Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

I Sigtuna kommun kan du få en lägenhet utan kötid

Bl a på Mejerivägen i Steninge. Det är Stockholms bostadsförmedling som påannonserade detta för en tid sedan. Och utsåg Sigtuna kommun som den överlag enklaste att få förstahandskontrakt i.

centrum_artikel_host

Ett tecken på att efterfrågan svalnar, att de som flyttar till Sigtuna förmodligen inte har det som sitt förstahandsval. Att de tackar ”ja” i avvaktan på…Eller kanske det är dessa hyresgäster som letar efter inneboende?

Även nybyggda bostadsrätter finns i överflöd och omflyttningen är särskilt hög i Steninge. Hög omflyttning i områden med bostadsrätter är ovanligt. Kanske beror det på för höga priser i kombination med räntechocken.
En hög omflyttning är förrädisk. Skapar oro, sänker attraktionskraften och dumpar priserna. Dessutom får den spridningseffekter.

Bygg inte mer i Sigtuna kommun!
30 000 invånare har blivit 50 000 inom ramen av 20 år. Få om ens någon annan kommun har växt så mycket på kort tid. Då gäller det för politiken att hålla jämna steg och samtidigt utveckla stadsrummen, offentliga rum, kollektivtrafiken, vägnätet, lokalsamhället. Men dessvärre har politiken misslyckats i mitt tycke. Vad jag ser är allt längre bilköer, lika få bussturer, lika få parkeringsplatser för pendlare. Och en allt större negativ klimatpåverkan.

Noterar också att trångboddheten ökar i Sigtuna kommun. Det vittnar alla 100-tals annonser på nätet om där inneboende sökes. Du kan hyra ett sovrum om ca 10 kvm för mellan 3 500 till 5 000 kr/mån. Somliga hyr säkert ut till flera inneboende i samma rum, ”madrassboende”. Undrar om Sigtuna kommun har koll på hur det påverkar tryggheten och säkerheten?

Att bo i en kommun med ofärdiga stadsdelar, med samarbetspartners som går omkull eller varslar känns som en repris. Ska jag vara ärlig så har aldrig Sigtuna kommun klarat av en organisk utveckling. På 70 talet pådyvlades SigtunaHem 316 lägenheter som uppförts som bostadsrätter i Riksbyggens regi varpå kommunägda bolaget var en hårsmån från konkurs. Nu verkar även den historien upprepas då den moderatledda styrelsen skrivit in i ägardirektivet att SigtunaHem ska bygga bostadsrätter? Utan erfarenhet och utan riskkapital? Slår vad om att du som hyresgäst får betala om de inte går att sälja.

Jag menar att Sigtuna kommun med hjälp av SigtunaHem måste ta tillbaka den allmännyttiga verksamheten med målsättningen att hålla låga hyror för dem med låga inkomster. Ungdomar, pensionärer, ensamstående. Att hyra ut efter Sigtunabornas behov!

Frys hyrorna! Alla höjningar i tider av nollränta, i tider av ersättning för elen. År då fastigheterna ökat i värde har skapat ekonomiskt utrymme. Sluta bygg! Det kan privatvärdarna ombesörja. Förvalta, förädla med egen personal som syns i varje bostadsområde.

Sluta dubbelbeskatta hyresgästerna! SigtunaHem har strösslet miljoner genom åren för projekt som även kommer villaägare till del. Låt de vara med att betala! Varje investerad krona måste minska avkastningen med två.

Och en fråga. Varför måste låginkomsttagare i Sigtuna kommun betala för att stå i två bostadsköer för att få en hyresrätt? Både Stockholms o Sigtuna bostadsförmedlingar. Enklast att få en lägenhet är det i Stockholms bostadskö. Lägg ner Sigtuna bostadsförmedling och sänk hyran för pengarna.

  • Marina Ekdal, med 26 år i Sigtuna kommun varav 18 som marknadschef i SigtunaHems företagsledning.
slottsby_helsida
wenngarn_jul_helsida
connys_helsida

slutreplik Bostadskrisen är här och nu

Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

pantamera_avc_helsida

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

joes-helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

centrum_host_helsida
storemore_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

ica_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

defacto_helsida

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
wnngarn_jul_outsider
joes_outsider
pantamera_out
storemore_out
ica_outsider
connys
swedol_outsider
slottsby_outsider
nrh_sigtuna