Nyponvägen i Sigtuna. Hyresrätter med radhuskänslaFoto: Street view/Google

Hyresrätter kan ombildas i centrala Sigtuna

Hyresrätterna som SigtunaHem äger i centrala Sigtuna kan ombildas till bostadsrätter rapporterar Hem & Hyra.

SigtunaHem har 58 lägenheter på Nyponvägen och Hagtornsvägen i centrala Sigtuna. Nu kan dessa ombildas till bostadsrätter enligt Hem & Hyra. SigtunaHem har startat försäljningsprocessen i och med ett styrelsebeslut 29:e september.
– Sigtuna har mycket hyresrätter i relation till ägda bostäder. Vi måste värna den ekonomiska balansen i företaget. Mycket pengar plöjs ner i nya hyresrätter och vi behöver stärka finanserna för framtiden. Men det är upp till hyresgästerna om de vill köpa. Nu ligger bollen hos de boende, säger SigtunaHems styrelseordförande Erik Langby till Hem & Hyra.

Enligt Langby passar radhusområden bra för ombildning eftersom de kostar mer att sköta och man känner inte behov av den typen av bestånd. Men både oppositionsrådet Marie Axelsson (S) och Hyresgästföreningen är kritiska.
– Moderaterna vill sälja ut så mycket som möjligt av hyresrätterna här. Det blir inte fler lägenheter för att man ombildar. Sigtuna kommun behöver fler hyresrätter, inte färre. Det är så många i hyreskön, säger Axelsson enligt Hem & Hyra.

Margareta Karlsson vid Hyresgästföreningen menar att alla inte vill vara med om att köpa sin lägenhet.
– Här finns gamla människor som inte är ett dugg intresserade av att ta lån på äldre dar. Men saken är inte avgjord förrän en majoritet av hyresgästerna har sagt ja till försäljningen, säger Karlsson till tidningen.

Oron för höjda hyror växer hos hyresgäster

Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.

Bostadsmarknaden står sig stark

Bostad Bostadsmarkanden i kommunen visar inga röda siffror för varken bostadsrätter eller villor den senaste tremånadersperioden. Villapriserna har gått upp med hela tolv procent sedan juni.

Stor ökning av vräkningar som drabbar barn

Bostad Enligt färsk statistik från Kronofogden var det första halvåret i år många barn som drabbades av vräkningar: – Antalet barn som berörs ökar när det totala antalet vräkningar går upp. Det kan vara barn som mister sitt hem, men det kan också handla om barn som bor på deltid hos en förälder som vräks, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening