centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Inga mikroplaster i dricksvattnet

Mälaren som utgör dricksvattentäkt för det kommunala vattnet innehåller mycket liten del mikroplaster visar en undersökning.

centrum_artikel_host

Örebro Universitet har undersökt förekomsten av mikroplaster i bland annat Mälaren där Norrvatten tar råvatten till dricksvatten som levereras till Sigtuna kommun och andra kommuner i norra Stockholm.

Resultatet visar att det är ytterst liten del mikroplaster i Mälaren. Mikroplaster är små partiklar i storleksordningen 0,1 mikrometer till 5 mm, de kan komma från olika källor som bildäck, konstgräsplaner, båtskorv nedskräpning med mera. Den kan även innehålla farliga ämnen som riskerar att tas upp av levande organismer.

Det finns mikroplaster i Mälaren men endast mycket små mängder enligt Norrvatten. Vid Görvälnverket togs prover på 22 meters djup och det visade att det fanns 2 mikroplastartiklar som är större än 300 mikrometer per 20 kubik vatten. Det motsvarar 2 mikroplaster volymen 100 fyllda badkar.

Risken för att mikroplasterna skulle hamna i dricksvattnet är i princip obefintlig. Verket renar från partiklar genom en sil där allt som är större än 250 mikrometer fastnar, mikroplaster som är större än 300 mikrometer fastnar därmed. Efteråt går vattnet igenom fyra reningar; kemisk fällning, segmentering, saltfiltrering och kolfiltrering. 99-99,9 procent av alla partiklar tas därmed bort enligt Norrvatten. Norrvatten skriver att vattnet uppfyller alla kvalitetskrav med god marginal.

defacto_helsida

EU-delegater besökte Märsta

Nyheter EU-befinner sig som bekant i Arlandastad XPO under det första halvåret och på fredagen besökte ett antal delegater Märsta för att diskutera integration.

humbacken_helsida
moderat_pan_helsida

Fritidsbanken firar ett år i Humbacken

Kultur & Nöje På lördag firar Fritidsbanken ett år i kommunen och i samband med det kommer man finnas i Humbacken: - Totalt har vi lånat ut över 13 500 sport- och fritidsprylar till över 6 000 personer i alla åldrar som aktiverat sig fysiskt på sin fritid, berättar Ola Holmberg, platschef på Fritidsbanken.

centrum_host_helsida

Välbesökt jobbmässa på Arlanda

Nyheter Arlandas jobbmässa blev välbesökt och många var intresserade av jobb på flygplatsen: - Vi är givetvis mycket glada över det stora intresse som finns för att arbeta på Stockholm Arlanda Airport och för de många olika arbetsmöjligheter som flygplatsen erbjuder, kommenterar VD och koncernchefen Jonas Abrahamsson.

pantamera_avc_helsida

Så blir nya Kulturcentret i Valsta

Nyheter Valsta Torgs nya Kultur- och aktivitetscenter har röstats fram: - Det här ska bli en plats för människor att mötas, stimuleras och utvecklas som kommer att stärka hela kommunens attraktivitet, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

connys_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
humbacken_outsider
swedol_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
connys
ridskola_2020_outsider