal2024_out
mp_eu_outsider
ridskola_2020_outsider
seniormassa_outsider
eu_valet_outsider
connys