Foto: Press/SigtunaHem

Hyrorna höjs med 5,5 procent

SigtunaHem och Hyresgästföreningen är överens den nya hyreshöjningen för SigtunaHems boende.

SigtunaHem och Hyresgästföreningen kom överens om att höja hyrorna med 5,5 procent från 1 januari 2024. Förhandlingarna började förra året och resulterade i en överenskommelse som varar i två år. Hyrorna kommer även att höjas med 5,0 procent år 2025.

Innan förhandlingarna hade SigtunaHem föreslagit en höjning på 9,75 procent för 2024, men detta täckte inte deras kostnadsökningar enligt vd Göran Langer. Trots det är de nöjda med överenskommelsen och undviker att gå till en slutlig avgörande i Hyresmarknadskommittén.

Den lägre hyreshöjningen kommer dock att påverka deras möjligheter att förvalta och bygga nya bostäder som de skulle vilja. Med en tvåårig överenskommelse har både SigtunaHem och hyresgästerna ekonomisk klarhet för framtiden.

Den nya hyran på 5,5 procent gäller från 1 januari 2024 och kommer att synas på hyresavierna för maj månad. Hyreshöjningen för januari till april kommer att betalas retroaktivt genom tillägg på hyresavin för maj, juni och juli 2024.

Hyresförhandlingen går till skiljeman

Bostad Fastighetsägarna Stockholm har valt att vända sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd, som kommer att hantera hyresförhandlingarna för 2024 års hyror i elva stockholmskommuner.

Liten nedgång i bostadspriserna

Bostad Senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i Sigtuna kommun går upp med 1 procent under de senaste tre månaderna. Även i hela Stockholms län noteras en ökning på 1 procent för bostadsrätter.

Oron för höjda hyror växer hos hyresgäster

Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.

Bostadsmarknaden står sig stark

Bostad Bostadsmarkanden i kommunen visar inga röda siffror för varken bostadsrätter eller villor den senaste tremånadersperioden. Villapriserna har gått upp med hela tolv procent sedan juni.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening