eu_valet_panorama
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

I Sigtuna kommun kan du få en lägenhet utan kötid

Bl a på Mejerivägen i Steninge. Det är Stockholms bostadsförmedling som påannonserade detta för en tid sedan. Och utsåg Sigtuna kommun som den överlag enklaste att få förstahandskontrakt i.

centrum_artikel_host

Ett tecken på att efterfrågan svalnar, att de som flyttar till Sigtuna förmodligen inte har det som sitt förstahandsval. Att de tackar ”ja” i avvaktan på…Eller kanske det är dessa hyresgäster som letar efter inneboende?

Även nybyggda bostadsrätter finns i överflöd och omflyttningen är särskilt hög i Steninge. Hög omflyttning i områden med bostadsrätter är ovanligt. Kanske beror det på för höga priser i kombination med räntechocken.
En hög omflyttning är förrädisk. Skapar oro, sänker attraktionskraften och dumpar priserna. Dessutom får den spridningseffekter.

Bygg inte mer i Sigtuna kommun!
30 000 invånare har blivit 50 000 inom ramen av 20 år. Få om ens någon annan kommun har växt så mycket på kort tid. Då gäller det för politiken att hålla jämna steg och samtidigt utveckla stadsrummen, offentliga rum, kollektivtrafiken, vägnätet, lokalsamhället. Men dessvärre har politiken misslyckats i mitt tycke. Vad jag ser är allt längre bilköer, lika få bussturer, lika få parkeringsplatser för pendlare. Och en allt större negativ klimatpåverkan.

Noterar också att trångboddheten ökar i Sigtuna kommun. Det vittnar alla 100-tals annonser på nätet om där inneboende sökes. Du kan hyra ett sovrum om ca 10 kvm för mellan 3 500 till 5 000 kr/mån. Somliga hyr säkert ut till flera inneboende i samma rum, ”madrassboende”. Undrar om Sigtuna kommun har koll på hur det påverkar tryggheten och säkerheten?

Att bo i en kommun med ofärdiga stadsdelar, med samarbetspartners som går omkull eller varslar känns som en repris. Ska jag vara ärlig så har aldrig Sigtuna kommun klarat av en organisk utveckling. På 70 talet pådyvlades SigtunaHem 316 lägenheter som uppförts som bostadsrätter i Riksbyggens regi varpå kommunägda bolaget var en hårsmån från konkurs. Nu verkar även den historien upprepas då den moderatledda styrelsen skrivit in i ägardirektivet att SigtunaHem ska bygga bostadsrätter? Utan erfarenhet och utan riskkapital? Slår vad om att du som hyresgäst får betala om de inte går att sälja.

Jag menar att Sigtuna kommun med hjälp av SigtunaHem måste ta tillbaka den allmännyttiga verksamheten med målsättningen att hålla låga hyror för dem med låga inkomster. Ungdomar, pensionärer, ensamstående. Att hyra ut efter Sigtunabornas behov!

Frys hyrorna! Alla höjningar i tider av nollränta, i tider av ersättning för elen. År då fastigheterna ökat i värde har skapat ekonomiskt utrymme. Sluta bygg! Det kan privatvärdarna ombesörja. Förvalta, förädla med egen personal som syns i varje bostadsområde.

Sluta dubbelbeskatta hyresgästerna! SigtunaHem har strösslet miljoner genom åren för projekt som även kommer villaägare till del. Låt de vara med att betala! Varje investerad krona måste minska avkastningen med två.

Och en fråga. Varför måste låginkomsttagare i Sigtuna kommun betala för att stå i två bostadsköer för att få en hyresrätt? Både Stockholms o Sigtuna bostadsförmedlingar. Enklast att få en lägenhet är det i Stockholms bostadskö. Lägg ner Sigtuna bostadsförmedling och sänk hyran för pengarna.

  • Marina Ekdal, med 26 år i Sigtuna kommun varav 18 som marknadschef i SigtunaHems företagsledning.
eu-valet

Hjälp naturen att hjälpa oss

Insändare Idag är det biologiska mångfaldens dag. En dag när vi behöver påminna oss om vårt beroende av den värld som omger oss. En dag att stanna upp och se över hur vi behandlar vår natur.

eldsjal2024_helsida
eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Insändare Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

connys_helsida
eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

seniormassa_pan

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

bygdensdag_helsida
centrum_host_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

pantamera_avc_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

mp_helsida_eu

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
eldsjal2024_out
bygdensdag_outsider
nationaldag_outsider
eu_valet_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
seniormassa_outsider
nrh_sigtuna