defacto_pan2020
Rolando Rosales (S)Foto: Socialdemokraterna
Lars Björling (SfS)Foto: Sigtuna kommun

Idrotts- och kulturpriser läggs ner

Kultur- och fritidsnämndens beslut om att lägga ner idrotts- och kulturpriser kritiseras av Socialdemokraterna.

centrum_artikel_host

Under många års tid har Kultur- och fritidsnämnden uppmärksammat föreningar, ledare eller andra kulturaktiva personer genom att dela ut pris till Årets Initiativ, Årets Prestation och Årets Förening samt Kulturstipendiet.
– Det är med stor besvikelse vi nu ser att den moderatledda politiska ledningen avskaffar priserna och stipendiet. För några år sedan utsågs Sigtuna kommun till Sveriges föreningsvänligaste kommun, något vi inte är i närheten av idag, säger Rolando Rosales (S) 2:e vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Bakgrunden är enligt Socialdemokraterna att det kommit in för få nomineringar respektive ansökningar till priserna. Något som bekräftas av Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.
– Vi delar inte denna analys. Om få nomineringar inkommit borde arbetet kring marknadsföringen istället växlas upp så att fler kommuninvånare känner till utmärkelserna och skickar in nomineringar. Det finns så otroligt många fina föreningar i vår kommun och de förtjänar all uppmärksamhet de kan få, säger Rolando Rosales (S) 2:e vice ordförande i Kultur och fritidsnämnden

Nu hoppas Björling och kommunledningen att man får större tyngt med färre antal priser att dela ut. Man har också ändrat reglerna för att möjliggöra bredare urval. Årets pengar som blir över överförs till potten för ”Ungt arrangemang, ungdomsstipendium”.
– Förvaltningen tar fram ett förslag till nämnden att stärka stödet till föreningarna och främja ungdomars initiativ, kreativitet och organisering. Som vanligt vill (S) att allt ska förbli som det alltid har varit. Vi utvecklar och förbättrar vårt stöd efter dagens förutsättningar och förväntningar med föreningarnas bästa som ledstjärna, uppger Lars Björling.

connys_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

joes-helsida

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

defacto_helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

mp_ute_helsida

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

pantamera_avc_helsida
adhd_kommun

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kulturnyheter Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

nrh_sigtuna
centrum_host_helsida

Hyllad konstnär ställer ut på Valstakonst

Kulturnyheter Värmländska konstnären Leif Engström har nått stora framgångar med sin senaste utställning "Fönsterband" på ValstaKonst. Den här utställningen är den största han haft hittills, både när det gäller yta och antalet verk som visas. Engström har på kort tid blivit ett av de stora namnen inom den svenska konstscenen.

ica_helsida

Satsning på lokala artister under Summer Squeeze

Nöjesnyheter I år är det större satsning på lokala artister under Sigtuna Summer Squeeze: - Vi tycker att det är så kul att kunna samla en del av alla duktiga, lokala artister som finns i Sigtuna vid ett tillfälle, säger Göran Lundh, ordförande i Sigtuna Event.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
joes_outsider
ica_outsider
ridskola_2020_outsider
kommun_adhd_outsider
centrum_outsider_host
swedol_outsider
nrh
mp_ute_outsider
pantamera_out
kommun_skoterska_outsider