kommun_skoterska
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Inga fall av svinpest i kommunen

Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

centrum_artikel_host

Afrikansk svinpest är en sjukdom som är ofarlig för människor men dödlig för både tamgrisar och vildsvin. Den har nu tagit sitt grepp om delar av Sverige, och i tider av oro kan samarbete och försiktighet vara vår bästa försvarslinje.

Så här ser situationen ut just nu:

Utbrottets Omfattning
Utbrottet har ännu inte rapporterats i Sigtuna kommun, men det finns starka skäl att vara vaksam. Regionen har en stor vildsvinsstam, och risken för smittspridning är hög. Smittan sprids genom kontakt med infekterade vildsvin eller föremål som varit i kontakt med smittade djur, såsom kläder, fordon eller matrester.

Konsekvenser för Grisnäringen
Sveriges grisnäring är en viktig del av landets ekonomi och försörjning. Om afrikansk svinpest sprider sig till tamgrisar kan det leda till omfattande ekonomiska förluster för bönder och stora påverkningar på livsmedelsindustrin.

Friluftsliv och Jakt
Förutom att hota grisnäringen har utbrottet redan haft konsekvenser för friluftsliv och jaktsäsongen. Restriktioner och avlysningar av jaktområden har införts för att minska risken för smittspridning. Detta påverkar både jägare och den svenska traditionen av jakt.

Skogsbruket
Afrikansk svinpest kan spridas genom vildsvinens rörelser i skogar. Skogsbruket är en viktig del av den svenska ekonomin, och smittan kan komplicera skogsarbete och leda till förluster.

Mänsklig roll i att skydda våra djur
Det är viktigt att förstå att människor spelar en avgörande roll i att förhindra smittspridning. Alla bör vara medvetna om riskerna och vidta försiktighetsåtgärder, såsom att undvika direktkontakt med vildsvin och följa myndigheternas råd om hantering av matrester och utrustning som använts i samband med vildsvinsjakt.

Svenska myndigheter har redan vidtagit åtgärder för att begränsa utbrottet och förhindra att det sprider sig ytterligare. Det är viktigt att alla i samhället tar ansvar och följer de riktlinjer som ges för att skydda våra grisar och vildsvin från denna allvarliga sjukdom.

connys_helsida
adhd_kommun
pantamera_avc_helsida

Kommunen växer mest i Skånela och Märsta

Nyheter Sigtuna kommun har under de senaste åren varit på stark tillväxtspår, och enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har befolkningen ökat betydligt. Vid årsskiftet 2023 hade kommunen nått en befolkning på 51 876 invånare, en ökning med imponerande 20 procent under den senaste tioårsperioden.

mp_ute_helsida

Man greps med vapen och kniv

Blåljus En dramatisk händelse utspelade sig idag på Terminal 5 på när en man greps vid säkerhetskontrollen med ett vapen och en kniv i sitt handbagage.

SJ utökar trafiken till Arlanda

Nyheter Från och med den 10 december 2023 kommer SJ att implementera en spännande ny tidtabell som kommer att påverka resenärer över hela landet. En av de mest efterlängtade förändringarna är återinförandet av direkttåg mellan Stockholm och Uppsala, som lovar att minska restiden mellan de två städerna avsevärt.

defacto_helsida
centrum_host_helsida

Mälardslasrådet träffas om Arlandas framtid

Politik 70 politiker från Mälardalsrådets infrastruktursamarbete kommer att samlas på Clarion Hotel Arlanda Airport för att diskutera och fatta beslut om framtiden för transportnätverket i Stockholm-Mälarregionen. Målet är att förbättra regionens internationella tillgänglighet och öka konkurrenskraften.

joes-helsida
ica_helsida

Idoler och fältare gör gemensam sak mot psykisk ohälsa

Nyheter I en inspirerande sammanslagning av engagemang och kreativitet samlades Sigtuna kommuns fältassistenter Pelle, Camilla, Roger och Carina tillsammans med välkända artister och en passionerad föreläsare i Råbergshallen förra lördagen. Syftet med evenemanget var att sprida medvetenhet om psykisk hälsa och samla in medel till förmån för Suicide Zero.

nrh_sigtuna

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

EXTRA

Grov misshandel på buss

Blåljus Under natten till söndag inträffade en allvarlig misshandel på en buss mellan Märsta och Sigtuna där fem okända gärningspersoner är nu misstänkta för brottet. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 24 september: märsta.nu ger dig den senaste informationen

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

mp_ute_outsider
ica_outsider
kommun_adhd_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
joes_outsider
swedol_outsider
connys
nrh
kommun_skoterska_outsider